Asa cum bine stim, Proiectul de lege ce vizeaza modificarea si completarea Legii nr. 51 din 1995 a primit aviz favorabil din partea Comisiei Juridice din Camera Deputatilor.
O serie de completari au fost prezentate in media sub diverse aspecte, unele mai mult sau mai putin corecte.
"Contrar aparatiilor din media, care preiau numai ipoteze cu impact in planul audientei, proiectul de lege vizeaza mai multe aspecte: adaptarea legii la unele institutii introduse prin noul Cod civil si noul Cod de procedura civila (a se vedea separatia de patrimonii; curatela); punerea in acord cu unele decizii ale Curtii Constitutionale; efectivitatea independentei avocatilorl asigurarea unei efectivitati a secretului profesional; comunicarea profesionala. In presa au fost mentionate mai mult aspectele ce tin de asigurarea efectivitatii secretului profesional al avocatului.", se precizeaza in cadrul comunicatului Departamentului "Protectia profesiei, informare si relatii publice din cadrul UNBR.
In cadrul comunicatului se precizeaza si aspecte esentiale despre dreptul de a nu denunta infractiunile de care avocatul ia cunostinta in exercitiul mandatului.
Conform actului, configurarea acestui drept vizeaza in mod exclusiv faptele aflate de avocat i nexercitarea profesiei.
In mod concret, in vederea realizarii unei aparari corecte, avocatul trebuie sa afle adevarul de la client iar acest lucru nu ar putea fi posibil daca respectivul client ar fi ca prin aceasta decizie avocatul ar putea sa il denunte.
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
"Procurorul trebuie sa afle adevarul prin mijloacele puse la dispozitie de lege, suficient de elaborate, iar nu utilizand delatiunea avocatului, deoarece in cel mai scurt timp nici avocatul nu va mai afla adevarul, clientul fiind reticent in a impartasi, iar actul de justitie va fi distorsionat.", se precizeaza in cadrul comunicatului Departamentului "Protectia profesiei, informare si relatii publice din cadrul UNBR.
Atentie la faptul ca textul nu are in vedere infractiunile planificate, ci doar pe cele deja savarsite.
In acelasi timp, textul nu se refera decat la faptele aflate de avocat in exercitiul mandatului. Pentru restu; faptelor aflate ca simplu cetateam, persoanele in cauza raman supuse regimului de drept comun.
Mai mult, se precizeaza faptul ca sunt exceptate faptele grave, precum cele relative la viata sau cele de terorism.
Sursa si detalii integrale: UNBR.ro
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri