Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noile modele de formulare privind impozitul pe venituri, valoarea tichetelor de cresa acordate, declaratia Intrastat, declaratii online taxe si impozite

================================================
ACTE PUBLICATE IN MONITORUL OFICIAL NR. 074/28.01.2011
================================================

*** ORDIN Nr. 120/2011 al ministrului Finantelor Publice privind aprobarea modalitatii de plata a taxei pe valoarea adaugata pentru livrarile de bunuri si/sau prestarile de servicii realizate ocazional, precum si pentru aprobarea modelului si continutului formularelor "Cerere pentru eliberarea Deciziei privind modalitatea de plata a taxei pe valoarea adaugata pentru livrarile de bunuri si/sau prestarile de servicii realizate ocazional" si "Decizie privind modalitatea de plata a taxei pe valoarea adaugata pentru livrarile de bunuri si/sau prestarile de servicii realizate ocazional"

Firme interesate
Persoane juridice si fizice impozabile nestabilite in Romania

Cine ar trebui sa citeasca aceste acte
Directorul Executiv, Directorul Economic, consilier juridic, specialisti financiari din Administratia publica centrala, persoane fizice impozabile nestabilte in Romania

Index
1. Cererea pentru eliberarea Deciziei privind modalitatea de plata a taxei pe valoarea adaugata pentru livrarile de bunuri si/sau prestarile de servicii realizate ocazional (denumita in continuare cerere) se completeaza si se depune de catre persoanele impozabile neinregistrate si care nu sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania sau de catre imputernicitul acestora, dupa caz, pentru efectuarea platii taxei.
2. Cererea se depune dupa efectuarea livrarilor de bunuri si/sau prestarilor de servicii realizate ocazional, dar nu mai tarziu de ultima zi a lunii in care s-a efectuat livrarea/prestarea taxabila:
- la registratura organului fiscal pe a carui raza teritoriala s-a efectuat livrarea de bunuri si/sau prestarea de servicii realizate ocazional;
- la posta, prin scrisoare recomandata.
3. Cererea va fi insotita de actele doveditoare ale tranzactiei efectuate.
Cererea se completeaza in doua exemplare:
- un exemplar se depune la unitatea fiscala;
- un exemplar ramane la solicitant.
4. Cererea se completeaza astfel:
a) Sectiunea 1
- anul la care se refera; se inscrie cu cifre arabe cu 4 caractere (de exemplu: 2010);
- luna aferenta operatiunilor taxabile (de exemplu: pentru luna iunie se va inscrie 06).
b) Cartusul Date de identificare a solicitantului contine:
I. Denumire/nume, prenume - se inscrie, dupa caz, denumirea sau numele si prenumele persoanei impozabile.
II. Numar de identificare fiscala - se inscrie numarul de identificare fiscala atribuit de catre organul fiscal cu ocazia inregistrarii fiscale.
Inscrierea cifrelor in caseta se face cu aliniere la dreapta.
III. Se completeaza datele privind adresa domiciliului fiscal (sediul social, sediul sau domiciliul fiscal, dupa caz) al persoanei impozabile.
Reprezentare prin imputernicit - in cazul in care depunerea cererii se realizeaza printr-un imputernicit, se bifeaza casuta corespunzatoare si se completeaza datele referitoare la numarul si data actului de imputernicire.
c) Cartusul Date de identificare a imputernicitului se completeaza doar in cazul in care depunerea cererii se realizeaza printr-un imputernicit si contine:
I. Denumire/nume, prenume - se inscrie, dupa caz, denumirea sau numele si prenumele imputernicitului.
II. Cod de identificare fiscala - se inscrie codul primit la inregistrare, inscris in certificatul de inregistrare fiscala, sau codul numeric personal, in cazul in care imputernicitul este persoana fizica.
Inscrierea cifrelor in caseta se face cu aliniere la dreapta.
III. Se completeaza cu datele privind adresa domiciliului fiscal (sediul social, sediul sau domiciliul fiscal, dupa caz) al imputernicitului.

