Corpul profesional al avocatilor isi exprima dezamagirea fata de solutia Curtii Constitutionale, adoptata la 15 noiembrie 2011, prin care a fost admisa exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor legale care instituie interdictia de a exercita profesia la instantele si parchetele unde sotul avocatului sau ruda ori afinul sau pana la gradul al treilea inclusiv indeplineste functia de judecator sau procuror, indiferent de sectia, directia, serviciul sau biroul in care isi desfasoara activitatea.
Inclusa inca din anul 1995 in legea privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat, interdictia exercitarii profesiei de avocat la institutiile determinate de lege, unde avocatul are relatii de rudenie sau afinitate a fost instituita pentru asigurarea unui climat de incredere in impartialitatea celor care infaptuiesc justitia.
Avocatii sunt nevoiti sa prezinte societatii civile faptul ca organele de conducere ale profesiei au militat constant pentru mentinerea interdictiei legale de a desfasura activitati la instantele sau parchetele unde sotul avocatului sau ruda ori afinul sau pana la gradul al treilea inclusiv indeplineste functia de judecator sau procuror. Pentru corecta aplicare a dispozitiilor legale si statutare, Consiliul Uniunii a adoptat decizii interpretative in litera si spiritul acestora.
Avocatii privesc cu regret inconsecventa institutiilor statului in eliminarea suspiciunilor, intemeiate sau nu, cu privire la corectitudinea actului de justitie si apreciaza ca solutia adoptata este de natura sa afecteze perceptia cetatenilor in legatura cu actul de infaptuire a justitiei.
Consiliul Uniunii cere tuturor avocatilor sa observe si sa respecte in continuare prevederile Statutului profesiei ca expresie a indeplinirii unei indatoriri de abtinere de prestare a activitatilor avocatiale profesionale in conditii de conflict de interese, pentru intarirea increderii cetatenilor in actul de justitie.
Adoptata in sedinta Consiliului Uniunii Nationale a Barourilor din Romania din data de 3 decembrie 2011
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va creste de la 3.700 lei la 4.050 lei incepand cu 01.01.2025, ceea ce inseamna 2.430 lei salariul net. Daca angajatorul da tichete de masa , taxele pe tichete CASS si impozit duc la scaderea salariului net. Obligatia de garantat in plata inseamna ca angajatorul este obligat si la net sa dea minim 2430 lei sau doar brutul este obligatoriu sa fie minim 4050 lei?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unei societati comerciale care urmeaza sa isi inceteze activitatea de la 01.01.2025, angajatorul este obligat sa instiinteze angajatii de spre acest lucru inainte si sa respecte perioada de preaviz, care este un drept al angajatilor? Sau care este termenul in care angajatorul instiinteaza angajatii cu privire la incetarea activitatii?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am primit de la o angajata adeverinta de la medic precum este insarcinata in 13 saptamani, ma puteti indruma va rog frumos ce trebuie sa fac mai departe? De la medicina muncii mi a spus sa o trimit la ei si cu raportul facut de ei trebuie sa merg la ITM sa il depun acolo. Imi puteti spune pasii ce trebuie sa ii urmez?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<