Ministerul Justitiei retrage proiectul de hotarare privind constituirea unei comisii pentru inventarierea si predarea arhivei fostei SIPA, se arata in solutia data de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii care a constatat ca a ramas fara obiect punctul de vedere al directiei de specialitate referitor la actul normativ.
CSM a avut pe ordinea de zi a sedintei de Plen de marti punctul de vedere al Directiei legislatie referitor la proiectul de hotarare a Guvernului privind constituirea unei comisii pentru inventarierea si predarea arhivei fostei Directii Generale de Protectie si Anticoruptie din subordinea Ministerului Justitiei.
"Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a constatat ca ramas fara obiect punctul de vedere al directiei de specialitate sus-mentionat, ca urmare a retragerii de catre Ministerul Justitiei a proiectului de hotarare", se arata in solutia CSM postata joi pe site-ul institutiei.
Comisia Independenta si responsabilizarea justitiei din cadrul Consiliului a apreciat ca se impune predarea catre Arhivele Nationale a arhivei fostei SIPA, in vederea distrugerii tuturor documentelor.
"Avand in vedere faptul ca in raportul Comisiei Europene din 2004 SIPA a fost criticata cu privire la transparenta si raspundere, existand raportari privind implicarea sa in abuzuri ale drepturilor omului in inchisori si influentarea sistemului judiciar, iar prin Hotararea Guvernului nr.127/2006 a fost desfiintata Directia Generala de Protectie si Anticoruptie din subordinea Ministerului Justitiei, Comisia a apreciat ca se impune predarea catre Arhivele Nationale a arhivei fostei DGPA, in vederea distrugerii tuturor documentelor", se arata in Minuta intalnirii Comisiei nr. 1 - Independenta si responsabilizarea justitiei, eficientizarea activitatii acesteia si cresterea performantei judiciare; Integritatea si transparenta sistemului judiciar.
Potrivit unor surse judiciare, membri ai CSM ar fi dorit eliminarea posibilitatii unei inventarieri si implicit a vizualizarii, deoarece acest lucru ar reprezenta inca o data un abuz sau continuarea abuzului unei activitati ilegale.
In 26 martie, MJ a pus in dezbatere publica proiectul de Hotarare de Guvern privind constituirea unei comisii pentru inventarierea si predarea arhivei fostei Directii Generale de Protectie si Anticoruptie din subordinea Ministerului Justitiei.
In nota de fundamentare, MJ arata ca actul normativ privind desfiintarea Directiei Generale de Protectie si Anticoruptie (in continuare DGPA) din subordinea Ministerului Justitiei a fost creata o comisie speciala care urma sa preia si sa inventarieze arhiva acestei structuri, urmand a preda documentele, dupa caz, Arhivelor Nationale, precum si institutiilor din sistemul de aparare, siguranta nationala si ordine publica.
Termenul in care aceasta comisie trebuia sa isi indeplineasca atributiile a fost 30 iunie 2006.
"Avand in vedere faptul ca termenul a expirat fara ca acea comisie sa fi inventariat si predat arhiva si ca nu a mai fost emis, in termen legal, un act normativ de prorogare a termenului prevazut in HG 127/2006, este necesara emiterea unui nou act normativ, cu aceeasi valoare, care sa constituie temei pentru posibilitatea desigilarii acestei arhive, inventarierii si predarii acesteia organelor competente. De la data desfiintarii DGPA si pana in prezent au fost inregistrate la Ministerul Justitiei o serie de solicitari din partea justitiabililor, in exercitarea drepturilor lor, de punere la dispozitie a unor documente din arhiva fostei DGPA, fara ca aceste solicitari sa poata fi legal solutionate, datorita lipsei de temei legal cu privire la institutia competenta sa desigileze si sa inventarieze, respectiv sa predea documentele acestei arhive", sustinea initiatorul proiectului.
Potrivit MJ, proiectul de act normativ raspunde necesitatilor mentionate prin crearea unei comisii care, cu celeritate, trebuie sa inventarieze si sa predea Arhivelor Nationale ale Romaniei - conform dispozitiilor art. 18 din Legea nr. 16/1996 Legea Arhivelor Nationale - respectiv Directiei Resurse Umane din cadrul Ministerului Justitiei, permitandu-se astfel sa se raspunda solicitarilor oricaror persoane interesate in rezolvarea situatiilor lor juridice sau de alta natura.
MJ sublinia ca Arhivele Nationale reprezinta organismul de specialitate competent in detinerea documentelor si ca legea care guverneaza activitatea institutiei reglementeaza, de altfel, un caz distinct si anume situatia desfiintarii unui creator de documente, cum a fost si cazul DGPA, fara ca activitatea acestuia sa fie continuata de altul, prevazand ca documentele cu valoare istorica, in sensul prevederilor art. 2 din Legea 16/1996, cat si cele cu valoare practica, in baza carora se elibereaza copii, certificate si extrase privind drepturile referitoare la stagiile de cotizare la asigurari sociale ale cetatenilor, vor fi preluate de Arhivele Nationale sau de directiile judetene ale Arhivelor Nationale.
"Proiectul de act normativ prevede faptul ca documentele nu pot fi puse, pe perioada desfasurarii activitatii comisiei, la dispozitia niciunei persoane fizice sau juridice in afara celor insarcinate, potrivit legii, sa indeplineasca atributii specifice, cu exceptia situatiei in care informatii din documentele cuprinse in arhiva fostei DGPA sunt solicitate de catre instantele judecatoresti romane sau straine, daca exista proceduri judiciare in derulare, garantie realizata prin prezenta la lucrarile comisiei a unui reprezentant al CSM in calitate de observator. Dupa inventarierea documentelor si in vederea predarii arhivei fostei DGPA catre autoritatile prevazute la art. 1 alin. (2) lit. d) si e), s-a stabilit ca respectiva comisie sa intocmeasca un raport ce va fi inaintat ministrului Justitiei, cu privire la regimul documentelor din punct de vedere al clasificarii informatiilor pe care le cuprind, urmand ca structura de specialitate din cadrul MJ sa dispuna, conform dispozitiilor legale, cu privire la clasificarea, declasificarea, schimbarea nivelului de secretizare a documentelor inventariate", se arata in document. AGERPRES