*** ORDIN Nr. 168/14/95 2011 al  ministrului COMUNICATIILOR SI SOCIETATII INFORMATIONALE, al ministrului  ADMINISTRATIEI SI INTERNELOR  si al  ministrului FINANTELOR PUBLICE
pentru aprobarea Normelor metodologice privind Sistemul national electronic de plata online a taxelor si impozitelor utilizand cardul bancar
   
Firme interesate
Act de interes general

Cine ar trebui sa citeasca aceste acte
Directorul Executiv, Directorul Economic, consilier juridic, speciaslisti financiari din Administratia publica centrala, persoane fizice platitoare de taxe si impozite

Index
Inregistrarea institutiilor de credit
In vederea furnizarii de servicii de acceptare de plati electronice prin intermediul SNEP, institutiile de credit se pot inregistra in sistem in baza unei conventii semnate cu operatorul SNEP, elaborata conform modelului prevazut in anexa nr. 1.
In vederea incheierii conventiei, institutia de credit acceptatoare va transmite operatorului SNEP o cerere de inregistrare conform modelului prevazut in anexa nr. 2.
Operatorul SNEP are obligatia de a incheia conventia cu institutiile de credit in termen de maximum 10 zile lucratoare de la solicitarea institutiei de credit. Operatorul SNEP va incheia conventia in conditiile in care institutia de credit acceptatoare va respecta cerintele obligatorii prevazute la pct. 4.1 din conventia al carei model este prevazut in anexa nr. 1.
In termen de maximum 3 zile lucratoare de la semnarea conventiei, operatorul SNEP are obligatia activarii contului institutiei de credit si de a transmite acesteia, prin mijloace securizate, informatiile de autentificare.
In termen de maximum o zi de la semnarea conventiei, operatorul SNEP are obligatia de a actualiza lista tuturor institutiilor de credit prin intermediul SNEP, disponibila public pe pagina de internet www.ghiseul.ro
Inregistrarea institutiei de credit acceptatoare se face de catre operatorul SNEP.
Comunicatia dintre institutia de credit acceptatoare si SNEP respecta ordinul ministrului comunicatiilor si societatii informationale pentru aprobarea Normelor tehnice privind Sistemul national electronic de plata online a taxelor si impozitelor utilizand cardul bancar, emise in baza art. 6 si 11 din Hotararea Guvernului nr. 1.235/2010 privind aprobarea realizarii Sistemului national electronic de plata online a taxelor si impozitelor utilizand cardul bancar.
Dupa activarea contului, institutia de credit acceptatoare inregistrata poate utiliza urmatoarele servicii puse la dispozitie de SNEP:
    a) modificarea credentialelor;
    b) descarcarea fisierelor cu tranzactiile autorizate potrivit pct. 3.5.3.
In cererea de inregistrare prevazuta in anexa nr. 2, pe care o adreseaza operatorului SNEP, institutia de credit acceptatoare va solicita numarul de utilizatori pentru contul sau.
Inregistrarea institutiilor publice
Inregistrarea institutiei publice se face de catre operatorul SNEP dupa verificarea conformitatii datelor inscrise in modelul de cerere prevazut in anexa nr. 3 cu documentele anexate.
Institutiile publice isi selecteaza institutia de credit acceptatoare de plati electronice, cu respectarea legislatiei in vigoare.
La cererea de inregistrare in SNEP, institutiile publice beneficiare vor transmite operatorului SNEP urmatoarele documente:
a) cerere privind inregistrarea in SNEP, conform modelului prevazut in anexa nr. 3;
b) copie a hotararii consiliului local prin care se stabileste modul in care este suportat comisionul bancar, cu respectarea prevederii art. 10 alin. (2) din Hotararea Guvernului nr. 1.235/2010, in cazul unitatilor administrativ-teritoriale;
c) copie a contractului incheiat cu institutia de credit acceptatoare;
d) adresa emisa de unitatea Trezoreriei Statului la care institutia publica isi are conturile deschise, din care sa rezulte denumirea exacta a unitatii Trezoreriei Statului si codul IBAN al contului colector al institutiei publice prin care aceasta isi va derula platile prin SNEP;
e) in cazul in care cererea formulata potrivit modelului prevazut la anexa nr. 3 nu este semnata de ordonatorul de credite al institutiei publice, se va prezenta in copie imputernicirea persoanei semnatare de a reprezenta legal institutia.
