Contract de intretinere
(varianta: cu drept de habitatie viagera)
Incheiat astazi .........................
la .............................................
I. PARTILE CONTRACTANTE
1.1. ................................................., cu domiciliul in .................................., str. ................ nr. ......, (numele si prenumele) (localitatea) bloc ......, scara ....., etaj ......, apartament ......, judetul/sectorul ......................, nascut(a) la data de .................. in ....................................., judetul/sectorul ............................., (ziua, luna, anul) (localitatea) fiul(fiica) lui ...................... si al(a) ............................, avand actul de identitate seria ............ numarul ......................., eliberat de ........................ la data de .........., codul numeric personal .........................., in calitate de intretinut-creditor si
1.2. ................................................, cu domiciliul in .................................., str. ................ nr. ...... (numele si prenumele) (localitatea) bloc ....., scara ......, etaj ......, apartament ......, judetul/sectorul ......................, nascut(a) la data de .............. in ....................................., judetul/sectorul ............................., (ziua, luna, anul) (localitatea) fiul(fiica) lui ...................... si al(a) ............................, avand actul de identitate seria .............................. numarul ..........................................., eliberat de ....................................... la data de ......................., codul numeric personal .........................., in calitate de intretinator/dobanditor-debitor au convenit sa incheie prezentul
contract de intretinere, cu respectarea urmatoarelor clauze:
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024 varianta tiparita
Impozitarea veniturilor din chirii 2024
Cartea verde a contabilitatii varianta tiparita
II. OBIECTUL CONTRACTULUI
2.1. Asigurarea intretinerii zilnice pe timpul vietii, iar dupa moarte, intretinutul-creditor sa fie inmormantat potrivit obiceiului locului.
2.2. In scopul prevazut la pct. 2.1. intretinutul-creditor transmite intretinatorului/dobanditor-creditor dreptul de proprietate asupra apartamentului nr. ........... din blocul ............, scara ......, etajul ....., situat in str. ........................... nr. ........, apartament compus din ......... camere si dependinte, impreuna cu dreptul de proprietate asupra partilor si dependintelor comune ale blocului care, prin natura si destinatia lor, sunt in folosinta comuna a tuturor proprietarilor.
Impreuna cu apartamentul se transmite intretinatoruui/dobanditor-creditor dreptul de folosinta asupra terenului aferent acestuia, in suprafata de .............. mp, adica cota indiviza de ....% atribuita pe toata durata existentei constructiei.
2.3. Intretinutul-creditor al obligatiei de intretinere isi rezerva dreptul de habitatie viagera asupra ........................ camere, in suprafata de ............. mp, cu acces la toate dependintele din aparta- mentul descris mai sus.
III. DURATA CONTRACTULUI
3.1. Intretinatorul/dobanditorul-debitor se obliga sa-i presteze intretinutului-creditor intretinerea si toate cele necesare traiului, pe tot timpul vietii intretinutului-creditor, fiind de acord cu dreptul de habitatie viagera rezervat de acesta asupra ......... camere in suprafata de .......... mp, cu acces la toate dependintele apartamentului descris mai sus.
IV. PRETUL CONTRACTULUI
4.1.Pretul contractului il constituie intretinerea acordata de intretinatorul dobanditor
-debitor pentru intretinutul-creditor, pe tot restul vietii, precum si toate cheltuielile de inmormantare, dupa moartea acestuia.
4.2. Intretinerea consta in natura si in bani dupa cum urmeaza:
a) in natura, prin: asigurarea procurarii si prepararii hranei zilnice; cumpararea de
imbracaminte, incaltaminte, lenjerie – de pat si de corp; procurarea de medica- mente; ingrijiri medicale; efectuarea curateniei in apartament; plata consumurilor
de apa, electricitate si combustibil; plata intretinerii si altele asemenea;
b) in bani, prin plata unei sume lunare de ....% lei din pensie, cuantum indexabil cores- punzator majorarilor pensiei pe care o primeste intretinutul-creditor.
V. OBLIGATIILE PARTILOR
5.1. Intretinutul-creditor declara ca:
a) a dobandit apartamentul in baza ....................................... nr. ....... din .................. , acte incheiate cu .................. si transcrise la ............... sub nr. ............ din ..........;
b) apartamentul sus-mentionat este in intregime proprietatea sa, nefiind instrainat sub nici o forma altei persoane, pana la data incheierii prezentului
contract;
c) este de acord cu dreptul de habitatie viagera asupra ...... camere, in suprafata de ...... mp, cu acces la toate dependintele din apartamentul descris mai sus;
d) apartamentul nu ete grevat de sarcini si se afla in circuitul civil, este in proprietatea
sa din data de .......... si pana in prezent, in mod legal si continuu, garantand
impotriva oricarei evictiuni.
5.2. Intretinatorul/dobanditor-debitor are urmatoarele obligatii:
a) sa asigure acordarea intretinerii cuvenite intretinutului-creditor pe toata durata prezentului
contract;
b) sa primeasca in proprietate bunurile care fac obiectul prezentului
contract;
c) sa acorde intretinutului-creditor o suma de bani echivalenta cu ....... in fiecare luna,
in cazul in care executarea in natura a obligatiei nu va mai fi posibila.
VI. FORTA MAJORA
6.1. Nici una dintre partile contractante nu raspunde de neexecutarea la termen sau/si de exe
cutarea in mod necorespunzator – total sau partial – a oricarei obligatii care ii revine in baza prezentului
contract, daca neexecutarea sau/si executarea obligatiei respective a fost cauzata de forta majora, asa cum este definita de lege.
6.2. Partea care invoca forta majora este obligata sa notifice celeilalte parti, in termen de .............. (zile, ore) producerea evenimentului si sa ia toate masurile posibile in vederea limitarii consecintelor lui.
6.3. Daca in termen de ...................... de la producere, evenimentul respectiv nu inceteaza, partile au dreptul sa-si notifice incetarea de plin drept a prezentului
contract, fara ca vreuna dintre ele sa pretinda daune-interese.
VII. NOTIFICARILE INTRE PARTI
7.1. In acceptiunea partilor contractante, orice notificare adresata de una dintre acestea celeilalte este valabil indeplinita daca va fi transmisa la adresa prevazuta in partea introductiva a prezentului
contract.
7.2. In cazul in care notificarea se face pe cale postala, ea va fi transmisa prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire (A.R.) si se considera primita de destinatar la data mentionata de oficiul postal primitor pe aceasta confirmare.
7.3. Daca notificarea se trimite prin telefax, ea se considera primita in prima zi lucratoare dupa cea in care a fost expediata.
7.4. Notificarile verbale nu se iau in considerare de nici una dintre parti, daca nu sunt confirmate prin intermediul uneia dintre modalitatile prevazute la alineatele precedente.
VIII. SOLUTIONAREA LITIGIILOR
8.1. In cazul in care rezolvarea eventualelor litigii nu este posibila pe cale amiabila, partile se vor adresa instantelor judecatoresti.
IX.
CLAUZE"
9.1. Taxele si impozitele la stat, aferente apartamentului ce face obiectul prezentului
contract de intretinere sunt achitate la zi de intretinutul-creditor, astfel cum rezulta din cazierul fiscal nr. .............. din .................... eliberat de ............, urmand ca la data autentificarii acestui
contract sa treaca in sarcina intretinatorului/dobanditorului-debitor care, in plus, suporta taxa de timbru, timbrul judiciar si onorariul notarului public.
9.2. Partile au evaluat obligatia de intretinere la suma de ............. lei/luna, exclusiv pentru stabilirea taxei de timbru.
9.3. Modificarea prezentului
contract se face numai prin act aditional incheiat intre partile contractante.
9.4. Prezentul
contract, impreuna cu anexele sale care fac parte integranta din cuprinsul sau, reprezinta vointa partilor si inlatura orice alta intelegere verbala dintre acestea, anterioara sau ulterioara incheierii lui.
9.5. Prezentul
contract s-a incheiat intr-un numar de .............. exemplare, din care ............ .
INTRETINUT-CREDITOR INTRETINATOR/DOBANDITOR-DEBITOR
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri