Jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului pentru auditorii de justitie ai Institutului National al Magistraturii
Joi, 30 mai 2013, la sediul Institutului National al Magistraturii a avut loc cea de a noua editie a Concursului de referate pe teme de jurisprudenta a Curtii Europene a Drepturilor Omului, adresat auditorilor de justitie.
Lucrarile participante au fost sustinute in fata unui juriu extern alcatuit din personalitati ale vietii juridice atasate problematicii drepturilor omului, dupa cum urmeaza:
* dl. profesor univ. dr.Valeriu Stoica – Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti;
* dna. lector universitar Catrinel Brumar – Agent Guvernamental al României la Curtea Europeana a Drepturilor Omului;
* dna. judecator Amalia Andone Bontas – Director adjunct al Şcolii Nationale de Grefieri.
Referatele participante in acest an au abordat urmatoarele teme:
* Analiza procedurii Acordului de recunoastere a vinovatiei in lumina art. 6 CEDO;
* Securitatea si/sau drepturile fundamentale ale omului in lupta contra terorismului in Europa;
* Dreptul la libertate si siguranta in lumina dispozitiilor nationale actuale si viitoare;
* Ingerinta in dreptul la libera exprimare – Consideratii privind incriminarea insultei si calomniei in dreptul penal român;
* Sanctionarea vrajitoriei ca inselaciune in lumina prevederilor art. 9 CEDO;
* Avertizarea in interes public si art. 10 si 6 CEDO
* Drepturile minorilor si justitia juvenila in Europa Unita
* Ordinul de protectie emis impotriva parintelui agresor – o masura compatibila cu prevederile CEDO
* Dispozitiile Codului civil referitoare la reproducerea umana asistata medical prin tert donator – analiza din perspectiva art. 14 CEDO.
Cele mai apreciate lucrari au fost premiate dupa cum urmeaza:
- Premiul pentru cea mai buna prezentare a fost acordat doamnei auditor de justitie Gabriela Aura Fodor (pentru referatul cu tema Sanctionarea vrajitoriei ca inselaciune in lumina prevederilor art. 9 CEDO);
- Premiul pentru cea mai buna lucrare scrisa a fost acordat doamnei auditor de justitie Alina Boiceanu (pentru lucrarea cu tema Ordinul de protectie emis impotriva parintelui agresor – o masura compatibila cu prevederile CEDO).
- Mentiunea pentru cea mai buna prezentare a fost acordata domnului auditor de justitie George Marius Mara (pentru lucrarea cu tema Ingerinta in dreptul la libera exprimare – Consideratii privind incriminarea insultei si calomniei in dreptul penal român).
- Mentiunea pentru cea mai buna lucrare scrisa a fost acordata doamnei auditor de justitie Rodica Nitescu (pentru lucrarea cu tema Dispozitiile Codului civil referitoare la reproducerea umana asistata medical prin tert donator – analiza din perspectiva art. 14 CEDO).
Candidatii premiati vor avea posibilitatea efectuarii unui stagiu la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg dupa absolvirea cursurilor Institutului National al Magistraturii.
Organizarea acestui concurs se inscrie in preocuparile Institutului National al Magistraturii de accentuare a componentei europene a pregatirii viitorilor judecatori si procurori in domeniul drepturilor omului.
Interesul manifestat si cu ocazia desfasurarii acestei editii reprezinta un motiv pentru a fi organizat si in viitor.
Sursa INM