Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Dreptul muncii 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dreptul Muncii: Angajatorul include in Regulamentul Intern noi sanctiuni disciplinare fata de cele din Codul Muncii

Ce se intampla in cazul in care angajatorul doreste sa includa in Regulamentul intern noi sanctiuni disciplinare pentru abaterile pe care salariatii sai le-ar putea comite?

Spre exemplu, retinerea din salariu a sumei de 100 de ron pentru lipsa curateniei in depozitul pe care il au in grija? Sau suma de 200 de ron amenda disciplinara pentru fiecare zi de absenta nemotivata? Sau concedierea disciplinara pentru 3 absente nemotivate intr-un an calendaristic?

Evident, aici avem deja 3 nereguli, pe care le sesizam de la bun inceput si fara sa stam pe ganduri.

1. Angajatorul nu poate dispune alte sanctiuni disciplinare fata de cele instituite in Codul Muncii.

2. Retinerile din salariu sunt interzise in absenta unei hotarari judecatoresti aferente.

3. Amenzile disciplinare sunt interzise de Codul Muncii.

4. Concedierile disciplinare trebuie dispuse doar dupa cercetare disciplinara prealabila si ar putea fi considerate drept abuzive daca instanta decide acest lucru.

In randurile de mai jos vom clarifica aceste nereguli pe care numerosi angajatori le comit.

Instanta poate decide inlocuirea concedierii disciplinare cu o alta sanctiune disciplinara in cazul in care se considera ca abaterea comisa de salariat nu are caracter grav sau repetat. Deciziile de concediere disciplinara luate in mod abuziv sunt cele pe care instanta le va anula atunci cand salariatul le sesizeaza.

Angajatorul va fi obligat sa repuna salariatul in pozitia sa, sa ii acorde toate drepturile salariale pe care nu le-a primit din momentul concedierii si pana in momentul reintegrarii in organizatie. Exista si situatii in care angajatorul poate plati daune salariatului, insa doar acolo unde instanta decide acest lucru, pe baza unor calcule din care sa reiasa prejudiciul comis.


Art. 249 alin. (1) din Codul muncii prevede in mod clar faptul ca amenzile disciplinare sunt interzise.

Art. 248 alin. (1) din Codul muncii prevede sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:

a) avertismentul scris;

b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;

c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;

d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;

e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

In cazul in care, prin statute profesionale aprobate prin lege speciala, se stabileste un alt regim sanctionator, va fi aplicat acesta.

Doar prin legi speciale se pot stabili alte sanctiuni disciplinare decat cele prevazute de Codul muncii.

In mod clar, angajatorul nu are voie sa stabileasca prin regulamentul intern alte sanctiuni disciplinare decat cele prevazute de Codul muncii. Angajatorul este sfatuit sa isi utilizeze creativitatea in alte domenii, nu in legislatia muncii.

"Nu uitam faptul ca abaterea disciplinara este o fapta in legatura cu munca si care consta intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de catre salariat, prin care acesta a incalcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici, in conformitate cu dispozitiile art. 247 alin. (2) din Codul muncii, republicat.

In concluzie, pentru a dispune concedierea salariatul trebuie sa savarseasca fie o abatere grava fie mai multe abateri de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara.", precizeaza Consilier Juridic Gabriela Dita pentru PortalCodulMuncii.ro.

 

Mare atentie si la conditiile raspunderii disciplinare:

- Fapta trebuie sa fi fost savarsita in executarea unui contract de munca

Nu puteti sanctiona disciplinar salariatii altui angajator, in mod evident.

Mai putin evident este faptul ca nu ii puteti sanctiona disciplinar nici pe cei incadrati cu contract de prestari-servicii, pe cei ce detin contract de munca voluntara sau orice fel de alt contract in afara celui de munca.

- Fapta savarsita trebuie sa aiba caracterul unei abateri disciplinare. Cu alte cuvinte, trebuie sa fie "o fapta in legatura cu munca si care consta intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de catre salariat, prin care acesta a incalcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici".

- Fapta trebuie sa fi fost savarsita cu vinovatie

- Fapta trebuie sa nu fie de fapt o cauza de neraspundere disciplinara:
legitima aparare, stare de necesitate, constrangere fizica sau morala, caz fortuit sau forta majora, eroare de fapt, ordin de serviciu nelegal!

- Sa fie necesara aplicarea unei sanctiuni disciplinare. Angajatorul nu este obligat sa sanctioneze toate abaterile disciplinare. Atunci cand este necesar, are dreptul sa dispuna inceperea cercetarii disciplinare, cu aplicarea eventuala a unei sanctiuni adecvate.

 

 

 


Maria Nicutar
de Maria Nicutar
Jurnalist de Legislatia Muncii, Afaceri si HR

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Dreptul Muncii: Angajatorul include in Regulamentul Intern noi sanctiuni disciplinare fata de cele din Codul Muncii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI