Consiliul Superior al Magistraturii dat in judecata
In Romania, potrivit Constitutiei, garantul independentei in justitie este Consiliul Superior al Magistraturii. Aceasta institutie a luat nastere in anul 1909 prin Legea pentru modificarea unor dispozitiuni din legile relative la organizarea judecatoreasca. Atributiile referitoare la cariera magistratilor au fost transferate de la ministrul justitiei catre Consiliului Superior al Magistraturii, prin legile privind reforma justitiei adoptate in anul 2004. Astfel, Consiliul este institutia competenta in ceea ce priveste recrutarea, promovarea, transferarea, detasarea, sanctionarea disciplinara si eliberarea din functie a judecatorilor si procurorilor.
Recent insa, CSM-ul a fost dat in judecata de Asociatia Magistratilor din Romania cerandu-i-se daune morale. Motivul: institutia nu a raspuns in termenul legal sesizarilor depuse de AMR pentru suspendarea executarii Regulamentului privind procedura de numire a judecatorilor in Comisia speciala de la Cotroceni, emis de CSM. Mai mult presedintele Asociatiei Magistratilor a declarat ca in Romania interesele magistratilor nu sunt protejate iar CSM-ul nu isi face datoria.
Avand in vedere principala atributie a Comisiei speciale de la Cotroceni si anume aceea de a da avizele pentru inceperea urmaririi penale a ministrilor sau fostilor membri ai Executivului, probabil ca aceasta nu va lua nastere in noua formula prea curand. Motivul pentru care activitatea comisiei a fost suspendata luna trecuta printr-o ordonanta a fost acela ca aceasta nu ar fi formata din specialisti. Devine evident ca numirea celor 5 magistrati care vor intra in componenta Comisiei de la Cotroceni este intarziata din orice motiv, mai mult sau mai putin justificat.
Valentin Pulbere
Consilier Juridic
Administrator:
www.e-juridic.ro
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Fise distractive pentru gradinita
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri