Concediul paternal este reglementat de:
1) Legea nr. 210/1999;
2) Hotararea Guvernului nr. 244/2000 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii concediului paternal nr. 210/1999;
3) Contractul colectiv de munca la nivel national pentru anii 2007-2010;
Dispozitiile art. 2 alin. (1) din Legea nr. 210/1999 stabilesc ca, in cazul in care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat in cadrul sistemului asigurarilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal platit de 5 zile lucratoare.
Indemnizatia pentru concediul paternal se plateste din fondul de salarii al unitatii si este egala cu salariul corespunzator perioadei respective (art. 2 alin (3)).
Conform art. 4 alin. (1) din acelasi act normativ, in cazul in care tatal copilului nou-nascut a obtinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura, durata concediului paternal, acordat in conditiile art. 2, se majoreaza cu 10 zile lucratoare.
Din interpretarea prevederilor legale enuntate rezulta ca tatal copilului nou nascut asigurat in sistemul asigurarilor sociale de stat are dreptul la un concediu paternal platit de 5 zile lucratoare, iar daca a urmat un curs de puericultura, durata concediului este de 15 zile lucratoare. Pe durata concediului paternal, tatal este platit cu o indemnizatie din fondul de salarii al unitatii si este egala cu salariul corespunzator perioadei respective.
La art. 3 alin.(1) din Normele metodologice de aplicare a Legii concediului paternal nr. 210/1999 se stabileste ca, concediul paternal se acorda numai daca titularul acestui drept are calitatea de salariat, indiferent de modul de organizare si de finantare a unitatii in care el isi desfasoara activitatea.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Prin unitate, in sensul acestor prevederi, se intelege persoana juridica sau fizica, dupa caz, in beneficiul careia presteaza activitate salariatul asigurat in cadrul sistemului asigurarilor sociale de stat.
Indemnizatia, stabileste art. 4 alin. (1) din aceleasi norme, pentru concediul paternal platit, egala cu salariul aferent zilelor lucratoare respective, potrivit prevederilor art. 2 alin. (3) din lege, se calculeaza pe baza salariului brut realizat, incluzand sporurile si adaosurile la salariul de baza.
In conformitate cu prevederile art. 61 alin. 1 lit. c din Contractul colectiv de munca la nivel national pentru anii 2007-2010, salariatii au dreptul la zile libere platite pentru evenimente deosebite in familie, in speta nasterea unui copil – 5 zile + 10 zile, daca a urmat un curs de puericultura.
Astfel cum prevede, art. 51 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, concediul paternal constituie o cauza de suspendare a contractul individual de munca din initiativa salariatului.
In consecinta, angajatorul procedeaza legal in ceea ce priveste suspendarea contractului individual de munca ca urmare a cererii formulate de salariat pentru acordarea concediului paternal.
Insa, pe durata concediului paternal angajatorului ii revine obligatia sa plateasca tatalui, din fondul de salarii, o indemnizatie egala cu salariul corespunzator perioadei respective calculata pe baza salariului brut realizat, incluzand sporurile si adaosurile la salariul de baza.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri