In art. 774 Cod civil se arata ca fiducia poate fi stabilita fie prin lege, fie printr-un contract incheiat in forma autentica.
In privinta fiduciei stabilita de lege lucrurile nu sunt clare, textul de lege putand fi interpretat in sensul elaborarii unei reglementari speciale ulterioare, care sa prevada posibilitatea unei astfel de operatiuni juridice intr-un anumit domeniu, ori in sensul adoptarii unui act normativ care sa reglementeze fiducia, act normativ ce se va completa cu dispozitiile din Codul civil (art. 774 alin. (2) Cod civil).
Fiducia stabilita printr-un contract este concret reglementata prin dispozitiile art. 774-791 Cod civil. Astfel, contractul de fiducie, pe langa dispozitiile legale generale aplicabile contractelor, va respecta prevederile articolelor mentionate mai sus.
Forma contractului
Contractul de fiducie este supus unor reguli stricte, atat in ceea ce priveste conditiile ad validitatem, cat si in ceea ce priveste conditiile de opozabilitate fata de terti.
Asadar, pe langa precizarea ca fiducia este expresa, contractul de fiducie mai trebuie sa indeplineasca anumite conditii:
va fi incheiat in mod obligatoriu in forma autentica – art. 774 alin. (1) Cod civil;
va fi inregistrat, atat contractul cat si eventualele modificari, in termen de o luna la organul fiscal competent sa administreze sumele datorate de fiduciar bugetului general consolidat – art. 780 alin. (1) Cod civil;
cand masa patrimoniala fiduciara cuprinde drepturi reale imobiliare, acestea sunt inregistrate, in conditiile prevazute de lege, la compartimentul de specialitate al autoritatii administratiei publice locale competente pentru administrarea sumelor datorate bugetelor locale ale unitatilor administrativ teritoriale in raza carora se afla imobilul;
cand masa patrimoniala fiduciara cuprinde drepturi reale imobiliare, acestea sunt supuse prevederilor de inscriere sau notare in Cartea funciara.
Opozabilitatea contractului de fiducie
Pentru a fi opozabila tertilor, fiducia se va inscrie in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare si, cand este cazul, in Cartea funciara (atunci cand implica bunuri de supuse regulilor de Carte funciara). Fiducia care nu respecta aceste reguli stabilite in art. 781 Cod civil, nu poate fi opusa tertilor.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<