Parlamentarii au promis pana in ultimul moment ca vor acorda indemnizatia si copiilor detinutilor politici, insa aceasta a fost scoasa din textul legii publicat in Monitorul Oficial pe neasteptate.
Intr-un articol anterior prin care anuntam marirea indemnizatiei pentru fostii detinuti politici relatam si faptul ca indemnizatia lunara egala cu salariul minim brut pe economie va ajunge la copiii acestora odata cu publicarea in Monitorul Oficial. Din pacate, insa, deputatii s-au razgandit in ultimul moment si, fara a oferi publicului toate informatiile necesare, au eliminat paragraful din proiectul de lege prin care copiii detinutilor politici primeau lunar un salariu minim brut pe economie.
Parcursul proiectului de lege a fost urmatorul:
Intelegem, asadar, ca aceeasi Comisie care a validat si trimis spre aprobare indemnizatia pentru copiii detinutilor politici a cerut eliminarea ei, dupa votarea proiectului de lege.
In momentul de fata, singura prevedere de interes major ramane aproape dublarea indemnizatiei (de la 400 la 700 de lei) pentru persoana care, dupa data de 6 martie 1945, pe motive politice:
Masura aceasta se afla in vigoare in momentul de fata.
Desi aceasta surpriza neplacuta le-a stricat probabil mai multor oameni planurile, e bine sa stim ca exista inca o masura de corectare a acestei nedreptati si suferinte.
In data de 3 iulie 2019 a fost inregistrata la Senat o noua initiativa legislativa (B349/2019) de catre Adnagi Slavoliub (USR) care introduce urmatoarele:
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
250 Modele Fise de Post
Fise distractive pentru gradinita
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Decretului-lege nr.118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri ar putea corecta eliminarea subita a indemnizatiei pentru copii de catre deputati.
"La data de 31 mai 2019 structura beneficiarilor acestui Decret-lege se prezenta astfel:
- 1500 detinuti politici;
- 17833 deportati, stramutati si alte categorii;
- 12729 soti/sotii supravietuitori;
Media de varsta a copiilor beneficiarilor Decretului-lege 118 din 1990, nascuti inainte, in timpul sau dupa perioada in care parintii lor s-au aflat in una din situatiile prevazute la art. 1 alin. (1) si (2) din Decretul-lege 118 este de circa 60 de ani.
Scopul acestei initiative este de a aduce reparatiile just, cuvenite pentru suferintele indurate (...)", se arata in expunerea de motive.
Initiativa nu se afla in procedura de urgenta si de-abia a fost trimisa pentru avize si punct de vedere de la Guvern. Ii vom urmari parcursul si vom reveni cu actualizari.
Redactia ii multumeste pe aceasta cale doamnei Maria Bologa pentru vigilenta de care a dat dovada si pentru ca ne-a semnalat schimbarea intempestiva a proiectului de lege PL-x nr. 225/2019 care acum a devenit Legea nr. 159/2019.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri