"Avem un salariat pe care l-am sanctionat pe data de 27.05.2014. Am dispus reducerea salariului cu 10% pe 3 luni, respectiv in lunile mai, iunie si iulie 2014. Pe data de 10 iulie 2014 ii inceteaza contractul de munca prin demisie, fara preaviz. Cum trebuie sa procedam pentru a retine toata contravaloarea sanctiunii pentru cele 3 luni?"
Raspunsul expertului PortalCodulMuncii.ro:
Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul salariatului gasit vinovat de savarsirea unei abateri disciplinare sunt urmatoarele:
- avertismentul scris;
- retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
- reducerea salariului de baza pe o durata de 1 - 3 luni cu 5 - 10%;
- reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1 - 3 luni cu 5 - 10%;
- desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
Dupa cum bine stim, angajatorul poate aplica sanctiunea disciplinara constand in reducerea salariului de baza pe o durata maximum 3 luni cu 10%. Salariatului nu i se poate reduce salariul cu o suma mai mare de pragul de 10 procente din salariu.
Atentie! In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
Legiuitorul a instituit astfel o procedura amiabila de recuperare a prejudiciului produs de salariat care presupune incheierea a doua documente distincte: nota de constatare si evaluare a pagubei si acordul (conventia) partilor.
Dar, atentie la urmatorul aspect: contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
Astfel, fara se majorarea salariului minim pe economie la 900 de lei, nu se poate retine mai mult de 4500 de ei. Prejudiciul ce depaseste acest prag se poate recupera prin interventia instantei de judecata.
In concluzie, angajatorul poate aplica sanctiunea disciplinara constand in reducerea salariului de baza cu maximum 10% pe luna, retinerea unui procent mai mare fiind ilegala.
Analiza realizata de specialistii PortalCodulMuncii.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal in zile lucratoare pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am o angajata cu care am incheiat si este in desfasurare un contract de munca la domiciliu, cu urmatoarele date: norma partiala de lucru pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte, norma de lucru este ore/luna fiind platita in functie de orele lucrate in cadrul proiectului, functia ei de baza NU este la compania noastra ci este la un alt angajator la care are alt contract de munca cu norma intreaga, 8ore/zi. Ne-a informat ca ea isi va lua concediu de risc maternal, are sarcina cu risc si nu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<