Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul teritorial Suceava au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de mai multi inculpati, intre care persoane din conducerea societatii de termoficare a municipiului Botosani - SC Modern Calor SA:
SANDU FLORIN, director general al SC Modern Calor SA Botosani, societate cu capital integral de stat, pentru savarsirea a doua infractiuni de abuz in serviciu cu obtinere de foloase pentru sine sau pentru altul,
DIACONU ION, la data faptei director tehnic si imputernicit al directorului general al SC Modern Calor SA pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu cu obtinere de foloase pentru sine sau pentru altul,
AGAPIE DENISIA - PAULA, director economic in cadrul SC MODERN CALOR SA pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu cu obtinere de foloase pentru sine sau pentru altul,
URSACHE CLAUDIU-MIHAI, sef serviciu financiar contabil in cadrul SC Modern Calor SA Botosani pentru savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu cu obtinere de foloase pentru sine sau pentru altul,
PUFLEA CRISTIAN, sef atelier exploatare furnizare dispecerat, in cadrul SC Modern Calor SA Botosani pentru savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu cu obtinere de foloase pentru sine sau pentru altul.
SC ELSACO ELECTRONIC SRL, pentru savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu cu obtinere de foloase pentru sine sau pentru altul,
ANGHELACHE AURELIAN si BUTNARU OVIDIU, reprezentanti ai SC Elsaco Electronic SRL, pentru savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu cu obtinere de foloase pentru sine sau pentru altul.
In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe ce contureaza urmatoarea stare de fapt:
La data de 19 iunie 2013, intre SC Modern Calor SA (societatea de termoficare din mun. Botosani) si o asociere de firme al carei lider era inculpata SC Elsaco Electronic SRL, a fost incheiat un contract de mentenanta a unor grupuri de producere a energiei termice (module de cogenerare). Contractul a fost incheiat cu incalcarea dispozitiilor legale in materia achizitiilor publice si la un pret supraevaluat, documentul respectiv fiind semnat si de inculpatul Sandu Florin, in calitate de director general al SC Modern Calor SA Botosani.
Portal Codul Muncii
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Intrucat asocierea reprezentata de SC Elsaco Electronic SRL nu avea posibilitatile tehnice de a presta acest gen de servicii, aceasta a subcontractat serviciile de mentenanta respective la un pret mai mic fata de cel care urma sa ii fie platit de catre beneficiarul final SC Modern Calor SA. Societatea care in realitate a efectuat serviciile de mentenanta era aceeasi care furnizase modulele de cogenerare si care era autorizata de producatorul modulelor sa presteze activitati de service pe teritoriul Romaniei.
In acelasi context, in perioada 21 iunie - 15 octombrie 2013, SC Elsaco Electronic SRL a emis 3 facturi fiscale, aferente serviciilor de mentenanta prestate in perioada 16 noiembrie 2012 - 30 iunie 2013, in valoare de 1.156.525 lei fara TVA, care au fost acceptate la plata de catre inculpatii Sandu Florin, Diaconu Ion si Agapie Denisia-Paula, desi serviciile respective nu fusesera prestate in realitate (existand o discrepanta evidenta intre perioada prestarii serviciilor facturate si data intrarii in vigoare a contractului).
La aprobarea la plata a celor trei facturi au contribuit si inculpatii Ursache Claudiu-Mihai care a acordat viza de control financiar preventiv si Puflea Cristian care a confirmat realitatea serviciilor prestate.
Rezultatul acestor demersuri a fost producerea unui prejudiciu in patrimoniul SC Modern Calor in suma de 2.364.449 lei, suma care reprezinta in acelasi timp un folos necuvenit pentru asocierea de firme al carei lider era SC Elsaco Electronic SRL.
In cauza, s-a dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile, imobile si asupra unor parti sociale ce apartin inculpatilor.
Inculpatilor li s-a adus la cunostinta calitatea procesuala in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.
Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri