A fost adoptata Declaratia comuna a Consiliului Superior al Magistraturii din Romania si a Consiliului Judiciar Suprem din Republica Bulgaria privind Mecanismul de Cooperare si Verificare si sprijinul reciproc al celor doua Consilii pentru indeplinirea obiectivelor asumate de MCV
Consiliul Superior al Magistraturii din Romania (CSM) si Consiliul Judiciar Suprem din Republica Bulgaria (CJS) au adoptat in cursul lunii aprilie 2013 o Declaratie comuna privind sprijinul reciproc pentru indeplinirea obiectivelor asumate in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare.
In cursul lunii aprilie, textul declaratiei comune a fost aprobat de Plenul fiecaruia din cele doua Consilii judiciare, avand la baza forma convenita de cele doua parti cu ocazia intalnirilor de lucru ale reprezentantilor CSM la Bucuresti, in perioada 26-27 noiembrie 2012, precum si la Veliko Tarnovo (Bulgaria) in perioada 8-9 aprilie 2013.
Prin declaratia comuna, CSM si CJS au notat utilitatea Mecanismului de Cooperare si Verificare si au subliniat faptul ca cele doua sisteme judiciare au realizat progrese importante in cadrul acestui mecanism.
Reafirmand valorile comune, cele doua Consilii declara intentia de a colabora prin actiuni de informare, consultare, dar si de a-si acorda sprijin reciproc in realizarea obiectivelor MCV, astfel incat, prin eforturi sustinute ale tuturor factorilor implicati din cele doua tari, sa fie indeplinite cat mai curand posibil toate obiectivele de referinta, desavarsind astfel integrarea europeana a celor doua state.
In acest context, cele doua Consilii saluta publicarea de Comisia Europeana la data de 27.03.2013 aComunicarii referitoare la Tabloul de bord privind sistemele judiciare din UE si isi exprima interesul si deschiderea fata de evolutia acestui instrument, cu atat mai mult cu cat in aceste zile se discuta in Consiliul Afaceri Generale de la Luxemburg necesitatea crearii la nivelul institutiilor europene pentru statele membre UE a unui mecanism de verificare a standardelor statului de drept si independentei justitiei.
Cele doua Consilii vor informa Comisia Europeana cu privire la Declaratia comuna a Consiliului Judiciar din Bulgaria si a Consiliului Superior al Magistraturii.
Sursa Consiliul Superior al Magistraturii
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avem urmatoarea situatie la preluarea raportului/salariat din REVISAL. In cazul unui angajat care are ultima zi lucrata vineri, 13.12.2024 si data incetarii CIM sambata 14.12.2024, in Revisal apare contractul incetat dar nu apare nimic la DATA INCETARII. Aceeasi este situatia unui angajat care a avut ultima zi lucrata miercuri 04.12.2024 si incetarea CIM cu 05.12.2024. Mentionez ca datele cuprinse in xml-ul incarcat in REVISAL sunt complete. De ce apare acesta situatie si nu reusim sa vedem DATA...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un salariat angajat cu data de 03.06.2024 care prezinta un concediu medical cod indemnizatie 06 si in continuarea un concediu medical cod indemnizatie 01 pentru perioada 17.11-29.11.2024. Aferent perioadei lucrate nu indeplineste stagiul minim de cotizare pentru a pune in plata concediul medical cu codul de indemnizatie 01. Salariatul prezinta o Adeverinta - stagiu de cotizare de la un alt angajator, avand contract de munca si in perioada 06.06.2023 - 31.10.2024, conform adeverintei reiese...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui salariat cu doua contracte de munca la doi angajatori diferiti, A si B. Ambele contracte inceteaza in acelasi timp, la data de 31.10.2024, iar la angajatorul B i se deschide un nou contract de munca incepand cu 01.11.2024. In luna a 11-a salariatul are concediu medical cod 01. Care este baza de calcul a acestuia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<