"Avem un salariat pe care l-am sanctionat pe data de 27.05.2014. Am dispus reducerea salariului cu 10% pe 3 luni, respectiv in lunile mai, iunie si iulie 2014. Pe data de 10 iulie 2014 ii inceteaza contractul de munca prin demisie, fara preaviz. Cum trebuie sa procedam pentru a retine toata contravaloarea sanctiunii pentru cele 3 luni?"
Raspunsul expertului PortalCodulMuncii.ro:
Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul salariatului gasit vinovat de savarsirea unei abateri disciplinare sunt urmatoarele:
- avertismentul scris;
- retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
- reducerea salariului de baza pe o durata de 1 - 3 luni cu 5 - 10%;
- reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1 - 3 luni cu 5 - 10%;
- desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
Dupa cum bine stim, angajatorul poate aplica sanctiunea disciplinara constand in reducerea salariului de baza pe o durata maximum 3 luni cu 10%. Salariatului nu i se poate reduce salariul cu o suma mai mare de pragul de 10 procente din salariu.
Atentie! In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
Legiuitorul a instituit astfel o procedura amiabila de recuperare a prejudiciului produs de salariat care presupune incheierea a doua documente distincte: nota de constatare si evaluare a pagubei si acordul (conventia) partilor.
Dar, atentie la urmatorul aspect: contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
Astfel, fara se majorarea salariului minim pe economie la 900 de lei, nu se poate retine mai mult de 4500 de ei. Prejudiciul ce depaseste acest prag se poate recupera prin interventia instantei de judecata.
In concluzie, angajatorul poate aplica sanctiunea disciplinara constand in reducerea salariului de baza cu maximum 10% pe luna, retinerea unui procent mai mare fiind ilegala.
Analiza realizata de specialistii PortalCodulMuncii.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<