Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a avut miercuri, 15 iunie 2011, o intalnire cu Florentin Ţuca, manager partener al societatii de avocatura "Ţuca, Zbarcea si Asociatii", liderul consortiului de firme care a fost desemnat castigator si cu care a fost semnat contractul pentru proiectul „Pregatirea punerii in aplicare a Codului Civil, Codului Penal, Codului de Procedura Civila si Codului de Procedura Penala”
In cadrul intalnirii, cei doi au purtat discutii axate pe calendarul, aspectele tehnice si perspectivele proiectului.
“Proiectul privind pregatirea punerii in aplicare a noilor Coduri de procedura ar putea oferi date utile privind masura in care sunt incarcate instantele si parchetele si necesarul de resurse umane. De aceea, atat Ministerul Justitiei, cat si consultantul care efectueaza studiul il trateaza cu seriozitate. Cooperarea magistratilor cu consultantul este determinanta pentru realizarea unui proiect care sa reflecte corect impactul noilor Coduri asupra sistemului. Vom face apel la Presedintii Curtilor de Apel sa se implice mai mult in acest proiect. Suntem convinsi ca si CSM va sprijini acest mesaj. Vom mari frecventa intalnirilor dintre MJ, CSM, consultant, in care sa discutam chestiunile tehnice legate de realizarea proiectului.”, a declarat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu.
Reamintim de asemenea ca, in plan logistic, respectivul proiect se afla in plina desfasurare, iar consultantul s-a angajat sa predea raportul final in toamna acestui an. Dupa finalizarea proiectului, pe baza analizei acestuia, se va elabora un Plan de Masuri, care sa vizeze problemele de organizare a instantelor si dotarea lor cu personal si suport logistic.
Informatii de background:
Consortiul desemnat castigator si cu care a fost semnat contractul pentru tema „Pregatirea punerii in aplicare a Codului Civil, Codului Penal, Codului de Procedura Civila si Codului de Procedura Penala”, in valoare totala de 1,065,268 EURO fara TVA (finantarea este 100% Banca Mondiala), este format din 4 parteneri: Ţuca Zbarcea si Asociatii SCA, Romania; KPMG Romania SRL, Romania; The Gallup Organization Romania SRL, Romania; Hewitt Associetes Sp. z.o.o., Polonia, liderul consortiului fiind firma Ţuca Zbarcea si Asociatii SCA, Romania.
Obiectivul contractului este acela de a asista Ministerul Justitiei in pregatirea punerii in aplicare a celor patru Coduri, prin evaluarea efectelor acestora din perspectiva legal - institutionala, a resurselor umane, bugetare si economice. In concret, Consultantul are ca obligatii contractuale principale elaborarea a 5 rapoarte de fond,anume: 1 raport initial, 3 rapoarte intermediare de progres (rapoarte necesare punerii in aplicare a noilor Coduri) si 1 raport final (care va cuprinde concluzii si recomandari finale, propuneri si sugestii adresate MJ pe baza celor 3 rapoarte de progres elaborate anterior, pentru ca acesta sa poata organiza si planifica masurile optime de adaptare din punct de vedere organizational, institutional, fiscal/ bugetar si de personal in vederea implementarii noilor Coduri).
Contractul a fost semnat la data de 10 septembrie 2010. Prestarea serviciilor a inceput in 7 zile de la data semnarii contractului de catre parti, respectiv la 17 septembrie 2010.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<