Specialistii Ministerului Justitiei, in colaborare cu partenerii maghiari au elaborat, in cadrul proiectului „Consolidarea cooperarii judiciare in domeniul raspunderii parintesti”, un raport destinat practicienilor care cuprinde informatii utile si solutii la problemele intalnite in aplicarea Regulamentului Consiliului (CE) nr.2201/2003 privind raspunderea parinteasca'.
Persoanele interesate pot consulta raportul pe pagina de internet a Ministerului Justitiei, la sectiunea „Cooperare internationala”.
De asemenea, in cadrul aceleiasi sectiuni, poate fi consultat „Ghidul informativ destinat justitiabililor implicati in proceduri judiciare transfrontaliere in materia dreptului familiei”, elaborat de Ministerul Justitiei, care cuprinde informatii utile pentru cetatenii aflati in diverse situatii cu implicatii juridice pe teritoriul unui alt stat membru, precum divortul, separarea de corp, anularea casatoriei sau raspunderea parinteasca.
Ghidul a fost tiparit in 50.000 de exemplare, dintre care 40.000 vor fi distribuite la nivelul instantelor de judecata din Romania, cat si reprezentantelor diplomatice si consulare ale Romaniei de pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, pentru a fi puse la dispozitia cetatenilor romani care locuiesc sau isi desfasoara activitatea pe teritoriul respectivelor state. Alte 10.000 de exemplare ale ghidului, elaborate in limba maghiara, vor fi distribuite de institutiile partenere in Republica Ungara.
Proiectul „Consolidarea cooperarii judiciare in domeniul raspunderii parintesti” a avut drept obiectiv consolidarea cooperarii judiciare internationale in materie civila cu privire la aplicarea Regulamentului Consiliului (CE) nr. 2201/2003 privind raspunderea parinteasca si a beneficiat de finantare externa nerambursabila prin Programul European 'Justitie Civila'.
Proiectul a fost implementat de catre Ministerul Justitiei, in calitate de coordonator, in parteneriat cu Ministerul Justitiei si Oficiul Consiliului National al Justitiei din Ungaria.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<