Guvernul Romaniei aproba, dupa 1 an de la intrarea in vigoare a Legii nr. 146, o Hotarare prin care se va bugeta achizitia si operationalizarea sistemului de supraveghere prin bratari electronice.
Despre bratarile electronice s-a discutat mult in spatiul public, mai ales dupa ce proiectul de lege aparuse la initiativa MAI. Propunerea prin intermediul careia
agresorii urmau sa fie monitorizati prin bratari electronice a fost adoptata in 2021 si, dupa publicarea in Monitorul Oficial, a devenit
Legea nr. 146 din 2021.
"In vederea sprijinirii Politiei Romane in eforturile sale pentru implementarea SIME, conform atributiilor ce ii revin potrivit cadrului legal in vigoare, este necesara dotarea corespunzatoare a acesteia cu echipamente si infrastructura hardware si software, precum si cu dispozitive electronice de supraveghere. Obiectivul general al proiectului de investitii il constituie cresterea gradului de siguranta a cetatenilor, proiectul propus spre finantare urmand sa asigure capabilitatile, precum si capacitatea de actiune a Politiei Romane, contribuind semnificativ la cresterea capacitatii de verificare a modului de respectare a masurilor dispuse, in conditiile legii, prin ordinele de protectie provizorii, ordinele de protectie si ordinele europene de protectie. (...) Proiectul are in vedere aprobarea fondurilor necesare pentru operationalizarea completa a SIME, aspect ce include toate cazurile de aplicare a monitorizarii electronice, nu doar pe cele corespunzatoare sistemului pilot, intrucat, de la 1 ianuarie 2026, monitorizarea electronica se va realiza, in conditiile articolului 1 alineat (2) din Legea nr. 146/2021, pentru toate cazurile prevazute de legea in discutie", se arata in nota de fundamentare a proiectului de HG.
Cu toate ca Executivul a actionat cu intarziere, initiatorii au anticipat ca va fi nevoie de mult timp pentru utilizarea concreta si coerenta a bratarilor electronice. Termenul limita pentru activarea noului sistem era prevazut pentru 1 martie 2022.
Dupa acordarea primei finantari prin noul HG, bratarile electronice vor putea fi folosite in cadrul SIME pentru supravegherea celor care trebuie sa respecte arestul la domiciliu sau alte masuri similare care restrictioneaza libertatea de miscare.
Conform Notei de fundamentare, prin SIME se va putea realiza monitorizarea electronica, pe teritoriul Romaniei, cu ajutorul dispozitivelor de supraveghere electronica, a persoanelor pentru care se dispun masuri legale cu ocazia:
Obiectivul general al proiectului de investitii il constituie cresterea gradului de siguranta a cetatenilor, proiectul propus spre finantare urmand sa asigure capabilitatile, precum si capacitatea de actiune a Politiei Romane, contribuind semnificativ la cresterea capacitatii de verificare a modului de respectare a masurilor dispuse, in conditiile legii, prin ordinele de protectie provizorii, ordinele de protectie si ordinele europene de protectie.
Bratarile electronice sunt necesare, intrucat in 2021 s-au inregistrat de-a lungul a 8 luni: