In art. 774 Cod civil se arata ca fiducia poate fi stabilita fie prin lege, fie printr-un contract incheiat in forma autentica.
In privinta fiduciei stabilita de lege lucrurile nu sunt clare, textul de lege putand fi interpretat in sensul elaborarii unei reglementari speciale ulterioare, care sa prevada posibilitatea unei astfel de operatiuni juridice intr-un anumit domeniu, ori in sensul adoptarii unui act normativ care sa reglementeze fiducia, act normativ ce se va completa cu dispozitiile din Codul civil (art. 774 alin. (2) Cod civil).
Fiducia stabilita printr-un contract este concret reglementata prin dispozitiile art. 774-791 Cod civil. Astfel, contractul de fiducie, pe langa dispozitiile legale generale aplicabile contractelor, va respecta prevederile articolelor mentionate mai sus.
Forma contractului
Contractul de fiducie este supus unor reguli stricte, atat in ceea ce priveste conditiile ad validitatem, cat si in ceea ce priveste conditiile de opozabilitate fata de terti.
Asadar, pe langa precizarea ca fiducia este expresa, contractul de fiducie mai trebuie sa indeplineasca anumite conditii:
va fi incheiat in mod obligatoriu in forma autentica – art. 774 alin. (1) Cod civil;
va fi inregistrat, atat contractul cat si eventualele modificari, in termen de o luna la organul fiscal competent sa administreze sumele datorate de fiduciar bugetului general consolidat – art. 780 alin. (1) Cod civil;
cand masa patrimoniala fiduciara cuprinde drepturi reale imobiliare, acestea sunt inregistrate, in conditiile prevazute de lege, la compartimentul de specialitate al autoritatii administratiei publice locale competente pentru administrarea sumelor datorate bugetelor locale ale unitatilor administrativ teritoriale in raza carora se afla imobilul;
cand masa patrimoniala fiduciara cuprinde drepturi reale imobiliare, acestea sunt supuse prevederilor de inscriere sau notare in Cartea funciara.
Opozabilitatea contractului de fiducie
Pentru a fi opozabila tertilor, fiducia se va inscrie in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare si, cand este cazul, in Cartea funciara (atunci cand implica bunuri de supuse regulilor de Carte funciara). Fiducia care nu respecta aceste reguli stabilite in art. 781 Cod civil, nu poate fi opusa tertilor.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<