Legea nr. 19/2020 a intrat in vigoare, asadar analizam modul in care aceasta se aplica concret. Exploram detaliile pe care trebuie toti parintii sa le cunoasca cu privire la concediul de supraveghere copil.
Legea nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere parintilor pentru supravegherea copiilor, in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant este, in mod oficial, in vigoare la momentul redactarii acestui articol. Am urmarit parcursul acesteia inca de la inceput, asadar acum urmeaza partea finala: cum beneficiem de prevederile sale?
In primul rand, concediul de supraveghere copil se acorda in baza unei cereri adresate angajatorului si a unei declaratii pe propria raspundere din care reiese ca celalalt parinte (semnata si datata) NU beneficiaza de prevederile Legii nr. 19/2020. Pentru familiile monoparentale, evident, declaratia pe proprie raspundere nu este necesara.
In al doilea rand, parintii trebuie sa indeplineasca doua conditii pentru a beneficia de concediul de supraveghere copil:
In cazul in care copilul nu este inscris la cresa sau la gradinita, prevederile legii nu se aplica.
Atentie! Intrucat legea nu vine cu alte completari, angajatorul este cel care decide cand se aplica telemunca. Asadar, de exemplu, daca exista un angajat care are un copil de 5 ani si nu poate lucra de acasa, chiar daca pentru jobul acestuia/acesteia se preteaza la telemunca, i se poate acorda acest concediu de supraveghere copil, la solicitarea ei expresa si daca indeplineste si celelalte conditii mentionate mai sus.
In al treilea rand, concediul de supraveghere copil se acorda (daca a fost solicitat si nu se poate munci in regim de telemunca) pe toata durata starii de urgenta, indiferent daca este vacanta sau nu, incepand cu data de 17 martie 2020. Va reamintim ca starea de urgenta a fost decretata luni si poate fi prelungita. In momentul de fata aceasta expira pe data de 16 aprilie.
In al patrulea rand, in perioada concediului de supraveghere copil, angajatul este remunerat cu o indemnizatie de 75% din salariul de baza, stabilit prin contractul de munca, fara sporuri, fara comision, fara tichete de masa.
Consilier Codul Muncii
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Cartea verde a contabilitatii varianta tiparita
De retinut! Perioada de concediu supraveghere copil constituie vechime in munca.
Finalmente, va reamintim ca puteti oricand accesa PortalCodulMuncii pentru a obtine raspunsuri la orice curiozitati aveti cu privire la legislatia muncii aplicabila in Romania si PortalResurseUmane pentru a afla tot ce inseamna aplicarea corecta a normelor aflate in vigoare.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri