Ce nu se poate cuprinde in regulamentul intern?
• Nu pot fi cuprinse alte sanctiuni disciplinare decat cele prevazute in art. 248 din Codul muncii, respectiv in Statutul profesional aplicabil
Exemplu
Nu se poate prevedea posibilitatea retrogradarii definitive.
Nu se poate prevedea sanctiunea suspendarii contractului de munca pentru 10
zile lucratoare, ca urmare a acestei sanctiuni disciplinare.
Nu se pot prevedea amenzi disciplinare.
• nu pot fi cuprinse derogari de la lege in defavoarea salariatilor
Exemplu
Nu se poate prevedea in regulamentul intern plata trimestriala a salariului, chiar daca acesta ar fi ritmul real al obtinerii de lichiditati.
• nu pot fi cuprinse prevederi de domeniul exclusiv al contractelor colective sau individuale de munca (care presupun negocierea)
Exemplu
Nu se poate prevedea in regulamentul intern salariul minim pe unitate, concediul de odihna minim etc.
• nu se pot cuprinde drepturi inferioare pentru salariati fata de cele cuprinse in contractul colectiv de munca aplicabil
Exemplu
Nu se poate prevedea in regulamentul intern acordarea a numai 3 zile libere platite in caz de casatorie a salariatului, daca contractul colectiv aplicabil cuprinde dreptul salariatului la 5 zile libere intr-o astfel de imprejurare.
• nu se pot cuprinde obligatii superioare pentru salariati fata de cele cuprinse in contractul colectiv de munca aplicabil ori in lege
Exemplu
Este nula prevedea in regulamentul intern privind obligativitatea efectuarii de ore suplimentare, la solicitarea angajatorului, sau sanctionarea ca abatere disciplinara a refuzului de a efectua ore suplimentare.
• nu se pot cuprinde drepturi superioare sau obligatii inferioare pentru angajator fata de cele cuprinse in contractul colectiv de munca aplicabil.
Exemplu
Nu se poate prevedea in regulamentul intern ca sindicatul, si nu angajatorul are obligatia de a initia, anual, negocierea colectiva.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Salariata are concediul pentru cresterea copil pana la 2 ani. Tatal are 12 luni lucrate in ultimile 24 luni anterior nasterii copilului insa cu interuperi. Se incadreaza pentru a solicita indemnizatie pentru cele 2 luni ale tatalui? Daca nu se incadreaza, mama poate solicita indemnizatie pentru cele 2 luni?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Sunt pensionata anticipat din 01.08.2024. In cat timp de la pensionare pot depune certificatul de nastere al copilului, in vederea reducerii perioadei de pensie anticipata si incadrarea la pensie normala?daca l-am depus in feb 2025 este prea tarziu? La 31.08.2024 aveam stagiu contributiv de 35 ani 8 luni si 8 zile. Incepand cu ce data se face trecerea la pensie normala daca sunt nascuta in 10.01.1964? Trebuie solicitare scrisa sau se face automat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<