Daca in Statele Unite al Americii exista de mult timp aceasta meserie, in Romania a aparut de-abia luni, 21 ianuarie 2019.
In sfera avocaturii din State este deja cunoscut job-ul de “paralegal”. Intr-o definitie foarte scurta: absolventul de Drept care nu a reusit sa intre in profesia de avocat si aspira la ea hotaraste sa lucreze ca personal auxiliar in cadrul unei societati de avocati.
Pana luni, 21 ianuarie 2019, acest job nu exista dar tot luni, Baroul Bucuresti a publicat Hotararea Consiliului Uniunii Nationale a Barourilor din Romania nr. 397 din 8 decembrie 2018, prin care se modifica si se completeaza Statutul profesiei de avocat.
Articolul 186 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Practic aceasta modificare consacra job-ul de paralegal in sistemul avocaturii din Romania.
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Fise distractive pentru gradinita
Avand in vedere ca alte profesii juridice pot angaja personal auxiliar cu studii juridice superioare, spre exemplu profesia de notar public sau executor judecatoresc, consider utila aceasta modificare sub o mare rezerva: ca respectivele persoane sa nu exercite, de facto, profesia de avocat.
Ratiunea modificarii ar trebui sa aiba la baza eficienta pe care o poate aduce personalul auxiliar cu studii juridice superioare (paralegalul), spre exemplu un departament foarte bun de reserch, avand in vedere modificarile legislative tot mai frecvente si nevoia de a tine pasul si cu reglementarile la nivelul Uniunii Europene, arata avocatul Coltan Tudor intr-o postare pe o retea de socializare.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri