Sa devii avocat reprezinta apogeul eforturilor sustinute pe care le-ai depus ani de-a randul. Ai muncit si studiat ani la rand, cu sacrificii notabile. Ai citit mai mult decat ai fi crezut ca poti, in putinul timp pe care l-ati avut la dispozitie.
Ai devenit avocat si descoperi ca lucrurile nu sunt deloc asa cum poate ca ti le-ai imaginat. Multi dintre au ales avocatura dupa ce au dat de filme celebre care i-au avut in centrul atentiei pe actori fenomenali care jucau rolul unor avocati exceptionali.
Oricare ar fi motivul care te-a determinat sa alegi profesia de avocat, ceva te-a impresionat in mod iremediabil. Tii minte si astazi care a fost scanteia care ti-a pecetluit destinul.
"Marea majoritate a oamenilor vad avocatura cu ochi buni. Cred ca avocatul este perceput ca omul care vine sa-l sprijine pe cel de langa el. Avocatura mai este o meserie nobila, insa nu in sensul pretentios al cuvantului. Mai degraba l-as vedea pe avocat ca omul care este aproape de cetatean, care il ajuta sa isi cunoasca si sa-si puna in aplicare drepturile, sa si le exercite. Insa, nu cred ca mai exista o raportare la vechiul stil de avocatura. Sunt doua chestiuni diferite. Se spune ca pruncii nu mai seamana cu noi, ci cu colegii lor de clasa", explica avocatul Cristian Rusu, pentru Avocatura.com.
"Personal cunosc foarte multi avocati care se bucura nu pentru ca vor incasa onorariul, ci pentru ca au ajutat, ci pentru ca au reusit. Eu am in portofoliu 10-15% din cauze pe care le fac pro bono. Imi plac nu pentru onorariu, ci pentru ca sunt atat de frumoase, pentru ca ma provoaca atat de mult sau omul are atat de mare nevoie, incat am decis sa le fac gratis. Astfel, vom reusi sa castigam respectul celorlalti. Omul trebuie sa vada in avocat nu un om de afaceri, nu unul care face bani, ci pe cel pe care il plateste pentru munca sa, iar plata este o prestatie neesentiala in raportul cu clientul. Pana la urma conteaza rezultatul", mai noteaza avocatul Cristian Rusu.
Descoperim treptat faptul ca avocatura nu a fost, nu este si nu va fi niciodata o simpla profesie. Este vocatie in toata superbitatea cuvantului. Este o continua lupta cu tine insuti si cu nedreptatile care pot afecta oameni care depind de tine, de priceperea ta, de maniera in care tu iti vei pune in valoare abilitatile si competentele, pasiunea, priceperea, obsesia pentru respectarea legii.
Succes in instanta!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rog sa ma ajutati cu cateva informatii despre procesul de declarare a posturilor vacante vacantate si nou create in platforma ANOFM. Cumva cu posturile nou create, mi-e mai simplu de inteles. Completez aici oferta, recrutam, inchid oferta - la speta asta am o singura intrebare: nu pot face operatia de incadrare daca data oferta a expirat desi logic pot avea o oferta deschisa pana pe 31.03 si angajarea propriu-zisa sa fie ulterioara acestei date. Trebuie cumva sa trec un termen pentru oferta...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<