Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Somajul tehnic se constituie drept vechime in munca. Angajatii concediati vor putea obtine somajul normal

Somajul tehnic se constituie drept vechime in munca, se stipuleaza in OUG nr. 70/2020 care deja a fost publicata in Monitorul Oficial. Vestea este una buna pentru angajatii care au fost sau (din pacate) vor fi concediati odata cu incetarea somajului tehnic, actiunea care-i plaseaza in somajul normal.

UPDATE 24 iunie 2020 - Conform PortalCodulMuncii.ro, vechimea in munca este acea perioada in care salariatul a prestat munca in temeiul unui contract individual de munca. Asadar, in adeverinta de vechime se va regasi perioada in care contractul individual de munca a fost suspendat, cand munca a fost temporar oprita. Acest lucru inseamna ca din vechimea totala in munca perioada in care somajul tehnic a fost activ va fi scazuta.

In urma unei atentionari venite din partea cititoarei F.S. trebuie sa subliniem ca vechimea in munca si stagiul de cotizare in sistemul public de pensii sunt notiuni distincte. Astfel, vechimea in munca recunoscuta pentru stabilirea pensiilor a fost inlocuita, incepand cu data de 1 aprilie 2001 cu notiunea de "stagiu de cotizare".

Acest lucru, totusi, nu inseamna ca nu se va putea deschide dreptul la somaj in care sa fie incluse si lunile aferente somajului tehnic.

Desi vechimea in munca este afectata de somajul tehnic, dreptul la somajul normal sau pensie nu va fi afectat, intrucat la calculul drepturilor va fi folosita perioada cunoscuta drept "stagiu de cotizare" care garanteaza ca platile efectuate catre bugetul de stat vor fi regasite in valoarea sumelor ce urmeaza a fi primite de pensionar sau somer.

Folosirea in continuare a termenului "vechime in munca" in acest articol va trebui inteleasa drept "stagiu de cotizare".

INFORMATII INITIALE
publicate pe 23 iunie 2020

 

Angajatii ai caror firme nu reusesc sa treaca de criza indusa de pandemia Covid-19, boala cauzata de coronavirusul SARS-CoV-2, primesc o veste linistitoare, avand in vedere ca OUG nr. 70/2020 a fost publicata in Monitorul Oficial. Perioada in care s-au aflat in somaj tehnic se constituie vechime in munca si va fi luata in considerare pentru deschiderea dreptului de a primi somajul normal, daca vor fi concediati sau daca entitatea angajatoare intra in faliment. 

Astfel, si perioadele de somaj tehnic sunt considerate vechime in munca pentru stabilirea somajului obisnuit, dar numai daca sunt in timpul starii de urgenta si/sau in timpul starii de alerta. Romania s-a aflat in stare de urgenta timp de 60 de zile (16 martie - 14 mai 2020), iar acum se afla in stare de alerta pentru (cel putin) 30 de zile.

"Prin exceptie (...), perioada de suspendare a raporturilor de munca in temeiul art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii (...), pe perioada starii de urgenta si a starii de alerta instituite potrivit legii, se ia in calcul la stabilirea stagiului de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii pentru indemnizatia de somaj", scrie in Ordonanta.

Asta inseamna trei luni de vechime luate in calcul la stabilirea somajului obisnuit, daca salariatilor le inceteaza contractele de munca in perioada asta. O asemenea incetare poate veni automat, daca vorbim de contracte incheiate pe perioada determinata, sau in urma concedierii.

Stabilirea si calculul indemnizatiei de somaj normal se face conform art. XI din OUG nr. 30/2020 care prevede urmatoarele: 

  • (1) Pe perioada starii de urgenta instituite prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, pentru perioada suspendarii temporare a contractului individual de munca, din initiativa angajatorului, potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, indemnizatiile de care beneficiaza salariatii se stabilesc la 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat si se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020.
  • (2) De prevederile alin. (1) beneficiaza salariatii angajatorilor care reduc sau intrerup temporar activitatea total sau partial ca urmare a efectelor epidemiei coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada starii de urgenta decretate, conform unei declaratii pe propria raspundere a angajatorului.
  • (3) Abrogat.
  • (4) Indemnizatia prevazuta la alin. (1) este supusa impozitarii si platii contributiilor sociale obligatorii, conform prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
  • (5) In cazul indemnizatiei prevazute la alin. (1), calculul, retinerea si plata impozitului pe venit, a contributiei de asigurari sociale de stat si a contributiei de asigurari sociale de sanatate se realizeaza de catre angajator din indemnizatiile incasate din bugetul asigurarilor pentru somaj.
  • (6) Pentru calculul impozitului pe venit prevazut la alin. (5) se aplica prevederile art. 78 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare. Declararea impozitului pe venit, a contributiei de asigurari sociale de stat si a contributiei de asigurari sociale de sanatate se realizeaza de angajator prin depunerea declaratiei prevazute la art. 147 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
  • (7) Termenul de plata si declarare a obligatiilor fiscale prevazute conform alin. (5) este data de 25, inclusiv, a lunii urmatoare celei in care se face plata din bugetul asigurarilor de somaj.
  • (8) Pentru indemnizatia prevazuta la alin. (1) nu se datoreaza contributie asiguratorie pentru munca conform prevederilor art. 220^5 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
  • (9) In situatia in care un angajat are incheiate mai multe contracte individuale de munca din care cel putin un contract cu norma intreaga este activ pe perioada instituirii starii de urgenta, acesta nu beneficiaza de indemnizatia prevazuta la alin. (1).
  • (10) In situatia in care un angajat are incheiate mai multe contracte individuale de munca si toate sunt suspendate ca urmare a instituirii starii de urgenta, acesta beneficiaza de indemnizatia prevazuta la alin. (1) aferenta contractului individual de munca cu drepturile salariale cele mai avantajoase.
  • (11) In situatia in care bugetul angajatorului destinat platii cheltuielilor de personal permite, indemnizatia prevazuta la alin. (1) poate fi suplimentata de angajator cu sume reprezentand diferenta de pana la minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, in conformitate cu prevederile art. 53 alin. (1) din Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
  • (12) Perioada prevazuta la alin. (1), pentru care salariatii ale caror contracte individuale de munca sunt suspendate si angajatorii acestor salariati nu datoreaza contributia asiguratorie pentru munca conform prevederilor art. 220^5 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, constituie stagiu de cotizare fara plata contributiei in sistemul de asigurari sociale de sanatate pentru concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare. Pentru stabilirea si calculul indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, se utilizeaza salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare in perioada prevazuta la alin. (1).
  • (13) In situatia in care stagiul de cotizare realizat potrivit alin. (12) este corespunzator unei fractiuni de luna, se utilizeaza salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare in perioada respectiva, corespunzator fractiunii de luna.

Florin Amariei
de Florin Amariei
Redactor

Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie.  In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.  

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Somajul tehnic se constituie drept vechime in munca. Angajatii concediati vor putea obtine somajul normal":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Poate sunteti interesat si de:
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!

Modificarile din

Contractele Civile si Actele Comerciale

se aplica deja!

Descarcati GRATUIT Raportul Special

"10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR"

10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016