UPDATE: Presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede ca romanii din Diaspora vor putea accesa serviciile consulare online, fara sa mai fie nevoiti sa faca drumuri inutile de sute de kilometri pentru orice interactiune cu consulatul.
Actul normativ are ca obiect de reglementare modificarea si completarea Legii nr. 62/2019 privind activitatea consulara, in sensul cresterii gradului de digitalizare a serviciilor consulare. In acest fel, cetatenii vor putea accesa servicii consulare online, fara a fi nevoiti sa se prezinte la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular.
Dupa promulgarea legii de catre presedintele Klaus Iohannis si intrarea in vigoare a legii, ministrul Afacerilor Externe trebuie sa emita, in termen de 90 de zile, ordinul prin care sa stabileasca exact serviciile consulare ce se pot solicita, respectiv presta in format electronic, precum si procedura de depunere si de solutionare a cererilor.
Noua lege vizeaza imbunatatirea serviciilor publice oferite cetatenilor romani din strainatate printr-o serie de masuri de digitalizare si reducere a birocratiei.
Initiatorii proiectului de lege subliniaza ca absolut toate masurile propuse pot fi implementate fara a fi nevoie de investitii financiare sau de resurse umane, ci doar prin valorificarea uneltelor digitale aflate deja la dispozitia institutiilor publice. Iar impactul social al masurilor propuse va fi unul important, intrucat acestea vor permite cetatenilor romani din strainatate sa interactioneze cu statul roman fara sa mai fie nevoiti sa se deplaseze zeci, sute sau chiar mii de kilometri la sediile consulatelor.
"Efectuarea serviciilor consulare online, fara prezentarea solicitantului la consulat, reprezinta unul din obiectivele principalele in domeniul consular al MAE, asa cum se arata in diversele raspunsuri institutionale transmise in perioada 2020-2022", cat si in Programul de Guvernare 2021-2024, “Coalitia pentru rezilienta, dezvoltare si prosperitate", se arata in expunerea de motive a proiectului de lege.
Modificarea Legii nr. 62/2019 privind activitatea consulara
Articol unic.- Legea nr.62/2019 privind activitatea consulara, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.299 din 18 aprilie 2019, cu modificarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 26, dupa alineatul (2) se introduc trei noi alineate, alin.(3)-(5), cu urmatorul cuprins:
(3) Cererea de servicii consulare se depune personal sau, dupa caz, se transmite in format electronic.
(4) In functie de tipul de serviciu consular solicitat si de optiunea titularului cererii, documentele eliberate in cadrul activitatii consulare se ridica personal sau, dupa caz, se expediaza prin servicii de curierat, cu suportarea cheltuielilor de expeditie de catre solicitanti ori se transmit in format electronic, dupa ce au fost emise si semnate cu semnatura electronic calificata.
(5) Categoriile de servicii consulare care se pot solicita, respectiv presta in format electronic, documentele eliberate care se pot expedia prin servicii de curierat, procedura de depunere si solutionare a cererilor respective, precum si orice alte aspecte conexe se stabilesc prin ordin al ministrului afacerilor externe.
3. La articolul 65 alineatul (1), litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
a) Sistemul informatic pentru managementul integrat al serviciilor pentru cetateni prin care sunt procesate cererile de servicii consulare, se inregistreaza cetatenii romani aflati in strainatate, se proceseaza si se centralizeaza evaluarile, sugestiile si propunerile venite de la cetateni, se poarta corespondenta interinstitutionatta, se tine evidenta cazurilor de asistenta si protectie consulara, se emit si se elibereaza, dupa caz, documente specifice;
3. La articolul 67, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin (2.1), cu urmatorul cuprins:
(2.1) Diplomatii cu atributii consulare si functionarii consulari utilizeaza, dupa caz, semnaturi electronice calificate.
Art. II. – Ordinul ministrului afacerilor externe prevazut la art. 26 alin. (5) din Legea nr. 62/2019 privind activitatea consulara, cu modificarile ulterioare, precum si cu modificarile si completarile aduse prin prezenta lege, se emite in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal in zile lucratoare pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am o angajata cu care am incheiat si este in desfasurare un contract de munca la domiciliu, cu urmatoarele date: norma partiala de lucru pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte, norma de lucru este ore/luna fiind platita in functie de orele lucrate in cadrul proiectului, functia ei de baza NU este la compania noastra ci este la un alt angajator la care are alt contract de munca cu norma intreaga, 8ore/zi. Ne-a informat ca ea isi va lua concediu de risc maternal, are sarcina cu risc si nu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<