Experti, specialisti si practicanti ai dreptului si ai altor domenii conexe se pregatesc de noi provocari in 2019.
Lucrurile se misca rapid intr-o epoca din ce in ce mai tehnologizata, iar acest progres nu va ocoli sub nicio forma domeniul dreptului. Iata la ce ar trebui sa ne asteptam si de ce trebuie sa anticipam modificarile.
Zece ani a durat pana UE a incercat sa reglementeze domeniul criptofinanciar si sa inteleaga in profunzime blockchain-ul. Ce legatura au acestea cu dreptul? Ei bine, tehnologia din spatele monedelor virtuale va permite realizarea de contracte inteligente si carti funciare destepte.
In primul rand, contractele smart folosesc tehnologia din spatele monedelor virtuale prin intermediul unui program care permite editarea si executarea cu usurinta a actelor de orice fel. E-Juridic ofera in prezent un astfel de produs prin 147 de modele de contracte civile si acte comerciale, conforme cu Noul Cod civil si GDPR, insa lipseste o conditie esentiala despre care vom discuta imediat. Folosind produsul nostru veti putea edita si realiza cu usurinta orice model de contract care, bineinteles, va va proteja interesul pe care il aveti. Chiar si asa, pentru ca un anumit document sa fie cu adevarat smart si sa se incadreze in cerintele momentului tehnologic in care ne aflam, trebuie sa existe un proces de automatizare. Conditiile contractuale care pot fi executate automat in momentul in care un set de criterii cuprins intr-un act este indeplinit, inseamna ca am ajuns la a realiza contracte inteligente. Pentru a simplifica intelegerea acestui proces, imaginati-va ca la prestarea unui serviciu se va declansa automat functia de plata in favoarea debitorului pentru obligatia executata. Finalizarea obligatiilor contractuale ale ambelor parti va fi validata de catre reteaua blockchain care va activa functia din contract ce va permite elibararea unei sume de bani, dupa momentul constatarii faptului ca serviciul respectiv a fost prestat.
Pentru ca registrul blockchain este imutabil, contractul agreat (care in sistem va fi un cod) poate fi modificat sau anulat doar prin respectarea conditiilor stipulate in continutul respectivului act. Astfel dispare posibilitatea incalcarii unei intelegeri dintre doua parti pentru ca un contract nu va putea fi incheiat, daca nu vor exista conditiile necesare (prestatorul sa poata oferi serviciul cerut de contract, iar partea cealalta sa poata plati) pentru ca un astfel de act sa poata fi aprobat. Ce se intampla, insa, in caz de forta majora? Ar putea reteaua blockchain sa inregistreze si confirme o astfel de situatie? Ei bine, pentru ca tehnologia de care vorbim nu poate inca sa confirme cu siguranta de 100% o intamplare, exista o parte terta denumita oracol care verifica realitatea si introduce informatiile in sistem. "Problema" din prezent este ca procesul acesta nu poate fi inca complet automatizar, iar partile contractante ar trebui sa aiba incredere intr-o persoana pe care nu o cunosc si care este responsabila de livrarea unor informatii esentiale respectand caracterul veridic al acestora.
Apar, bineinteles, anumite intrebari cu privire la protejarea datelor personale si a tranzactiilor efectuate. Nu o singura data s-a dovedit ca tehnologia din spatele monedelor virtuale poate fi atacata de catre hackeri, iar vulnerabilitatile (desi putine) au fost expuse in mai multe randuri publicului.
Este, insa, clar ca avocatii vor trebui sa inteleaga cum functioneaza aceasta tehnologie, sa verifice validitatea unor astfel de contracte in sistemul jurisdictional, legea aplicabila in situatia unor contracte cu elemente de extraneitate si posibilitatea de a contesta validitatea informatiilor oracolului.
Pentru ca o asemenea functie nu poate fi inca implementata, desi ar economisi mult timp, vom folosi in continuare actele traditionale. Nu uitati ca le puteti realiza mult mai usor folosind cele 147 de modele de acte comerciale si contracte civile pe care vi le punem la dispozitie AICI.
In al doilea rand, daca ati avut cel putin o data vreo vizita la un birou de carte funciara, ati observat ca vi se creeaza impresia de intoarcere in timp. Este plin peste tot de acte in format fizic care verifica apartenenta si situatia unei proprietati imobiliare. Tehnologia blockchain, prin securitatea inerenta a registrului distribuit cu care opereaza, promite o metoda mai accesibila, sigura si eficienta de inregistrare a datelor esentiale pentru dreptul de proprietate. Mai mult, se pot inregistra detalii concrete cu privire la momentul si conditiile in care proprietatea s-a transmis. Astfel, orice persoana interesata va putea accesa reteaua blockchain pentru a vedea care este statutul legal al unui imobil, fara a mai fi nevoie de parcurgerea unei proceduri birocratice prealabile.
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Cartea verde a contabilitatii
O implementare la scara larga a tehnologiei blockchain in domeniul funciar va insemna, practic, o economisire logistica importanta, eliminand nevoia spatiilor de depozitare si a personalului care sa proceseze documentatia. Intr-o asemenea ipoteza, singura sarcina a unui registrator de carte funciara va fi aceea ca, la momentul unei tranzactii cu privire la un imobil, sa se asigure ca informatiile sunt stocate in reteaua blockchain.
Finalmente, tehnologia blockchain ar putea fi folosita si impotriva infractiunii de spalare a banilor, pe langa contracte inteligente si carti funciare destepte, dar acest aspect il lasam pe mana unui expert in domeniul financiar.
Cert e ca avem nevoie de un cadru legislativ modern si adaptat nevoilor pe care piata le cere pentru a evolua si a oferi garantii suplimentare de siguranta, iar specialistii in drept trebuie sa se pregateasca pentru o iminenta revolutie in domeniu.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE