BRD Societe Generale nu poate concedia un angajat care nu a mai venit la serviciu, conform judecatorilor din Franta. Iata de ce!
Un angajat al BRD Societe Generale a intrat in concediu sabatic timp de trei ani. S-a intors la serviciu si a constatat ca postul pe care-l ocupase fusese desfiintat. Serviciul de Resurse Umane i-a oferit acestuia doua alternative, insa acest le-a refuzat pentru ca le considera nepotrivite pregatirii si experientei sale.
Lasat de angajator fara varianta dorita de a ocupa acelasi post ca la plecarea in concediul sabatic, angajatul a refuzat sa mai vina la serviciu. Cei de la HR l-au anuntat ca trebuie sa se prezinte la punctul de lucru in trei zile, dar acesta a refuzat.
"Ordonandu-mi sa revin la munca luni, dar ramanand complet misteriosi cu privire la modul in care voi putea sa imi ocup zilele, sub privire fostilor mei colegi, ar fi fost o umilire pe care nu sunt pregatit sa o suport", a raspuns Mr. X la email, iar in lunea urmatoarea nu s-a prezentat la munca.
Dupa alte trei notificari prin care i s-a atras atentia ca trebuie sa vina la birou,
BRD i-a desfacut contractul de munca.
Angajatul X s-a decis sa duca acest conflict in instanta si
a dat in judecata BRD.
In decizia sa pronuntata saptamana trecuta,
un tribunal de apel de la Versailles i-a dat dreptate bancherului. Chiar daca barbatul a pierdut in prima instanta, judecatorii de la tribunalul de apel au decis ca a fost incorecta concedierea sa, in pofida faptului ca nu s-a prezentat la munca si a eforturilor facute de Societe Generale de a-l reintegra.
Potrivit legislatiei franceze, angajatii care obtin un concediu sabatic pentru a-si infiinta propriile lor afaceri au dreptul de a se reintoarce la munca pe vechile lor pozitii. Daca acestea nu mai sunt disponibile, companiile trebuie sa le ofere un job similar cu o remuneratie cel putin similara.
In mod frecvent bancherii se adreseaza tribunalelor specializate in dreptul muncii din intreaga Europa pentru a-si recupera bonusurile sau a-si reabilita reputatia, cu diferite grade de succes. In timp ce un fost bancher de top de la Morgan Stanley a castigat anul trecut peste 1,4 milioane de euro intr-un dosar de referinta cu privire la bonusuri, o colega care a fost votata bancherul anului la Societe Generale a pierdut un proces similar in care incerca sa obtina suma de aproximativ sase milioane de dolari.
Tribunalul de la Versailles a decis ca Mr. X a fost "indreptatit" sa refuze postul oferit de banca, acela de adjunct al directorului echipei de lichidari, care i-ar fi oferit o autonomie mai mica decat fostul lui job, precum si un birou mai mic.
"Compania nu poate da vina pe angajat pentru absenta sa de la lucru si sa utilizeze acest lucru ca un motiv pentru a-l concedia", au apreciat judecatorii.
14 tipuri de concedii, 14 surse de probleme. Este vorba despre probleme pentru dvs, managerul de Resurse Umane, obligat sa puneti in ordine adeverinte si certificate medicale, sa numarati zilele de concediu cuvenite, sa calculati indemnizatiile care trebuie platite – totul cu acoperire perfect legala, pe baza actului normativ potrivit si interpretat asa cum il interpreteaza inspectorii ITM.
Vestea buna este ca specialistii Rentrop & Straton va vin in ajutor cu un produs editorial de exceptie care lamureste cu promptitudine si profesionalism absolut toate intrebarile generate de recenta modificare a Codului muncii -
Ghid practic: 14 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal.
Gasiti aici totul despre concedii, cu probleme concrete, la obiect, legate de situatii care fac parte din viata de zi cu zi a unui manager de Resurse Umane si cu raspunsuri la fel de concrete si la obiect. Fara teorie stufoasa, fara divagatii – doar practica pura si solutii.