Potrivit art.118 alin. 2 si 3 din Codul de procedura penala, Expertul contabil este numit de organul de urmarire penala sau de instanta de judecata care a fost investita cu un asemenea proces (penal).Fiecare dintre parti au dreptul sa ceara ca un expert recomandat de ea sa participe la efectuarea expertizei contabile. În dosarele penale, prezenta expertului contabil, cu ocazia numirii sale, este obligatorie. Acest lucru rezulta din art 120 Cod de procedura penala, care stipuleaza:
„Organul de urmarire penala sau instanta de judecata, cand dispune efectuarea unei expertize, fixeaza un termen la care sunt chemate partile, precum si expertul, daca acesta a fost desemnat de organul de urmarire penala sau de instanta.”
Actul procedural de numire a expertului contabil in dosarele penale este Ordonanta emisa de organul de urmarire penala sau de Parchetele de pe langa instantele de judecata. Aceste ordonante contin un dispozitiv in care sunt nominalizate persoanele implicate si infractiunile pentru care sunt cercetate, alaturi de care trebuie sa se regaseasca cele patru paragrafe:
- un paragraf din care sa rezulte numele expertului numit din oficiu si / sau la cerere;
- un paragraf cu obiectivele / intrebarile la care trebuie sa raspunda expertul;
- un paragraf din cae sa rezulte termenul (data) la care trebuie depus raportul de expertiza contabila;
- onorariul expertului contabil
Expertul contabil recomandat de parte are drepturi egale cu expertii numiti de instanta si este obligat sa participe efectiv la realizarea expertizei contabile.
Participarea expertului contabil recomandat de parte este un drept al acesteia (parti) care nu poate fi restrans de organele care dispun efectuarea expertizei.
Drepturile legale ale expertului recomandat de parte (expert parte) rezulta din calitatea lui de expert contabil si este obligat sa nu actioneze ca un contabil aparator al partii ci sa exercite mandatul primit cu principialitate, sa interpreteze stiintific si obiectiv actele contabile si problemele supuse expertizei, sa fie impartial si sa actioneze numai in spiritul aflarii adevarului.
Expertul parte poate fi cerut pe cheltuiala partii alaturi de expertul numit de instanta de judecata sau de organul de cercetare penala.
Expertiza contabila si Audit. Modele de rapoarte si reguli de intocmire
Aceasta presupune ca expertul parte nu poate fi cerut decat in situatia in care in cauza respectiva a fost desemnat un expert de catre organele de justitie.
Expertizele contabile judiciare pot fi efectuate numai de catre persoane care au calitatea de expert contabil si figureaza in Tabloul Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati publicat in Monitorul Oficial.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<