Fiecare curte de apel din Romania va avea alocat un post de consilier de etica, adica un specialist care va trebui sa raspunda oricarei dileme ce vizeaza comportamentul pe care trebuie sa si-l asume toti actorii sistemului judiciar.
„Pot sa merg la restaurant cu procurorul dintr-un caz intens mediatizat?”
Dupa ce vor intra intr-un program de instruire, consilierii de etica vor fi pusi in situatia de a raspunde la intrebari de genul:
* „Pot sa solutionez o cauza in care una dintre parti este vecina mea?”
* „Pot sa solutionez o cauza in care avocat este un fost coleg de camera din studentie sau un fost iubit?”
* „Pot sa merg la restaurant cu procurorul dintr-un caz intens mediatizat?”
* „Pot sa particip la un seminar de formare profesionala organizat si platit de o entitate parte intr-un proces?”
Astfel, de la jumatatea anului viitor, consilierii de etica ar putea sa isi inceapa activitatea in institutii pentru a le recomanda colegilor o conduita adecvata si care sa nu ridice suspiciuni privind corectitudinea si impartialitatea lor.
Danilet: „Sistemul simte nevoia unor reguli care sa fie clare”
In acest sens, in sedinta de astazi, membrii Comisiei 4 a Consiliului Superior al Magistraturii – „Transparenta si Integritate” au decis sa propuna Institutului National al Magistraturii organizarea, in prima parte a anului viitor, a unei Conferinte Nationale privind Integritatea Judiciara.
La conferinta va fi supus votului sistemului judiciar un nou cod de etica judiciara, care va viza judecatorii, procurorii si personalul de specialitate si aparatul tehnic din institutiile judiciare.
Pentru prima data, aceste reguli ii vor privi si membrii Consiliului Superior al Magistraturii, formatorii Institutului National al Magistraturii si Şcoala Nationala de Grefieri, respectiv inspectorii judiciari.
„Actualul CSM si-a facut o prioritate din promovarea unei etici profesionale care sa intareasca increderea cetatenilor si in special a justitiabililor in justitie. Sistemul simte nevoia unor reguli care sa fie clare in privinta a ceea ce este recomandabil si ceea ce nu este permis unui magistrat. CSM va fi facilitatorul unor astfel de discutii care sa aiba ca obiectiv internalizarea unor principii fundamentale care guverneaza justitia, principii dintre care integritatea este esentiala”, a explicat judecatorul Cristi Danilet, coordonatorul Comisiei 4.
Astfel, membrii comisiei 4 vor imagina un sistem de consultare a magistratilor cu consilieri de etica de la fiecare curte de apel, in vederea lamuririi unor dileme vizand comportamentul lor atat in exercitarea atributiilor se serviciu, cat si in afara acestora, care sa duca la pastrarea cel putin a aparentei de impartialitate in infaptuirea actului de justitie.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avem speta urmatoare: un fost angajat, cu nelamuriri legate de anumite aspecte salariale, solicita a-i fi trimise RI si CCM la nivel de unitate. Fiind fost angajat, consideram ca aceste documente privesc doar angajatii actuali, astfel nu se justifica transmiterea acestor documente. 1. Care este parerea dvs, in aceasta speta? Este justificata abordarea noastra? 2. Iar in ceea ce priveste aspectele salariale, daca pe fisa de lichidare este mentionat un venit necuvenit, este suficient pentru a fi...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul in care angajatul este condamnat cu inchisoare cu executare, isi anunta seful telefonic ca nu mai ajunge la munca din aceasta cauza, care este data de incetare a contractului de munca, ziua in care s-a pronuntat instanta? De asemenea cum se aduce la cunostinta angajatului decizia de incetare a contractului de munca?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O societate cu sediul in Bucuresti, sectorul 1 si cu puncte de lucru in sectorul 2, Constanta si Cluj, are si salariati mobili. Din punct de vedere al declararii impozitului pe salarii, unde vor figura acestia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<