Analizam in randurile urmatoare situatia unui salariat care a beneficiat de concediul de odihna integral, la inceputul anului. Ulterior, angajatul a beneficiat de concediu fara plata (60 zile) pentru rezolvarea unor probleme personale.
Ni se adreseaza o intrebare importante, in lumina modificarilor aduse de Legea nr. 12: Angajatorul are obligatia din punct de vedere legal, sa retina sumele acordate pentru zilele de CO necuvenit? Daca da, in ce mod se face reglarea acestora?
Raspunsul expertului:
Art. 256 alin. (1) din Codul muncii prevede ca salariatul care a incasat de la angajator o suma nedatorata este obligat sa o restituie.
Avand in vedere faptul ca intre parti contractul de munca a incetat, iar salariatul a efectuat zile de concediu peste numarul de zile la care ar fi avut dreptul in raport cu perioada lucrata devine incident art. 256 alin. (1) din Codul muncii, republicat, salariatul avand obligatia restituirii indemnizatiei de concediu de odihna incasata necuvenit pentru zilele ce exced dreptului sau.
Atentie la aceste informatii imporante: caracterul necuvenit al sumelor rezulta din neefectuarea zilelor de munca corespunzatoare concediului de odihna.
Asa cum arata prevederile art. 169 alin. (1) din Codul muncii, republicat, nicio retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege.
Alin. (2) din acelasi articol stabileste ca retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.
In concluzie, analizand toate aceste informatii, suma de bani datorata de fostul angajat poate fi acoperita de buna voie de catre acesta prin achitarea sumei, dar nu poate fi recuperata prin retineri din salariu in absenta unei hotarari judecatoresti.
Daca nu au incetat raporturile de munca, angajatorul are posibilitatea sa compenseze zilele de concediu de odihna efectuate in avans.
Autor: Gabriela Dita
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avem situatia unui certificat medical emis pt un cod de diagnostic 585 din 01/05 in 04/05. Certificatul are bifa pe "In continuare", desi nu este relevant in acest context. Ulterior am primit un alt certificat medical pt perioada 05/05-19/05 cu acelasi cod de diagnostic 585, cu bifa pe "Initial". Acest certificat medical nu trebuie sa aiba bifa pe "In continuare" fiind emis imediat dupa primul si avand acelasi cod de diagnostic? Medicul i-a spus angajatei ca data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Interval de timp contorizare calcul 90 de zile de concediu medical. Buna ziua! Va rog sa ne ajutati cu un raspuns in speta de mai jos: Avem un angajat care a prezentat la angajator concediile medicale conform tabelului atasat: DATA INCEPUTDATA SFARSITCONCEDIU MEDICALZILE 25-Apr-202426-Apr-2024Boala obisnuita 2 30-Jan-202531-Jan-2025 Boala obisnuita 2 01-Feb-2025 13-Feb-2025 Boala obisnuita 13 14-Feb-2025 28-Feb-2025 Boala obisnuita 15 01-Mar-202515-Mar-2025Boala obisnuita 15...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cadrul unui grup de firme, o angajata este incadrata cu 8 ore din 2023 pe una din firme, unde are si functia de baza. Incepand cu luna martie 2025 este angajata cu cate o ora pe doua firme din grup, in pararel cu firma unde are functia de baza. In mai 2025 este supusa unei interventii chirurgicale si va avea concediu medical. Imi spuneti va rog daca pe cele doua firme unde este angajata part-time si nu are stagiu de cotizare 6 luni se poate sa se inregistreze concediu medical, avand in vedere...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<