Centura de siguranta este obligatorie pentru ca salveaza vieti, nu pentru ca doreste cineva sa deranjeze purtatorul acesteia, a declarat, marti, seful DSU, Raed Arafat, care a adaugat ca nu intelege de ce gravidelor li se permite prin lege sa nu poarte centura.
Prezent la Conferinta internationala "Comportamentul uman in siguranta rutiera 2022", organizata de Subcomisia pentru siguranta rutiera din cadrul Comisiei pentru transporturi si infrastructura, Raed Arafat a subliniat ca activitatea DSU se axeaza foarte mult pe preventie.
"Cel mai bine e sa prevenim accidentul. (...) DSU, de cand s-a infiintat, a avut un rol major in integrarea serviciilor de interventie. Participam in diferite actiuni comune cu colegii de la politie, dar vreau sa intelegeti ca, atunci cand am zis de doua niveluri de prevenire, mai este un nivel - prevenirea decesului si impactului si invaliditatii la care se accidenteaza prin a avea un sistem de interventie de urgenta adecvat. (...) Vedem in toata societatea respingerea unor reguli si bravura. De ce nu punem centura? Suntem mai destepti? (...) De ce scutim gravidele sa poarte centura? (...) O gravida care va lovi bordul masinii cu siguranta pierde sarcina. Faptul ca am scutit gravidele este un lucru inexplicabil si nu inteleg de ce scutim gravidele de centura. (...) Sa incepem sa aratam ca centura este obligatorie, pentru ca salveaza vieti, nu sa vrem sa deranjam purtatorul", a afirmat seful DSU, citat de
Agerpres.
Citeste si:
Vor fi OBLIGATORII la examenul de permis: cursul de prim ajutor si curs de conducere defensiva
Numarul accidentelor rutiere, in crestere in ultimii ani
Arafat a mentionat ca numarul de accidente a crescut in ultimii ani. Astfel, daca interventiile in accidente rutiere, la nivelul echipajelor SMURD, erau in 2018 de 17.837, in 2021 acestea s-au cifrat la 23.191, majoritatea interventiilor fiind comune cu echipajele de ambulanta.
Raed Arafat a vorbit totodata despre un program european, aplicat prin IGSU, prin care 700 de conducatori auto din serviciile de ambulanta si 2.400 de pompieri vor primi instruire pe conducere preventiva.
"Acesta este un prim proiect - sa prevenim mai bine. In final, prevenirea ramane mai ieftina, suntem obligati sa ne pregatim si pe interventie, dar preferabil e sa nu ne folosim toate resursele. Pentru o victima uneori noi deplasam si 30 de persoane. (...) Accidentul, in final, daca e prevenit, e mult mai ieftin decat sa intervenim la el", a concluzionat Raed Arafat.
Legislatia din Romania in ceea ce priveste purtarea centurii de siguranta
Codul rutier prevede ca soferul si pasagerii unui autoturism sunt obligati sa poarte centura de siguranta, in caz contrar risca sa primeasca o amenda si, dupa caz, puncte de penalizare pentru cel care se afla la volan.
Insa femeile in stare vizibila de graviditate sunt exceptate de la regula, in baza regulamentului de aplicare a Codului rutier (HG nr. 1391/2006).
Cu o experienta de aproape 12 ani in presa scrisa, Ana Maria Ghiarasim aduce in fata cititorilor E-juridic cele mai importante noutati legate de legislatia in domeniu, explicate si comentate in detaliu. Stiri, legi si informatii la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<