Fiecare curte de apel din Romania va avea alocat un post de consilier de etica, adica un specialist care va trebui sa raspunda oricarei dileme ce vizeaza comportamentul pe care trebuie sa si-l asume toti actorii sistemului judiciar.
„Pot sa merg la restaurant cu procurorul dintr-un caz intens mediatizat?”
Dupa ce vor intra intr-un program de instruire, consilierii de etica vor fi pusi in situatia de a raspunde la intrebari de genul:
* „Pot sa solutionez o cauza in care una dintre parti este vecina mea?”
* „Pot sa solutionez o cauza in care avocat este un fost coleg de camera din studentie sau un fost iubit?”
* „Pot sa merg la restaurant cu procurorul dintr-un caz intens mediatizat?”
* „Pot sa particip la un seminar de formare profesionala organizat si platit de o entitate parte intr-un proces?”
Astfel, de la jumatatea anului viitor, consilierii de etica ar putea sa isi inceapa activitatea in institutii pentru a le recomanda colegilor o conduita adecvata si care sa nu ridice suspiciuni privind corectitudinea si impartialitatea lor.
Danilet: „Sistemul simte nevoia unor reguli care sa fie clare”
In acest sens, in sedinta de astazi, membrii Comisiei 4 a Consiliului Superior al Magistraturii – „Transparenta si Integritate” au decis sa propuna Institutului National al Magistraturii organizarea, in prima parte a anului viitor, a unei Conferinte Nationale privind Integritatea Judiciara.
La conferinta va fi supus votului sistemului judiciar un nou cod de etica judiciara, care va viza judecatorii, procurorii si personalul de specialitate si aparatul tehnic din institutiile judiciare.
Pentru prima data, aceste reguli ii vor privi si membrii Consiliului Superior al Magistraturii, formatorii Institutului National al Magistraturii si Şcoala Nationala de Grefieri, respectiv inspectorii judiciari.
„Actualul CSM si-a facut o prioritate din promovarea unei etici profesionale care sa intareasca increderea cetatenilor si in special a justitiabililor in justitie. Sistemul simte nevoia unor reguli care sa fie clare in privinta a ceea ce este recomandabil si ceea ce nu este permis unui magistrat. CSM va fi facilitatorul unor astfel de discutii care sa aiba ca obiectiv internalizarea unor principii fundamentale care guverneaza justitia, principii dintre care integritatea este esentiala”, a explicat judecatorul Cristi Danilet, coordonatorul Comisiei 4.
Astfel, membrii comisiei 4 vor imagina un sistem de consultare a magistratilor cu consilieri de etica de la fiecare curte de apel, in vederea lamuririi unor dileme vizand comportamentul lor atat in exercitarea atributiilor se serviciu, cat si in afara acestora, care sa duca la pastrarea cel putin a aparentei de impartialitate in infaptuirea actului de justitie.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Conform art.78 alin. 2 din Legea 448/2006 - 2 Autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel putin 50 de angajati, au obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati. 2^2 Pentru indeplinirea obligatiei prevazute la alin. 2, entitatile trebuie sa faca dovada ca, printr-o cerere scrisa, au solicitat sprijinul organizatiilor nonguvernamentale care, potrivit statutului acestora, presteaza servicii...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Referitor la intocmirea adeverintei de recalculare a pensiei conform Ordinului MMPS nr 487/31.05.2021, anexa 1 Avand in vedere ca pana la data de 01.04.2001 - in statele de salarii este mentionata retinerea individuala de pensie suplimenatra, deci suportata de salariat -contributia de asigurari sociale de stat, suportata de societate, aplicata la unele venituri brute platite din fondul de salarii, in functie de legislatia in vigoare la data respectiva adevrinta se intocmeste in functie de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In urma unui dosar penal, un angajat trebuie sa presteze munca in folosul comunitatii. In acele zile cand nu este la serviciu, ci presteaza munca in folosul comunitatii este in regula ca in pontaj sa figureze cu zi de concediu de odihna? El a spus ca va incerca sa mearga si in zile de sambata la munca respectica, doar ca daca nu va reusi, isi va lua din zilele de concediu de odihna pt a putea presta acea munca. este legal acest lucru? Nu stiu ce prevederi legale exista in acest scop.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<