Un angajat cu mai multe locuri de munca, fie ca lucreaza la birou sau in regim de telemunca, are obligatia sa isi anunte toti angajatorii atunci cand trebuie sa isi ia concediu medical. Legea prevede clar ca nerespectarea acestei reglementari poate atrage amenzi usturatoare si obligatia de a returna indemnizatia primita.
In conformitate cu reglementarile in vigoare, angajatorul la care se va trimite certificatul de concediu medical in original si angajatorii care vor primi copii certificate sunt specificati de lege.
Situatie: Avem un medic rezident, care a declarat la noi ca are locul de munca principal (norma de baza), iar la spital are declarat loc de munca secundar. A predat la noi un concediu medical in copie de conform cu originalul. Intrebarea mea este: la care angajator se preda concediul medical in original si la care copie de conform cu originalul, conform reglementarilor legale?
Raspuns PortalCodulMuncii.ro:
Cand un angajat are mai mult de un loc de munca, fie ca lucreaza la birou sau in regim de telemunca, trebuie sa isi cunoasca obligatiile legate de concediul medical. Legea prevede ca acesta trebuie sa anunte concediul medical la toti angajatorii sai. Ignorarea acestei cerinte poate duce la amenzi si obligatia de a returna indemnizatia de concediu medical. Conform legii, este specificat angajatorul care trebuie sa primeasca certificatul in original si care trebuie sa primeasca copiile certificate.
Astfel, pentru persoana asigurata care isi desfasoara activitatea la mai multi angajatori si care este asigurata la fiecare dintre acestia pentru concedii si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, stagiul de asigurare este de 6 luni realizate la fiecare angajator, iar indemnizatiile se calculeaza si se platesc, dupa caz, de fiecare angajator. Baza de calcul pentru fiecare indemnizatie o constituie numai venitul obtinut pe fiecare loc de realizare. Pentru astfel de situatii, angajatii vor trebui sa prezinte primele doua exemplare originale ale certificatului de concediu medical spre calcul angajatorului la care are venitul cel mai mare, iar la celalalt/ceilalti angajator/angajatori se prezinta cele doua exemplare in copii certificate de catre medicul care a eliberat certificatul.
In situatia in care angajatul are un singur certificat medical, exista reguli clare pentru a decide carui angajator trebuie sa il prezinte in original caruia trebuie sa ii furnizeze copii certificate. Prin normele de aplicare ale Ordonantei de Urgenta nr. 158/2005, se stabileste ca primele doua exemplare originale ale certificatului de concediu medical trebuie prezentate angajatorului la care ai venitul cel mai mare, in timp ce cele doua exemplare in copii certificate de medicul care a eliberat certificatul se furnizeaza celorlalti angajatori.
Articolul 58 din Ordinul nr. 670/131/2023 prevede ca ”Baza de calcul pentru fiecare indemnizatie o constituie numai venitul obtinut pe fiecare loc de realizare. In aceste cazuri, primele doua exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezinta spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celalalt/ceilalti angajator/angajatori se prezinta cele doua exemplare in copii certificate de catre medicul care a eliberat certificatul.
Explicatii oferite in luna august 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulMuncii.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Muncii + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.