Contractul de comodat este un contract prin care una dintre parti, numita comodant, transmite in folosinta temporara si gratuita unei alte parti, denumite comodatar, un bun determinat cu obligatia ca aceasta din urma sa-l inapoieze, in individualitatea sa, comodantului.
La incheierea contractului, ambele parti trebuie sa aiba capacitatea de a face acte de administrare. Comodantul este partea care transmite in folosinta temporara si gratuita celeilalte parti un bun determinat. Comodatar este partea care primeste in folosinta temporara si gratuita de la cealalta parte un bun determinat, cu obligatia de a-l restitui.
Contractul de comodat este un contract real, fiind necesare atat realizarea acordului de vointa cat si predarea (traditiunea) lucrului care formeaza obiectul contractului. Contractul de comodat este unilateral deoarece, din momentul incheierii lui, genereaza obligatii numai pentru comodatar, afara numai daca ulterior se nasc obligatii in sarcina comodantului, ca urmare a unui fapt accidental aparut datorita unei cauze extracontractuale(gestiune de afaceri, imbogatire fara justa cauza).
Totodata, contractul de comodat este un contract esentialmente gratuit (comodatarul nu este obligat sa plateasca contravaloarea uzurii bunului ca urmare a folosirii pentru destinatia stabilita, afara numai daca nu s-a convenit altfel prin contract - clauza care concretizeaza obligatia de restituire a bunului in starea in care a fost predat).
Prin efectul contractului, comodatarul dobandeste numai dreptul de folosinta, comodantul pastrandu-si calitatea de proprietar. Nu este necesar ca comodantul sa aiba calitatea de proprietar intrucat contractul nu este translativ de proprietate.
Comodatarul insa nu poate imprumuta unui tert bunul care face obiectul contractului de comodat, deoarece el detine lucrul exclusiv pentru folosinta proprie.
Comodantul trebuie sa restituie cheltuielile de conservare a bunului (cheltuielile cu caracter extraordinar, necesare si urgente). Daca mai multe persoane au luat impreuna cu imprumut acelasi autovehicul, ele sunt solidar obligate catre comodant. In situatia in care comodatarul se serveste de bunul imprumutat la o alta trebuinta ori pentru o perioada mai indelungata decat cea stabilita, acesta va raspunde pentru eventuala pierdere a acestuia, chiar si cand aceasta s-a produs din caz fortuit.
Portal Codul Muncii
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
CLICK AICI PENTRU UN MODEL INTEGRAL AL CONTRACTULUI DE COMODAT
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE