Corpul profesional al avocatilor isi exprima dezamagirea fata de solutia Curtii Constitutionale, adoptata la 15 noiembrie 2011, prin care a fost admisa exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor legale care instituie interdictia de a exercita profesia la instantele si parchetele unde sotul avocatului sau ruda ori afinul sau pana la gradul al treilea inclusiv indeplineste functia de judecator sau procuror, indiferent de sectia, directia, serviciul sau biroul in care isi desfasoara activitatea.
Inclusa inca din anul 1995 in legea privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat, interdictia exercitarii profesiei de avocat la institutiile determinate de lege, unde avocatul are relatii de rudenie sau afinitate a fost instituita pentru asigurarea unui climat de incredere in impartialitatea celor care infaptuiesc justitia.
Avocatii sunt nevoiti sa prezinte societatii civile faptul ca organele de conducere ale profesiei au militat constant pentru mentinerea interdictiei legale de a desfasura activitati la instantele sau parchetele unde sotul avocatului sau ruda ori afinul sau pana la gradul al treilea inclusiv indeplineste functia de judecator sau procuror. Pentru corecta aplicare a dispozitiilor legale si statutare, Consiliul Uniunii a adoptat decizii interpretative in litera si spiritul acestora.
Avocatii privesc cu regret inconsecventa institutiilor statului in eliminarea suspiciunilor, intemeiate sau nu, cu privire la corectitudinea actului de justitie si apreciaza ca solutia adoptata este de natura sa afecteze perceptia cetatenilor in legatura cu actul de infaptuire a justitiei.
Consiliul Uniunii cere tuturor avocatilor sa observe si sa respecte in continuare prevederile Statutului profesiei ca expresie a indeplinirii unei indatoriri de abtinere de prestare a activitatilor avocatiale profesionale in conditii de conflict de interese, pentru intarirea increderii cetatenilor in actul de justitie.
Adoptata in sedinta Consiliului Uniunii Nationale a Barourilor din Romania din data de 3 decembrie 2011
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<