Avand in vedere dificultatile semnalate in procesul de aplicare a noilor coduri, in special a Codului penal si a Codului de procedura penala, Ministerul Justitiei apreciaza ca se impune o evaluare a impactului de ansamblu al reglementarilor continute de noile coduri. in acest scop, Ministerul demareaza un proces de analiza cu privire la aceasta problematica, atat in materie penala si procesual-penala, cat si in materie civila si procesual-civila.
In realizarea evaluarii vor fi implicate, pe langa comisiile de elaborare a noilor coduri si a legilor de punere in aplicare a acestora, institutiile din cadrul autoritatii judecatoresti si asociatiile magistratilor, dar si celelalte profesii juridice cu atributii in infaptuirea actului de justitie ori conexe actului de justitie, institutii de invatamant superior si Institutul de Cercetari Juridice "Acad.Andrei Radulescu” al Academiei Romane, precum si reprezentanti ai societatii civile.
In acest context, avand in vedere necesitatea asigurarii stabilitatii si predictibilitatii cadrului legislativ, Ministerul Justitiei intentioneaza organizarea a doua intalniri de lucru, la sediul sau.
In scopul pregatirii intalnirilor de lucru in cadrul carora vor fi dezbatute atat problemele identificate in materie civila si procesual civila, cat si cele in materie penala si procesual-penala, Ministerul Justitiei a initiat un amplu proces de consultare care implica toate autoritatile si entitatile mentionate mai sus.
Potrivit calendarului stabilit, Inalta Curte de Casatie si Justitiei, precum si Consiliul Superior al Magistraturii si Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie au fost invitate ca, dupa consultarea instantelor, respectiv a structurilor de parchet, cu privire la dificultatile cu care s-au confruntat in procesul de aplicare a noilor coduri, sa transmita Ministerului Justitiei, pana la data de 26 mai a.c., o situatie centralizata a observatiilor formulate, inclusiv, daca este cazul, a propunerilor fundamentate de amendare a legislatiei. Celelalte institutii si entitati, inclusiv reprezentantii societatii civile sunt invitati, de asemenea, sa trimita Ministerului Justitiei observatii si, dupa caz, propuneri concrete privind cadrul legislativ supus analizei.
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Observatiile si propunerile pot fi transmise pana la data de 26 mai a.c. la adresa de email dedicata acestui scop: evaluarecoduri@just.ro.
Datele de desfasurare a intalnirilor de lucru urmeaza sa fie stabilite dupa centralizarea observatiilor si propunerilor primite in contextul procesului de consultare.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri