In art. 774 Cod civil se arata ca fiducia poate fi stabilita fie prin lege, fie printr-un contract incheiat in forma autentica.
In privinta fiduciei stabilita de lege lucrurile nu sunt clare, textul de lege putand fi interpretat in sensul elaborarii unei reglementari speciale ulterioare, care sa prevada posibilitatea unei astfel de operatiuni juridice intr-un anumit domeniu, ori in sensul adoptarii unui act normativ care sa reglementeze fiducia, act normativ ce se va completa cu dispozitiile din Codul civil (art. 774 alin. (2) Cod civil).
Fiducia stabilita printr-un contract este concret reglementata prin dispozitiile art. 774-791 Cod civil. Astfel, contractul de fiducie, pe langa dispozitiile legale generale aplicabile contractelor, va respecta prevederile articolelor mentionate mai sus.
Forma contractului
Contractul de fiducie este supus unor reguli stricte, atat in ceea ce priveste conditiile ad validitatem, cat si in ceea ce priveste conditiile de opozabilitate fata de terti.
Asadar, pe langa precizarea ca fiducia este expresa, contractul de fiducie mai trebuie sa indeplineasca anumite conditii:
va fi incheiat in mod obligatoriu in forma autentica – art. 774 alin. (1) Cod civil;
va fi inregistrat, atat contractul cat si eventualele modificari, in termen de o luna la organul fiscal competent sa administreze sumele datorate de fiduciar bugetului general consolidat – art. 780 alin. (1) Cod civil;
cand masa patrimoniala fiduciara cuprinde drepturi reale imobiliare, acestea sunt inregistrate, in conditiile prevazute de lege, la compartimentul de specialitate al autoritatii administratiei publice locale competente pentru administrarea sumelor datorate bugetelor locale ale unitatilor administrativ teritoriale in raza carora se afla imobilul;
cand masa patrimoniala fiduciara cuprinde drepturi reale imobiliare, acestea sunt supuse prevederilor de inscriere sau notare in Cartea funciara.
Opozabilitatea contractului de fiducie
Pentru a fi opozabila tertilor, fiducia se va inscrie in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare si, cand este cazul, in Cartea funciara (atunci cand implica bunuri de supuse regulilor de Carte funciara). Fiducia care nu respecta aceste reguli stabilite in art. 781 Cod civil, nu poate fi opusa tertilor.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<