Comitetul pentru Drepturile Femeii din cadrul Parlamentului European (PE) a aprobat un raport ce propune prelungirea concediului minim de maternitate de la 14 la 20 de saptamani si prevede ca acesta sa fie platit integral.
Raportul a fost adoptat cu 19 voturi "pentru", 13 "impotriva" si o abtinere, potrivit unui comunicat de presa al Parlamentului European.
Prelungirea concediului s-ar aplica si persoanelor care muncesc de acasa sau detinatorilor de afaceri proprii.
Totodata, raportul reglementeaza acordarea concediului de paternitate pentru barbati, de minimum doua saptamani. Statele membre care nu au introdus concediul de paternitate platit integral sunt incurajate de UE sa faca acest lucru.
Legislatia privind concediile de maternitate si paternitate ar trebui sa se aplice si in cazul minorilor adoptati, in varsta de sub un an. In plus, statele membre ar trebui sa asigure un salariu aditional in cazurile de copii nascuti prematur, copii nascuti cu dizabilitati, mame cu dizabilitati, mame adolescente, nastere multipla si nastere survenita la mai putin de 18 luni de la una precedenta.
Comitetul a adoptat si amendamente ce interzic concedierea femeilor insarcinate, de la inceputul sarcinii si pana la sase luni inaintea incheierii concediului de maternitate. In plus, concedierea in aceasta perioada de sase luni trebuie justificata in scris.
Europarlamentarii au mai stipulat ca femeile intoarse din concediu de maternitate trebuie sa se intoarca pe acelasi post sau pe unul echivalent - cu acelasi salariu si aceleasi responsabilitati.
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Memorator Gramatica Gimnaziu
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Membrii comitetului au mai precizat ca angajatele nu trebuie obligate sa presteze ture de noapte sau ore suplimentare de munca in ultimele zece saptamani de sarcina.
SURSA: Mediafax
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri