Codul Silvic 2024 - Titlul IV, Capitolul III
CAPITOLUL III
Modalitati de sprijin pentru dezvoltarea durabila a padurilor
Articolul 97
(1) In scopul gestionarii durabile a fondului forestier proprietate privata a persoanelor fizice si juridice si a celui proprietate publica si privata a unitatilor administrativ-teritoriale, statul aloca anual de la buget, prin bugetul autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura, sume pentru:
a) asigurarea integrala de la bugetul de stat a costurilor necesare asigurarii serviciilor silvice pe baza de contracte sau acte de constatare incheiate cu ocoale silvice nominalizate, pentru suprafetele de fond forestier de maximum 30 ha, aflate in proprietatea sau in detinerea persoanelor fizice sau juridice, indiferent daca acestea sunt sau nu sunt cuprinse intr-o asociatie; plata se face catre ocolul silvic nominalizat, pe baza deconturilor prevazute in anexa nr. 2;
a^1) abrogata;
a^2) deconturile prevazute la lit. a) se calculeaza ca produs intre suprafata prevazuta in contractele de servicii silvice si costurile medii/ha, pe suprafetele aferente formelor de relief, potrivit anexei nr. 2;
b) acordarea unor compensatii reprezentand contravaloarea produselor pe care proprietarii nu le recolteaza, datorita functiilor de protectie stabilite prin amenajamente silvice care determina restrictii in recoltarea de masa lemnoasa;
c) asigurarea diferentei dintre sumele necesare pentru finantarea integrala a lucrarilor prevazute la art. 33 alin. (3) lit. a)-d) si sumele calculate la nivelul maxim in fondul de conservare si regenerare a padurilor;
d) contravaloarea lucrarilor de combatere a bolilor si daunatorilor prevazute la art. 57 alin. (1), numai pentru fondul forestier proprietate privata a persoanelor fizice si juridice, daca suprafata proprietatii forestiere este mai mica sau egala cu 30 ha, indiferent daca aceasta este sau nu este cuprinsa intr-o asociatie;
e) refacerea padurilor, daca sumele constituite la nivelul maxim din fondul de conservare si regenerare a padurilor sunt insuficiente, si a cailor forestiere de transport afectate de calamitati naturale sau de incendii, cu autor necunoscut;
f) sprijinirea infiintarii si dezvoltarii asociatiilor de proprietari de paduri;
g) punerea la dispozitia proprietarilor de paduri a materialelor de educatie forestiera privind ocrotirea si conservarea padurilor.
(2) Limitarea dreptului de proprietate asupra terenurilor din fondul forestier national peste nivelul regimului silvic, asa cum este definit in anexa nr. 1 pct. 42, se face numai cu acordarea de compensatii, cu exceptia situatiilor in care dreptul de proprietate este limitat la initiativa si prin vointa expresa a proprietarului.
(2^1) Impunerea de restrictii proprietarilor de paduri prin amenajamente silvice, prin planurile de management si regulamente ale ariilor naturale protejate se face doar cu acordarea prealabila de plati reparatorii care sa compenseze integral veniturile nerealizate anual de proprietarul de padure, persoana fizica sau juridica, de drept public sau privat.
(2^2) In masura in care nu sunt asigurate prin fonduri europene, statul aloca anual de la buget, prin bugetul autoritatii publice centrale pentru protectia mediului, sumele necesare pentru efectuarea platilor prevazute la alin. (2).
(3) Pentru gestionarea durabila a fondului forestier proprietate publica a statului se aloca administratorului acestuia, prin bugetul autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura, sume pentru refacerea cailor forestiere de transport afectate de calamitati naturale.
Articolul 97^1
(1) In scopul gestionarii durabile a fondului forestier proprietate privata a persoanelor fizice si juridice si a celui proprietate publica si privata a unitatilor administrativ-teritoriale, statul acorda ajutoare de stat in silvicultura, in conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 702/2014 din 25 iunie 2014 al Comisiei de declarare a anumitor categorii de ajutoare in sectoarele agricol si forestier si in zonele rurale ca fiind compatibile cu piata interna, in aplicarea articolelor 107 si 108 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene.
(2) Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor asigura elaborarea reglementarilor sectoriale si gestionarea fondurilor financiare, necesare acordarii ajutoarelor de stat prevazute la alin. (1), prin bugetul propriu, respectiv prin bugetul autoritatii publice care gestioneaza Fondul pentru mediu, constituit conform prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 105/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) Institutiile responsabile pentru implementarea ajutoarelor de stat prevazute la alin. (1) sunt Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, Administratia Fondului pentru Mediu, respectiv autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura.
(4) Beneficiarii ajutoarelor de stat prevazute la alin. (1) sunt proprietarii de fond forestier proprietate privata a persoanelor fizice si juridice si proprietate publica si privata a unitatilor administrativ-teritoriale.
(5) Ajutorul de stat prevazut la alin. (1) se acorda pentru:
a) costurile reprezentand contravaloarea cheltuielilor de instalare a vegetatiei forestiere si de intretinere a acesteia pana la inchiderea starii de masiv pe suprafetele compacte de fond forestier, de minimum 0,5 ha, afectate de factori biotici si/sau abiotici; costurile se aproba pe baza de deviz de catre structura teritoriala de specialitate a autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura;
b) contravaloarea pierderii de crestere, care se acorda anual, pe o perioada de 10 ani, pentru suprafetele prevazute la lit. a); compensatia se acorda incepand cu data de 1 ianuarie a anului urmator anului in care s-a produs afectarea;
c) contravaloarea costurilor generate de recoltarea produselor accidentale.
(6) Pentru fondul forestier proprietate publica a statului, costurile reprezentand contravaloarea cheltuielilor de instalare a vegetatiei forestiere si de intretinere a acesteia pana la inchiderea starii de masiv pe suprafetele compacte de fond forestier, de minimum 0,5 ha, afectate de factori biotici si/sau abiotici, se suporta din fondul de rezerva al Guvernului.
Articolul 98
Sumele prevazute la art. 97 alin. (1) lit. a), c), d) si e) se pun la dispozitia ocolului silvic care asigura administrarea/serviciile silvice, dupa caz, cele prevazute la art. 97 alin. (1) lit. b), f) si g) si alin. (2^1) si (2^2) si la art. 101 se pun la dispozitia proprietarilor, iar cele prevazute la art. 21 alin. (4) se pun la dispozitia structurilor teritoriale de specialitate ale autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura.
Articolul 99
(1) Normele metodologice de acordare, utilizare si control al sumelor anuale prevazute la art. 98 se aproba prin hotarare a Guvernului, la propunerea autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura, in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentului cod.
(2) Prin normele metodologice prevazute la alin. (1) se aproba si procedura de realizare a serviciilor silvice si de efectuare a controalelor de fond.
Articolul 100
(1) Realizarea inventarului fondului forestier national si monitorizarea sol-vegetatie forestiera sunt finantate anual de la bugetul de stat, prin bugetul autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura.
(2) Realizarea cadastrului aferent fondului forestier national este finantata anual de la bugetul de stat, prin bugetul autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura, din bugetul propriu al administratorului, din fonduri europene, precum si din alte surse.
Articolul 101
(1) Persoanele fizice sau juridice care sunt de acord si pe ale caror terenuri agricole se infiinteaza perdele forestiere de protectie raman in continuare proprietari pe terenul respectiv si pe padurea astfel infiintata si primesc anual, pana la inchiderea starii de masiv, o compensatie a pierderii de venit in cuantum de 10 ori pretul mediu al unui metru cub de masa lemnoasa pe picior, stabilit in conditiile legii, la hectar, corespunzator suprafetei efectiv ocupate de perdelele forestiere de protectie.
(2) In termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a prezentului cod, autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura elaboreaza metodologia de acordare a compensatiei prevazute la alin. (1), pe care o aproba prin ordin al conducatorului acesteia.
(3) Plata compensatiei prevazute la alin. (1) se face din:
a) fondul de ameliorare a fondului funciar, constituit potrivit Legii fondului funciar nr. 18/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) alocatii de la bugetul de stat;
c) alte surse prevazute de lege.
(4) Persoanele juridice care au concesionate terenuri proprietate publica a statului cu alta destinatie decat cea forestiera, in conditiile legii, pe care se realizeaza perdele forestiere de protectie, sunt scutite de la plata redeventei aferente suprafetei ocupate de perdelele forestiere.
REVINO LA CUPRINS DAND CLICK AICI: CODUL SILVIC 2024.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.