Curtea Constitutionala a Romaniei a decis marti ca Ordonanta de Urgenta 159/2008 privind modificarea si completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat este neconstitutionala.
Curtea Constitutionala a admis astfel o exceptie de neconstitutionalitate ridicata de avocati lui George Dan Gogu, in cadrul unui proces cu Ministerul Justitiei si Secretariatul General al Guvernului Romaniei.
Exceptia a fost ridicata in dosarul 166/33/2009 al Curtii de Apel Constanta, Sectia comerciala, maritima si fluviala, contencios administrativ si fiscal, care la data de 16 martie 2009 a hotarat sesizarea Curtii Constitutionale.
Ordonanta de urgenta 159/2008 a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 792 din 26 noiembrie 2008. Prin acest act normativ s-a modificat, completat si abrogat mai multe articole din Legea privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat.
Astfel, ordonanta instituia obligativitatea unui examen organizat la nivel national pentru intrarea in avocatura, inclusiv pentru juristii care aveau vechime.
La articolul 12, alineatul (1) se prevedea ca "membrul unui barou dintr-o alta tara poate exercita profesia de avocat in Romania, in cazul indeplinirii conditiilor prevazute de prezenta lege".
Articolul 16, alineatul (1) stipula ca "Primirea in profesie se obtine numai pe baza unui examen la nivel national organizat de Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, potrivit prezentei legi si Statutului profesiei de avocat".
La articolul 20, alineatul (1), se preciza ca "Profesia de avocat nu poate fi exercitata la instantele, precum si la parchetele de pe langa acestea, inclusiv la Inalta Curte de Casatie si Justitie sau la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde sotul avocatului sau ruda ori afinul sau pana la gradul al treilea inclusiv indeplineste functia de judecator sau procuror, indiferent de sectia, directia, serviciul sau biroul in care isi desfasoara activitatea".
Articolul 25 din lege a fost modificat de ordonanta astfel: "In cazurile prevazute de prezentul articol, baroul are dreptul la actiune in despagubiri impotriva persoanei fizice sau juridice care exercita fara drept profesia de avocat. Sumele obtinute cu titlu de despagubiri vor fi cuprinse in bugetele barourilor si vor fi folosite in mod exclusiv pentru organizarea activitatii de pregatire profesionala a avocatilor, in conditiile legii".
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Articolul 50 prevedea ca "Decanul este ales pentru un mandat de 4 ani si poate fi reales o singura data. Decanul se alege dintre avocatii cu o vechime de minimum 12 ani in profesie, in acelasi barou".
Articolul 68 stipula cazurile in care barourile asigura asistenta judiciara. Astfel, avocatul desemnat nu poate refuza sa acorde ajutor public juidiciar decat in cazul in care exista un conflict de interese. De asemenea, in vederea organizarii activitatii de asistenta judiciara, barourile desemneaza avocatii inscrisi in Registrul de asistenta judiciara pentru acordarea asistentei judiciare, tinand cont de experienta profesionala si de calificarea avocatului, precum si de natura si complexitatea cazului, de celelalte desemnari ale acestuia in virtutea prezentei legi si de gradul de angajare al acestuia.
Articolul 69 prevedea ca onorariile pentru asistenta judiciara se stabilesc prin protocolul incheiat intre Uniunea Nationala a Barourilor din Romania si Ministerul Justitiei, iar fondurile necesare pentru plata lor se asigura in conditiile Legii privind taxele judiciare de timbru. Fondurile necesare organizarii si functionarii serviciilor de asistenta judiciara din cadrul barourilor se asigura din sumele alocate pentru finantarea sistemului de ajutor public judiciar si a sistemului de asistenta juridica, pe baza propunerilor transmise anual Ministerului Justitiei de catre UNBR, cu ocazia intocmirii proiectului bugetului de stat.
In final apar cateva intrebari despre examenele de intrare in avocatura sau de cele de barou organizate in ultima vreme. Raspunsurile vor veni, cu siguranta.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri