Specialistii Ministerului Justitiei, in colaborare cu partenerii maghiari au elaborat, in cadrul proiectului „Consolidarea cooperarii judiciare in domeniul raspunderii parintesti”, un raport destinat practicienilor care cuprinde informatii utile si solutii la problemele intalnite in aplicarea Regulamentului Consiliului (CE) nr.2201/2003 privind raspunderea parinteasca'.
Persoanele interesate pot consulta raportul pe pagina de internet a Ministerului Justitiei, la sectiunea „Cooperare internationala”.
De asemenea, in cadrul aceleiasi sectiuni, poate fi consultat „Ghidul informativ destinat justitiabililor implicati in proceduri judiciare transfrontaliere in materia dreptului familiei”, elaborat de Ministerul Justitiei, care cuprinde informatii utile pentru cetatenii aflati in diverse situatii cu implicatii juridice pe teritoriul unui alt stat membru, precum divortul, separarea de corp, anularea casatoriei sau raspunderea parinteasca.
Ghidul a fost tiparit in 50.000 de exemplare, dintre care 40.000 vor fi distribuite la nivelul instantelor de judecata din Romania, cat si reprezentantelor diplomatice si consulare ale Romaniei de pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, pentru a fi puse la dispozitia cetatenilor romani care locuiesc sau isi desfasoara activitatea pe teritoriul respectivelor state. Alte 10.000 de exemplare ale ghidului, elaborate in limba maghiara, vor fi distribuite de institutiile partenere in Republica Ungara.
Proiectul „Consolidarea cooperarii judiciare in domeniul raspunderii parintesti” a avut drept obiectiv consolidarea cooperarii judiciare internationale in materie civila cu privire la aplicarea Regulamentului Consiliului (CE) nr. 2201/2003 privind raspunderea parinteasca si a beneficiat de finantare externa nerambursabila prin Programul European 'Justitie Civila'.
Proiectul a fost implementat de catre Ministerul Justitiei, in calitate de coordonator, in parteneriat cu Ministerul Justitiei si Oficiul Consiliului National al Justitiei din Ungaria.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rugam sa ne transmiteti reglementarile legislative conform carora angajatul poate beneficia la cerere de concediu fara plata pana la varsta de 3 pentru copil fara handicap, in continuarea concediului de crestere copil pana la 2 ani, astfel incat sa nu revina la serviciu pana la implinirea varstei de 3 ani?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un SRL platitor de impozit pe venit microintreprindere are 2 angajati, unul fiind asociat unic si administrator. Se doreste acordarea pensiei facultative de 400 eur/an la fiecare angajat. Cum se opereaza acest lucru in Saga? Cum apare in D112? ce trebuie sa stiu din punct de vedere fiscal? Pensia va fi platita de angajator, nu de salariat.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<