In luna iunie 2015, s-au implinit 20 de ani de la intrarea in vigoare a Legii nr. 51 din 1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat.
De-a lungul timpului, profesia de avocat a trecut prin numeroase stadii de evolutie si dezvoltare.
Cu privire la acest aspect, domnul av. dr. Gheorghe Florea, Presedintele UNBR a efectuat cateva precizari important, in cadrul unui interviu acordat "Revistei Conferintei Uniunii Profesiilor Liberale din Romania (UPLR), Editia 2015".
"Evolutia profesiei de avocat in Romania a inceput practic dupa intrarea in vigoare a Legii nr. 51/1995 privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat si a trecut prin mai multe momente cheie, cel mai important fiind reorganizarea Uniunii Avocatilor din Romania in Uniunea Nationala a Barourilor din Romania. Acest moment a insemnat descentralizarea organizarii profesiei, inclusiv sub aspect patrimonial dar si o responsabilitate sporita la nivelul fiecarui barou, in raport de competentele descentralizate privind evolutia profesiei.", a declarat Presedintele UNBR.
Mai mult, domnul av. dr. Gheorghe Florea a declarat faptul ca pe fondul schimbarilor accelerate sub impactul globalizarii, al reformelor legislative la nivel european si intern, reperele bazate pe principiile dreptului roman cu privire la modul in care ar putea evolua profesia se estompeaza.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Acest lucru se intampla pentru ca exista perceptii diferite cu privire la legislatia si jurisprudenta care intereseaza profesia de avocat, in functie de care se produce si evolutia acestiea.
Conform domnului av. dr. Gheorghe Florea, ne confruntam cu o tendinta de "comercializare" a relatiilor avocat client. Acest lucru se intampla ca urmare a " internationalizarii acestor relatii si unor decizii la nivel european, care tind sa uniformizeze sistemele de drept continental si anglo-saxon. Exista confuzii cu privire la viitorul profesiei, mai ales sub presiunea curentelor de dereglementare."
De asemenea, Presedintele UNBR atentioneaza asupra faptului ca exista si alte schimbari majore in exercitiul profesiei, precum conceptul de lobby pentru aducerea de capital extern, venit de la neavocat, intr-o societate de avocatura.
"Avocatii trebuie sa constientizeze care ar fi efectele asupra independentei lor, asupra responsabilitatii lor si nu in ultimul rand asupra fiscalizarii lor. Astfel ca informarea a devenit o prioritate pentru UNBR pentru ca avocatii sa poata lua hotarari cu privire la viitorul lor in cunostinta de cauza. Deciziile UNBR sunt colective, se iau in baza propunerilor venite de la barouri, care la randul lor au in vedere propunerile avocatilor. Structura este descentralizata.", precizeaza domnul av. dr. Gheorghe Florea, Presedintele UNBR.
In acelasi timp, domnia sa noteaza faptul ca se observa o tendinta de minimizare a principiilor fundamentale ale avocatului privind secretul profesional si confidentialitatea relatiilor avocat client, cu precizarea ca acest lucru este determinar de interesele autoritatilor privind apararea securitatii statelor si lupta impotriva coruptiei.
Cu toate acestea, odata cu ignorarea acestor principii, se minimizeaza si drepturile fundamentale ale cetatenilor la viata privata, acest lucru avand implicatii asupra drepturilor la aparare si la un proces echitabil. Viitorul profesiei de avocat depinde in mare masura de protectia acestor principii si drepturi fundamentale.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri