![Copii in intretinere. Deducerea personala ajunge pana la 3.000 de lei](https://e-juridic.manager.ro/dbimg/articole/deducere-personala-3000-lei-salariu-brut-5000-lei_28177_1.jpg)
Romanii care au copii in intretinere vor fi incantati de o noua prevedere legislativa care ar urma sa ridice plafonul pentru deducerea personala pana la pragul de 3.000 lei.
In prezent, deducerea personala se acorda pentru persoanele care au un venit lunar brut pana in 3.600 de lei. Aceasta "scutire" de la plata taxelor salariale inseamna ca persoana in cauza primeste un venit net mai mare la final de luna.
Conform Codului fiscal, daca ai patru sau mai multe persoane in intretinere, primesti o deducere de 1.310 lei pentru un salariu de 1.950 lei brut. Salariul net, asadar,
creste de la 1.191 de lei la 1.267 de lei.
Daca ai un salariu brut de 2000 de lei si patru sau mai multe persoane in intretinere, primesti o deducere de 1.295 de lei. Daca ai un salariu brut de 3600 de lei si patru sau mai multe persoane in intretinere, primesti o deducere de 815 lei.
Deducerea personala se acorda pentru sot/sotie, copii (pana la 18 ani, daca nu se angajeaza), rudele salariatului sau ale sotului/sotiei pana la gradul al doilea cu conditia ca veniturile legale realizate de cei luati in intretinere sa nu depaseasca 510 lei lunar. Persoana/persoanele aflata/aflate in intretinere nu trebuie sa aiba acelasi domiciliu cu salariatul pentru care se aplica aceasta deducere personala.
Nota! Plata unei pensii alimentare nu ofera dreptul la deducere.
Angajatii din Romania care au un salariu de peste 3.600 lei brut nu mai pot beneficia de niciun fel de deducere personala.
Acest lucru urmeaza sa se schimbe!
Deducerea personala de maximum 3.000 lei pentru cei care au salariu brut de maximum 5.000 lei
Conform rapoartelor privind imbatranirea demografica "Rezultatele previziunii demografice" oferite de Eurostat pentru Romania, indica o scadere semnificativa a populatiei, cu 5,6 milioane persoane mai putin in 2070 comparativ cu anul 2019. In 2070 estimarea Comisiei Europene privind populatia Romaniei este de 13,7 milioane persoane. Romania se afla in topul tarilor UE in ceea ce priveste impactul imbatranirii demografice asupra sustenabilitatii finantelor publice.
Parlamentarii au vrut sa intervina pentru sprijinirea natalitatii, asadar un nou proiect de lege stabileste ca salariatii vor putea obtine mariri ale castigului net prin majorarea plafonului pana la care poate fi obtinuta deducerea personala. Conform unei analize, 85% din salariatii din Romania ar primi lefuri majorate.
Actul mentionat stabileste ca deducerea personala se acorda pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de pana la 5.000 lei inclusiv, astfel:
- pentru contribuabilii care au un copil minor in intretinere - 1000 lei;
- pentru contribuabilii care au doi copii minori in intretinere - 1500 lei;
- pentru contribuabilii care au trei copii minori in intretinere - 2000 lei;
- pentru contribuabilii care au patru sau mai multi copii minori in intretinere - 3000 lei.
Proiectul de lege a fost inregistrat pentru dezbatere la Senat, urmand ca deputatii sa aiba votul decizional.
Procedura de adoptare in regim de urgenta a fost solicitata.
Revenim cu actualizari.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avem o colega ce se intoarce din ccc cu 21.feb. Functia pe care a avut-o la intrarea in CCC este de sef compartiment. In perioada CCC regia a fost reorganizata conform Legii 296/2023, iar functia de sef compartiment nu mai exista, aceasta fiind transformata in functie de executie. Care sunt documentele pe care trebuie sa le emitem si cu ce data?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Pentru depunerea unui dosar de pensie trebuie eliberata o adeverinta cu sporurile de noapte. Daca este angajat din 2018, pe ce perioada avem obligatia sa o emitem?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Care sunt prevederile legale prezente privind cumularea pensiei cu salariul dupa noua lege a pensiilor. Care sunt diferentele intre sectorul public si privat ?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<