Senatorii au adoptat, marti, un proiect de lege care interzice clonarea umana, dar si unele practici de crestere si dezvoltare a embrionilor umani, cu exceptia fertilizarii in vitro.
Legea privind interzicerea clonarii si a aplicatiilor biomedicinei care incalca drepturile omului si demnitatea umana a fost adoptata de Senat cu 99 voturi favorabile, trei "impotriva" si doua abtineri, aceasta fiind initiata de mai multi deputati si senatori apartinand tuturor grupurilor parlamentare.
Legea interzice clonarea umana, definita ca reproducere asexuata, realizata prin introducerea de nuclee ale unor celule somatice intr-un ovocit fertilizat sau nefertilizat al carui nucleu a fost indepartat sau inactivat, in vederea producerii unui organism viu, aflat in orice stadiu de dezvoltare, care are o constitutie genetic umana sau un genom uman predominant.
Celula somatica este definita ca celula diploida (care are un set complet de cromozomi) obtinuta sau derivata dintr-un corp uman viu sau mort, aflata in orice stadiu de dezvoltare.
Legea interzice, de asemenea, implantarea embrionului uman in corpul unei femele de animal, cresterea si dezvoltarea unui embrion uman creat in alt mod decat fertilizarea in vitro si cresterea si dezvoltarea unui embrion uman in exteriorul corpului unei femei pentru o perioada mai mare de 14 zile.
Sunt interzise si plasarea unui embrion obtinut ilegal in corpul unei mame purtatoare, comertul cu embrioni umani, precum si comertul cu gameti umani, pentru obtinerea unui folos patrimonial injust.
Clonarea umana se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 7 ani. Celelalte aplicatii ale medicinei interzise de lege se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani, iar cand in cauza sunt implicati si medici si asistenti medicali acestora li se va interzice exercitarea profesiei respective.
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
250 Modele Fise de Post
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Proiectul de lege urmeaza sa fie dezbatut, cu putere decizionala, si de Camera Deputatilor.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri