Bunicii care au grija de nepoti vor primi bani de la stat sub forma de indemnizatie pentru cresterea nepotului/nepoatei printr-un nou proiect de lege care modifica OUG nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor.
UPDATE 10.02.2019 - Senatul a adoptat tacit, conform art. 75 alin. (2) teza a III-a din Constitutia Romaniei, republicata proiectul de lege care introduce indemnizatia pentru bunicii care au grija de nepoti exact asa cum este prezentata ea mai jos. Acum mai ramane ca deputatii sa voteze asupra proiectului de lege, presedintele sa-si dea acordul si actul sa ajunga in Monitorul Oficial pentru a se aplica!
Informatiile initiale
Un proiect de lege care modifica OUG nr. 111/2010 introduce indemnizatia pentru bunicii care au grija de nepoti. Acestia vor putea, asadar, beneficia de bani de la stat pentru ca se implica activ in dezvoltarea micutului. Detaliile complete le gasim mai jos.
In momentul de fata, actul mentionat mai sus stabileste ca persoanele care, in ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului au realizat timp de cel putin 12 luni venituri supuse impozitului, beneficiaza de urmatoarele drepturi:
Initiatorii arata ca "pe de o parte au fost relaxate conditiile de eligibilitate, au fost prelungite perioadele de acordare si au fost majorate cuantumurile dar, pe de alta parte, a crescut decalajul dintre cuantumul minim al indemnizatiei pentru cresterea copilului si cuantumul stimulentului de insertie".
Alesii, avand in vedere si faptul ca ponderea cheltuielilor cu stimulentul de insertie in totalul cheltuielilor prezinta cresteri nesemnificative, sustin cu tarie ca introducerea unui nou beneficiu social este necesara. Asa au hotarat aparitia indemnizatiei pentru bunicii care isi cresc nepotii.
Conform propunerii legislative pe care o veti regasi mai jos, pe perioada acordarii stimulentului de insertie, oricare dintre bunici beneficiaza de indemnizatia pentru cresterea nepotului/nepoate, daca se afla in relatii de rudenie fireasca sau din adoptie cu nepotul/nepoata pentru care se solicita indemnizatia, are acordul parintilor acestuia/acesteia si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestora.
Initiativa legislativa prevede o suma lunara de 650 de lei care este egala cu cuantumul stimulentului de insertie.
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Cartea verde a contabilitatii - REDUCERE 40
Acesti bani pot fi obtinuti pe baza de cerere intocmita de catre unul dintre bunici care va fi insotita obligatoriu de actele doveditoare privind calitatea solicitantului, relatia acestuia cu nepotul/nepoata pentru care solicita dreptul si acordul parintilor.
Cererea se depune la Primaria de care apartine bunicul/bunica.
Vezi si cum se aplica "alocatia de bunic" in Bulgaria si Ungaria.
Important! Indemnizatia se suspenda in momentul in care beneficiarul incepe sa execute o pedeapsa cu inchisoarea sau se afla pentru mai mult de 30 de zile in arest preventiv. Totodata, indemnizatia pentru cresterea nepotului/nepoatei se va suspenda, daca beneficiarul a decedat sau nu mai indeplineste conditiile generale de eligibilitate.
Banii de la stat pentru bunicii care au grija de nepoti se vor acorda incepand cu anul 2020, daca acest proiect de lege va fi publicat in Monitorul Oficial pana la finalul anului 2019.
Proiectul de lege modifica OUG nr. 111/2010, dupa cum urmeaza:
Proiectul legislativ B458/2019 este initiat de Catalin Lucian Iliescu, senator, si Petru Movila, deputat. Sustinatori ai acestei initiative sunt: Badulescu Dorin-Valeriu - senator Independent; Cazan Mircea-Vasile - senator PNL; Covaciu Severica-Rodica - senator PMP; Danaila Leon - senator PNL; Harau Eleonora-Carmen - senator PNL; Ionascu Gabi - senator PMP; Oprea Mario-Ovidiu - senator PNL; Pauliuc Nicoleta - senator PNL; Popa Ion - senator Independent; Tutuianu Adrian - senator Independent; Bichinet Corneliu - deputat PMP; Bozianu Nicoleta-Catalina - deputat PMP; Calista Mara-Daniela - deputat PNL; Cristache Catalin - deputat PMP; Kulcsár-Terza József-György - deputat UDMR; Moise Costin-Sebastian - deputat PMP; Pascan Emil-Marius - deputat PMP; Simionca Ionut - deputat PMP; Todoran Adrian-Mihaita - deputat PMP; Turcescu Robert-Nicolae - deputat PMP.
Senatul a fost prima Camera sesizata, asadar deputatii vor avea votul decizional.
Procedura de urgenta nu a fost solicitata.
Guvernul nu a oferit inca un punct de vedere.
Atentie! Prevederile acestea NU se aplica inca. Pentru a intra in vigoare este nevoie de votul senatorilor, al deputatilor, de promulgarea presedintelui Romaniei si publicarea in Monitorul Oficial!
E-Juridic, totodata, anticipeaza nevoia de Norme de aplicare a acestei legi, in cazul in care ea va fi aprobata. Vor trebui realizate modele standard de cereri si vor trebui stipulate in clar actele necesare pentru obtinerea acestor bani impreuna cu conditiile specifice. Asadar, chiar daca aceasta va fi votata, exista sansa ca procedura de aplicare sa fie amanata pana dupa data limita de 1 ianuarie 2020.
Vom urmari evolutia proiectului de lege si vom reveni cu actualizari de indata ce acestea vor fi disponibile.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE