Suntem o societate comerciala cu capital integral de stat. Avem organizat CFP conform OG 119/1999. Conform art.9 aliniatul 5 din OG directorul a desemnat in scris pe contabilul sef sa efectueze CFP.
Unele contracte in care societatea noastra este prestator de servicii catre un tert sunt semnate de catre Contabilul Sef, fara a fi aplicat sigiliul personal.
Organul de control verifica aceste contracte si intocmeste un proces verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor in care constata ca "nu a fost efectuat CFP in conformitate cu art. 9 alin. 5 din OG 119/1999" si in plus amendeaza societatea noastra cu 2000 lei in baza art. 27 litera C din OG 119/1999.
Semnarea contractelor de catre contabilul sef (desemnat in scris de director sa efectueze CFP) fara a aplica sigiliul personal, constituie o contraventie amendabila, sau este o chestiune de forma ci nu de fond care putea fi rezolvata chiar in timpul controlului?
Raspuns: Semnarea contractelor de catre contabilul sef (desemnat in scris de director sa efectueze CFP) fara a aplica sigiliul personal, constituie o contraventie amendabila, sau este o chestiune de forma ci nu de fond care putea fi rezolvata chiar in timpul controlului?
Conform art. 10 alin. (2) din OUG 119/1999 privind controlul intern/managerial si controlul financiar preventive, viza de control financiar preventiv propriu se exercita prin semnatura persoanelor in drept, competente in acest sens potrivit prezentei ordonante, si prin aplicarea de catre acestea a sigiliului personal.
Asadar, actul normativ stabileste ca viza de control financiar se exercita cumulativ prin:
- semnatura persoanelor in drept, competente;
si
- prin aplicarea de catre acestea a sigiliului personal.
In consecinta din perspectiva OUG 119/1999 viza de control financiar preventiv consta in realizarea celor doua operatiuni, semnatura persoanelor in drept si aplicarea de catre acestea a sigiliului personal.
Faptul ca una dintre cele doua operatiuni nu a fost indeplinita echivaleaza, in opinia noastra, cu lipsa vizei iar potrivit art. 27 lit. c) din OUG 119/1999 prezentarea spre aprobare ordonatorului de credite a proiectelor de operatiuni fara viza de control financiar preventiv constituie contraventie.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rog sa ma ajutati un raspuns legat de fisierul .xml generat de aplicatia locala de resurse umane, transformat in .rsv si incarcat in reges.inspectiamuncii.ro. Acest fisier .xml trebuie sa contina toate angajarile/modificarile/incetarile de contracte individuale de munca din anul 2011 pana in prezent sau numai angajatii activi in ziua transmiterii Revisalului? Am primit un raspuns de la firma care ne furnizeaza aplicatia de resurse umane, astfel: "Aplicatia este conceputa in asa fel incat...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va prezint urmatoare speta: un salarit are CIM cu timp partial, 20 ore pe luna si lucreaza cate 5 ore pe zi, miercurea. In luna aprile 2022 are cm pentru perioada 29-30.04.2022, vinerea si sambata, deci nici o zi de miercuri . Pentru luna mai 2022 a adus cm pentru perioada 01-05.05.2022, in continuare, in acest interval este o sigura zi de miercuri in care trebuia sa lucreze. In aceste conditii cum se inregisteaza acest concediu medical, cum se plateste si cum ii calculam zilele de stagiu.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Incepand cu luna Septembrie vor sosi in companie un numar de 200 de angajati din Sri Lanka, pe o perioda de un an, in baza unui contract de detasare incheiat intre compania noasta si o entitate din Sri Lanka. Avand in vedere faptul ca acestia nu apar in statele de plata si D112 intocmita de catre companie, salariile platindu-se local in tara de origine, avem urmatoarele intrebari: - care sunt obligatiile companiei din punct de vedere ITM si IGI: exista anumite documente/informari care se depun...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<