In cazul in care vrei sa cersesti, vei avea nevoie de un permis care costa 23 de euro sau 108 lei. Actul este valabil minimum trei luni si trebuie reinnoit la primarie.
Cersetorii dintr-un oras din Suedia vor fi nevoiti sa obtina un permis de la primarie pentru a putea cere bani de la trecatori. Conform autoritatilor din Eskilstuna, municipiu care se afla la vest de Stockholm, persoanele care nu vor obtine permisul valabil timp de minimum trei luni vor fi pasibili de amenzi de pana la 4000 de coroane suedeze sau 373 de euro.
Permisul pentru cersit cu valabilitate de trei luni costa 23 de euro sau 108 lei. Acesta poate fi obtinut online sau in persoana la o sectie de politie.
Un consilier local al municipiului Eskilstuna, Jimmy Jansson, declara pentru presa locala ca guvernul intentioneaza sa "birocratizeze" cersetoria, astfel incat sa fie dificil sa mai obtii bani prin aceasta metoda. "Vom vedea ce se va intampla de acum incolo. Imi doresc ca politia sa aplice noua regula, astfel incat toti cersetorii sa aiba un astfel de permis si sa fie obligati sa il reinnoiasca", a mai declarat Jansson.
(Exemplu de permis pentru un cersetor eliberat de catre Primaria orasului american Atlantic)
Insa, conform Euronews care citeaza o televiziune locala, cersetorii din Suedia deja au gasit metode prin care sa fenteze obtinerea permisului. Acestia au inceput sa stranga si sa vanda fructe de padure.
Planurile pentru introducerea acestui permis erau aproape de finalizare inca din mai 2018, insa propunerea fusese respinsa de Consiliul administrativ. "Regula obtinerii unui permis se aplica pentru cei care canta pe strada, spre exemplu. Acestia cauzeaza un oarecare deranj, asa ca e bine sa ne asiguram ca sunt in legalitate si nu polueaza fonic. Insa, pentru cersetori nu putem aplica aceeasi regula. Ei nu reprezinta o perturbare a linistii publice", au sustinut anul trecut expertii din Consiliu.
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Dupa un proces de un an, autoritatile locale au putut sa oficializeze permisul pentru a cersi legal. Acum vor trebui sa-l obtina toti cei care nu vor dori sa fie amendati de politie pentru ca cer bani trecatorilor.
E notabil sa mentionam si faptul ca in Suedia exista de cateva luni o interzicere cu privire la cersit, insa aceasta nu se aplica uniform la nivelul intregii tari.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri