Specialistii Ministerului Justitiei, in colaborare cu partenerii maghiari au elaborat, in cadrul proiectului „Consolidarea cooperarii judiciare in domeniul raspunderii parintesti”, un raport destinat practicienilor care cuprinde informatii utile si solutii la problemele intalnite in aplicarea Regulamentului Consiliului (CE) nr.2201/2003 privind raspunderea parinteasca'.
Persoanele interesate pot consulta raportul pe pagina de internet a Ministerului Justitiei, la sectiunea „Cooperare internationala”.
De asemenea, in cadrul aceleiasi sectiuni, poate fi consultat „Ghidul informativ destinat justitiabililor implicati in proceduri judiciare transfrontaliere in materia dreptului familiei”, elaborat de Ministerul Justitiei, care cuprinde informatii utile pentru cetatenii aflati in diverse situatii cu implicatii juridice pe teritoriul unui alt stat membru, precum divortul, separarea de corp, anularea casatoriei sau raspunderea parinteasca.
Ghidul a fost tiparit in 50.000 de exemplare, dintre care 40.000 vor fi distribuite la nivelul instantelor de judecata din Romania, cat si reprezentantelor diplomatice si consulare ale Romaniei de pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, pentru a fi puse la dispozitia cetatenilor romani care locuiesc sau isi desfasoara activitatea pe teritoriul respectivelor state. Alte 10.000 de exemplare ale ghidului, elaborate in limba maghiara, vor fi distribuite de institutiile partenere in Republica Ungara.
Proiectul „Consolidarea cooperarii judiciare in domeniul raspunderii parintesti” a avut drept obiectiv consolidarea cooperarii judiciare internationale in materie civila cu privire la aplicarea Regulamentului Consiliului (CE) nr. 2201/2003 privind raspunderea parinteasca si a beneficiat de finantare externa nerambursabila prin Programul European 'Justitie Civila'.
Proiectul a fost implementat de catre Ministerul Justitiei, in calitate de coordonator, in parteneriat cu Ministerul Justitiei si Oficiul Consiliului National al Justitiei din Ungaria.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avem urmatoarea situatie: la depunerea dosarului de recuperare a concediilor medicale avem lipsa 2 medicale pierdute. Ca solutionare, vrem sa stim, daca cele doua medicale vor fi duse in copie la medicul emitent si completate de acesta cu ,,Duplicat,,, parafa si semnatura, putem depune dosarul pentru recuperare fara a intampina probleme?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem urmatoarea speta: Asupra venitului salarial unui angajat exista 4 decizii de executare silita. Toate cele 4 titluri executorii sunt dispuse de catre executori judecatoresti si reprezinta credite bancare. Credit 1= sold de retinut 1000 lei Credit 2= sold de retinut 5000 lei Credit 3 = sold de retinut 7000 lei Credit 4= sold de retinut 8000 lei Va rugam sa ne spuneti care este varianta corecta de calcul a retinerilor din salariu. 1.In cazul in care exista doua sau mai multe titluri executorii...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<