In documentatiile de atribuire elaborate de institutiile publice in vederea selectarii institutiei de credit acceptatoare de plati electronice se vor avea in vedere urmatoarele cerinte minime si obligatorii:
a) comisionul perceput de institutia de credit acceptatoare, aferent efectuarii platii electronice, se va oferta procentual, iar nivelul maximal al acestuia, indicat in documentatia de atribuire, nu va depasi 2% din valoarea tranzactiei, dar nu va fi mai mare de 30 de lei in situatia in care prin aplicarea cotei de 2% rezulta o suma mai mare de 30 de lei;
b) comisionul platibil institutiei de credit acceptatoare de plati electronice pentru verificarea conformitatii transferului de date cu specificatiile standard ale SNEP se va percepe o singura data, la inregistrarea institutiei publice in SNEP, si nu va depasi echivalentul in lei a 300 euro, calculat la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil in ziua platii;
c) singurul alt tip de comision ofertat si acceptat va fi, in afara celor specificate la lit. a) si b), cel aferent transferurilor efectuate de institutiile de credit acceptatoare de plati electronice, iar nivelul acestuia nu va depasi nivelul comisionului standard practicat de institutiile de credit pentru decontarea ordinelor de plata de mica si mare valoare in relatia cu alte institutii de credit;
d) institutia de credit acceptatoare de plati electronice selectata efectueaza tranzactiile din SNEP utilizand standardul de securitate 3D-SECURE;
e) plata comisioanelor suportate de institutia publica beneficiara se va efectua lunar, in baza documentelor justificative emise de institutia de credit acceptatoare de plati electronice;
f) la stabilirea termenelor de plata se au in vedere prevederile art. 36 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2009 cu privire la rectificarea bugetara pe anul 2009 si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, aprobata prin Legea nr. 227/2009, cu modificarile si completarile ulterioare;
g) institutiile de credit selectate in urma achizitiei au obligatia de a fi inregistrate in SNEP la momentul depunerii ofertei.
Dupa semnarea contractului cu institutia de credit acceptatoare, pentru furnizarea serviciilor de acceptare de plati electronice prin intermediul SNEP, in termen de maximum 3 zile lucratoare, institutia publica are obligatia de a transmite operatorului SNEP o cerere privind inregistrarea sa in SNEP, elaborata conform modelului prevazut in anexa nr. 3.
In termen de maximum 5 zile lucratoare de la inregistrarea cererii transmise de catre institutia publica, operatorul SNEP are obligatia de a-i transmite acesteia o propunere de plan de implementare, elaborat conform modelului prevazut in anexa nr. 4.
In termen de maximum 10 zile lucratoare de la inregistrarea cererii transmise de catre institutia publica, atat operatorul SNEP, cat si institutia publica au obligatia de a semna o conventie. In situatia institutiilor publice care detin un sistem informatic care sa poata fi interconectat cu SNEP, se va utiliza modelul conventiei prevazut in anexa nr. 5. Planul de implementare agreat atat de institutia publica, cat si de operatorul SNEP se constituie anexa la conventie.
In situatia institutiilor publice care nu detin un sistem informatic care sa poata fi interconectat cu SNEP, se va utiliza modelul conventiei prevazut in anexa nr. 6. Planul de implementare agreat atat de institutia publica, cat si de operatorul SNEP se constituie anexa la conventie.
In termen de maximum 5 zile lucratoare de la semnarea conventiei intre institutia publica si operatorul SNEP, acesta din urma are obligatia de a activa contul institutiei in sistem si de a-i transmite acesteia, prin mijloace securizate, informatiile de autentificare la SNEP.
Inregistrarea si actualizarea listei contribuabililor
Conditiile privind constituirea si actualizarea in SNEP a informatiilor referitoare la contribuabili, precum si accesul la acestea sunt urmatoarele:
a) institutia publica are obligatia ca, in termen de maximum 10 zile lucratoare de la activarea contului sau in SNEP, sa furnizeze in format electronic, prin mijloacele puse la dispozitie de SNEP, informatiile referitoare la toti contribuabilii care au CNP/NIF sau CIF/CUI (pentru persoane fizice autorizate) valid si au obligatii de plata catre institutia publica respectiva;
b) institutia publica are obligatia ca, ulterior activarii contului sau in SNEP, in termen de maximum 3 zile lucratoare de la luarea la cunostinta a modificarii informatiilor privind contribuabilii care au CNP/NIF sau CIF/CUI (pentru persoane fizice autorizate) valid si au obligatii de plata catre institutia publica respectiva, sa asigure in format electronic, prin mijloacele puse la dispozitie de SNEP, actualizarea acelor informatii in sistem.
Inregistrarea contribuabililor in SNEP se realizeaza potrivit standardului emis de operatorul SNEP cu ajutorul unei aplicatii informatice furnizate de operatorul SNEP sau prin generarea unui fisier din aplicatia proprie cu respectarea standardului.
Ulterior inregistrarii in SNEP a unei institutii publice, operatorul SNEP are obligatia de a genera informatiile necesare pentru autentificarea contribuabililor in SNEP si de a le transmite institutiilor publice beneficiare prin mijloace care sa asigure siguranta si securitatea comunicarii.
Informatiile necesare pentru autentificarea contribuabililor in SNEP sunt comunicate contribuabililor de catre institutia publica beneficiara, prin posta cu confirmare de primire sau la ghiseul institutiei publice beneficiare care a inregistrat contribuabilii, prin mijloace electronice securizate sau prin alte metode identificate si agreate impreuna cu institutia publica beneficiara.
In caz de expunere a elementelor de identificare si autentificare in SNEP catre persoane neautorizate, utilizatorul in cauza are obligatia sa solicite schimbarea acestora printr-o cerere adresata institutiei publice beneficiare, respectiv schimbarea parolei de autentificare. In cel mult doua zile lucratoare de la data inregistrarii cererii, se genereaza noi elemente de identificare si autentificare in SNEP pentru solicitant. Formatul cererii este prevazut in anexa nr. 7.
Institutia publica beneficiara trebuie sa asigure confidentialitatea elementelor de identificare si autentificare in SNEP a tuturor contribuabililor, aceasta fiind obligata sa solicite noi elemente de identificare si autentificare in SNEP daca observa ca plicul a fost desigilat. In cel mult doua zile lucratoare de la data inregistrarii cererii, se genereaza noi elemente de identificare si autentificare in SNEP pentru solicitant.
Prin acceptarea elementelor de identificare si autentificare in SNEP, contribuabilul isi asuma responsabilitatea controlului acestora si a luarii unor masuri pentru a preveni pierderea, dezvaluirea sau utilizarea neautorizata.
Un contribuabil deja inregistrat in SNEP nu va mai fi inregistrat de catre o alta institutie publica beneficiara, pastrandu-si informatiile de autentificare existente.
In cazul in care contribuabilul a primit si a utilizat prima oara informatiile necesare pentru autentificare, SNEP va informa institutiile publice beneficiare cu privire la faptul ca respectivul contribuabil a primit informatiile necesare pentru autentificare.
Interconectarea cu SNEP
Institutiile publice care detin un sistem informatic de gestionare a obligatiilor bugetare asigura interconectarea sistemului informatic propriu de gestiune a contribuabililor si debitelor acestora cu SNEP, in conditii de siguranta si securitate, conform Normelor tehnice privind Sistemul national electronic de plata online a taxelor si impozitelor utilizand cardul bancar, aprobate prin ordinul ministrului comunicatiilor si societatii informationale.
Operatorul SNEP are obligatia de a pune la dispozitia institutiilor publice interesate, cu titlu gratuit, toate informatiile necesare pentru interconectarea cu SNEP a sistemelor informatice ale institutiilor publice beneficiare.
Operatorul SNEP are obligatia de a pune la dispozitia institutiilor publice interesate, cu titlu gratuit, exemple de codsursa pentru dezvoltarea modulului de interconectare cu SNEP a sistemelor informatice ale institutiilor publice.
Interconectarea SNEP cu sisteme informatice ale procesatorilor de plati electronice cu cardul bancar se realizeaza printr-un link securizat specific fiecarui procesator in parte, accesibil din SNEP.
Conectarea institutiilor publice beneficiare la SNEP se realizeaza prin intermediul sistemelor de comunicatii interne ale statului, iar in situatia in care nu exista aceasta posibilitate, se vor utiliza temporar, cu avizul Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale, sistemele de comunicatii publice existente, folosind protocoale de comunicatii securizate.
Actualizarea obligatiilor de plata aferente persoanelor fizice si persoanelor fizice autorizate
Institutiile publice beneficiare au obligatia de a furniza SNEP informatiile aferente obligatiilor de plata ale contribuabililor potrivit urmatoarei structuri:
a) denumirea si CIF-ul institutiei publice beneficiare (in cazul obligatiilor de plata care se cuvin bugetului local, institutiilor publice autofinantate sau institutiilor publice care incaseaza taxe pentru bugetul general consolidat) - potrivit nomenclatorului furnizat de SNEP;
b) CNP/NIF sau CIF/CUI (pentru persoane fizice autorizate) al persoanei care are obligatia de plata;
c) numele si prenumele/denumirea persoanei pentru care are obligatia de plata;
d) adresa persoanei care are obligatia de plata;
e) tipul obligatiei de plata, conform nomenclatorului prevazut in anexa nr. 8;
f) codificarea interna a veniturilor - informatie optionala;
g) detalii privind obligatia de plata;
h) suma de plata;
i) data la care a fost actualizata obligatia de plata de catre institutia publica beneficiara.
Informatiile mentionate la pct. 3.1.1 sunt detaliate obligatoriu pe fiecare contribuabil si pe fiecare tip de obligatie potrivit nomenclatorului prevazut in anexa nr. 8.
Actualizarea obligatiilor de plata, de catre institutiile publice beneficiare
Actualizarea obligatiilor de plata de catre institutiile publice beneficiare care detin un sistem informatic de gestionare a obligatiilor bugetare
Conditiile privind actualizarea in SNEP a informatiilor referitoare la obligatiile de plata ale contribuabililor sunt urmatoarele:
a) institutia publica beneficiara are obligatia de a mentine informatii actualizate cu privire la debitele pe care le au de achitat contribuabilii care sunt in evidenta institutiei, care au CNP/NIF sau CIF/CUI (pentru persoane fizice autorizate) valid si au obligatii de plata catre institutia publica beneficiara;
b) obligatiile de plata inscrise in SNEP sunt conforme cu informatiile mentionate la pct. 3.1.1;
c) institutia publica beneficiara are obligatia de a furniza SNEP informatii aferente obligatiilor de plata ale contribuabililor, stabilite in conformitate cu legislatia in vigoare.
Actualizarea obligatiilor de plata de catre institutiile publice beneficiare care nu detin un sistem informatic de gestionare a obligatiilor bugetare
Institutiile publice beneficiare care nu detin un sistem informatic de gestionare a obligatiilor bugetare au obligatia de a transmite si de a actualiza obligatiile bugetare ale contribuabililor lor, cu respectarea structurii informatiilor mentionate la pct. 3.1.1.
Transmiterea informatiilor catre SNEP, potrivit pct. 3.2.2.1, se realizeaza prin intermediul serviciilor puse la dispozitie de Ministerul Finantelor Publice - Agentia Nationala de Administrare Fiscala. Standardul fisierului transmis de institutia publica beneficiara catre Ministerul Finantelor Publice - Agentia Nationala de Administrare Fiscala se stabileste prin ordinul ministrului comunicatiilor si societatii informationale pentru aprobarea Normelor tehnice privind Sistemul national electronic de plata online a taxelor si impozitelor utilizand cardul bancar. Modalitatea de transmitere a fisierului se va stabili prin modelul conventiei prevazute in anexa nr. 6.
Ministerul Finantelor Publice - Agentia Nationala de Administrare Fiscala pune la dispozitia SNEP informatiile primite de la institutiile publice beneficiare conform pct. 3.2.2.2, intr-un format electronic standardizat conform ordinului ministrului comunicatiilor si societatii informationale pentru aprobarea Normelor tehnice privind Sistemul national electronic de plata online a taxelor si impozitelor utilizand cardul bancar.
Modalitatea de plata a obligatiilor bugetare de catre contribuabil
Modalitatea de plata a obligatiilor bugetare catre institutii publice beneficiare cu autentificare
Pentru efectuarea unei plati, contribuabilul trebuie sa se conecteze la SNEP pe baza credentialelor primite.
Din interfata SNEP contribuabilul va selecta obligatia de plata aferenta unei institutii publice beneficiare. Informatiile minime furnizate contribuabilului prin intermediul SNEP de catre institutia publica sunt urmatoarele:
a) pentru obligatiile cu debit:
- CNP/NIF sau CIF/CUI (pentru persoane fizice autorizate) al contribuabilului;
- codul si denumirea obligatiei bugetare (conform clasificatiei indicatorilor bugetari);
- numele si CIF-ul institutiei publice beneficiare (in cazul obligatiilor de plata care se cuvin bugetului local, institutiilor publice autofinantate sau institutiilor publice care incaseaza taxe pentru bugetul general consolidat);
- suma de plata;
- codul IBAN al obligatiei bugetare;
b) pentru obligatiile fara debit (taxe):
- CNP/NIF sau CIF/CUI (pentru persoane fizice autorizate) al contribuabilului;
- numele si CIF-ul institutiei publice beneficiare (in cazul obligatiilor de plata care se cuvin bugetului local, institutiilor publice autofinantate sau institutiilor publice care incaseaza taxe pentru bugetul general consolidat);
- codul IBAN al obligatiei bugetare;
- tipurile de obligatii de plata.
In vederea efectuarii unei plati, contribuabilul:
a) va selecta obligatia de plata;
b) va introduce suma pe care doreste sa o achite;
c) va confirma acceptarea termenilor si conditiilor de utilizare a serviciilor oferite de SNEP;
d) va confirma initierea platii;
e) va introduce datele aferente cardului bancar in interfata procesatorului si va autoriza plata.
Dupa efectuarea tranzactiei, SNEP va emite contribuabilului o dovada de plata ce va contine urmatoarele informatii:
a) numarul dovezii de plata (RRN);
b) data platii (data autorizarii tranzactiei);
c) CNP/NIF sau CIF/CUI (pentru persoane fizice autorizate) al persoanei pentru care s-a achitat obligatia de plata;
d) codul si denumirea obligatiei bugetare (conform nomenclatorului indicatorilor bugetari prevazut in anexa nr. 8);
e) denumirea si CIF-ul institutiei publice beneficiare (in cazul obligatiilor de plata care se cuvin bugetului local, institutiilor publice autofinantate sau institutiilor publice care incaseaza taxe pentru bugetul general consolidat);
f) suma platita;
g) explicatii.
Modalitatea de plata a obligatiilor bugetare fara autentificare
Pentru efectuarea unei plati, contribuabilul se conecteaza la SNEP fara informatiile de autentificare si va accepta termenii si conditiile utilizarii sistemului.
Din interfata SNEP contribuabilul va selecta si/sau va completa, dupa caz:
a) denumirea si CIF-ul institutiei publice beneficiare (in cazul obligatiilor de plata care se cuvin bugetului local, institutiilor publice autofinantate sau institutiilor publice care incaseaza taxe pentru bugetul general consolidat), potrivit nomenclatorului furnizat de SNEP;
b) CNP/NIF sau CIF/CUI (pentru persoane fizice autorizate) al persoanei care achita obligatia de plata -- pentru obligatii de plata achitate la bugetul general consolidat, altele decat cele specificate la lit. a);
c) CNP/NIF sau CIF/CUI (pentru persoane fizice autorizate) al persoanei pentru care se achita obligatia de plata;
d) tipul obligatiei de plata, conform nomenclatorului prevazut in anexa nr. 8;
e) codificarea interna a veniturilor - informatie optionala;
f) explicatii;
g) suma de plata;
h) numele si prenumele persoanei pentru care se achita obligatia de plata;
i) adresa persoanei pentru care se achita obligatia de plata;
j) adresa de e-mail la care se primeste dovada de plata;
k) aprobarea si confirmarea initierii platii.
Contribuabilul va introduce datele aferente cardului bancar in interfata procesatorului si va autoriza plata.
Dupa efectuarea tranzactiei, SNEP va emite contribuabilului, la adresa de e-mail mentionata la pct. 3.3.2.1 lit. j), o dovada de plata ce va contine urmatoarele informatii:
a) numarul dovezii de plata (RRN);
b) data platii (data autorizarii tranzactiei);
c) CNP/NIF sau CIF/CUI (pentru persoane fizice autorizate) al persoanei pentru care s-a achitat obligatia de plata;
d) codul si denumirea obligatiei bugetare (conform nomenclatorului indicatorilor bugetari prevazut in anexa nr. 8);
e) denumirea si CIF-ul institutiei publice beneficiare (in cazul obligatiilor de plata care se cuvin bugetului local, institutiilor publice autofinantate sau institutiilor publice care incaseaza taxe pentru bugetul general consolidat);
f) suma platita;
g) explicatii.
Modalitati de verificare a platilor efectuate de contribuabil
In cazul in care institutia publica beneficiara a sumei platite difera de institutia publica prestatoare a unui serviciu, SNEP va pune la dispozitia acestora o interfata in care institutiile pot verifica realizarea unei tranzactii de catre un contribuabil.
Institutia publica prestatoare va accesa in SNEP interfata de verificare a autenticitatii tranzactiilor pe baza credentialelor furnizate de SNEP prin persoanele autorizate din cadrul institutiei publice beneficiare.
Contribuabilul care achita sume de bani catre institutii publice prin SNEP va prezenta institutiei publice prestatoare urmatoarele elemente de identificare:
1. numarul de identificare a tranzactiei (RRN);
2. CNP/NIF sau CIF/CUI (pentru persoane fizice autorizate) al persoanei pentru care se achita obligatia de plata;
3. documente de identitate care sa contina CNP-ul valid al persoanei care se prezinta la ghiseul institutiei publice prestatoare.
Operatorul institutiei publice prestatoare are obligatia de a verifica in SNEP incasarea obligatiei de plata, prin introducerea numarului de identificare a tranzactiei (RRN) si CNP/NIF sau CIF/CUI (pentru persoane fizice autorizate) al persoanei pentru care se achita obligatia de plata.
Informatiile pe care le furnizeaza SNEP institutiei publice prestatoare sunt:
a) numarul dovezii de plata (RRN);
b) data platii (data autorizarii tranzactiei);
c) CNP/NIF sau CIF/CUI (pentru persoane fizice autorizate) al persoanei pentru care se achita obligatia de plata;
d) codul obligatiei bugetare (conform clasificatiei indicatorilor bugetari);
e) numele si CIF-ul institutiei publice beneficiare (in cazul obligatiilor de plata care se cuvin bugetului local, institutiilor publice autofinantate sau institutiilor publice care incaseaza taxe pentru bugetul general consolidat);
f) suma platita.
Operatorul institutiei publice prestatoare are obligatia de a valida si de a inregistra in SNEP utilizarea dovezii de plata.
In cazul in care institutiile publice beneficiare incaseaza sume sau obligatii de plata pentru institutii publice prestatoare, acestea au obligatia ca la momentul inregistrarii tipului de obligatie de plata in sistem sa indeplineasca toate cerintele tehnice prevazute in ordinul ministrului comunicatiilor si societatii informationale pentru aprobarea Normelor tehnice privind Sistemul national electronic de plata online a taxelor si impozitelor utilizand cardul bancar.
Institutia publica beneficiara si institutia publica prestatoare sunt obligate sa ia toate masurile in vederea respectarii prevederilor pct. 3.4.
Decontarea sumelor achitate prin SNEP de catre institutiile de credit acceptatoare
Decontarea si inregistrarea sumelor achitate prin intermediul SNEP de catre institutiile publice beneficiare se realizeaza in baza CNP/NIF sau CIF/CUI (pentru persoane fizice autorizate) si a conturilor de venituri bugetare, potrivit nomenclatorului prevazut in anexa nr. 8.
Consolidarea si autorizarea datelor in vederea decontarii sumelor incasate prin intermediul SNEP se realizeaza de catre operatorul SNEP la ora 24,00 a fiecarei zile lucratoare, pentru tranzactiile din ziua respectiva. Pentru zilele nelucratoare, autorizarea tranzactiilor se realizeaza odata cu tranzactiile aferente primei zile lucratoare.
Dupa consolidarea si autorizarea datelor, operatorul SNEP va pune la dispozitia institutiilor de credit acceptatoare care presteaza servicii pentru institutiile publice beneficiare fisierele cu tranzactiile autorizate potrivit pct. 3.5.2, avand urmatoarele informatii:
a) numarul dovezii de plata (RRN);
b) data autorizarii tranzactiei;
c) suma platita;
d) CIF-ul institutiei publice beneficiare.
SNEP va pune la dispozitia institutiilor de credit fisiere semnate electronic continand tranzactii autorizate potrivit pct. 3.5.3, in urmatoarea zi lucratoare, pana la ora 3,00. Fisierele vor fi semnate electronic cu certificate calificate.
Institutiile de credit acceptatoare vor descarca fisierele cu tranzactii autorizate puse la dispozitie de SNEP si vor credita contul institutiei publice beneficiare cu sumele aferente in ziua z + 1 lucratoare pentru tranzactiile aferente zilei z. Dupa creditarea contului institutiei publice, institutia de credit acceptatoare va deconta prin TRANSFOND catre contul colector al institutiei publice beneficiare deschis la Trezoreria Statului, in aceeasi zi z + 1, sumele aferente tranzactiilor zilei z. Institutiile de credit acceptatoare vor transmite institutiilor publice beneficiare, prin intermediul SNEP, fisierele de tranzactii aferente zilei z. Fisierele aferente tranzactiei zilei z vor fi semnate electronic cu certificate calificate.
Institutiile de credit acceptatoare trebuie sa confirme SNEP, pana la ora 10,00 a zilei z + 1, integritatea fisierelor generate conform pct. 3.5.3.
In cazul in care institutiile de credit acceptatoare nu pot descarca fisierele ori acestea sunt eronate, institutia de credit acceptatoare se va adresa operatorului SNEP, care are obligatia ca pana la ora 12,00 sa ia masurile pentru solutionarea problemelor sesizate de institutia de credit acceptatoare.
Dupa decontarea sumelor prevazute la pct. 3.5.5, institutia de credit acceptatoare va transmite SNEP fisierul cu tranzactiile decontate, pe fiecare institutie publica beneficiara in parte, pana la ora 18,00 a zilei z + 1. In cazul in care institutia de credit acceptatoare nu are tranzactii cu institutia publica beneficiara, va transmite un fisier cu aceeasi structura a datelor, dar fara informatii.
Structura fisierelor primite de catre operatorul SNEP de la institutia de credit acceptatoare va contine:
a) numarul dovezii de plata (RRN);
b) data autorizarii tranzactiei;
c) suma platita.
Operatorul SNEP va pune la dispozitia institutiilor publice beneficiare fisierele prevazute la pct. 3.5.8 pana la ora 18,00 a zilei z + 1. Institutia publica beneficiara confirma operatorului SNEP, pana la ora 20,00 a zilei z + 1, primirea si integritatea fisierelor transmise conform pct. 3.5.8.
In cazul in care operatorul SNEP nu receptioneaza fisierele ori acestea nu contin toate tranzactiile transmise institutiei de credit acceptatoare in vederea decontarii, potrivit pct. 3.5.3, institutia de credit acceptatoare are obligatia ca, in urmatoarea zi lucratoare, pana la ora 9,00 sa ia masurile pentru solutionarea problemelor sesizate de operatorul SNEP. Fisierele prevazute la pct. 3.5.8 vor fi semnate electronic de catre institutia de credit acceptatoare cu certificate calificate.
Decontarea si inregistrarea sumelor achitate prin SNEP de catre institutia publica beneficiara
Operatorul SNEP va pune la dispozitia institutiilor publice beneficiare fisiere semnate electronic continand tranzactii autorizate potrivit pct. 3.5.3, in urmatoarea zi lucratoare, pana la ora 18,00.
Structura fisierelor aferente tranzactiilor puse la dispozitia institutiilor publice beneficiare de catre operatorul SNEP contine urmatoarele informatii:
a) numar de referinta al tranzactiei (RRN);
b) data autorizarii tranzactiei;
c) CIF-ul institutiei publice beneficiare (in cazul obligatiilor de plata care se cuvin bugetului local, institutiilor publice autofinantate sau institutiilor publice care incaseaza taxe pentru bugetul general consolidat), potrivit nomenclatorului furnizat de SNEP;
d) CNP/NIF sau CIF/CUI (pentru persoane fizice autorizate) al persoanei care achita obligatia de plata - pentru obligatii de plata achitate bugetului general consolidat, altele decat cele specificate la lit. c);
e) CNP/NIF sau CIF/CUI (pentru persoane fizice autorizate) al persoanei pentru care se achita obligatia de plata;
f) suma de plata;
g) cod venit clasificatie bugetara;
h) codificare interna a veniturilor - informatie optionala;
i) explicatii;
j) numele si prenumele/denumirea persoanei pentru care se achita obligatia de plata;
k) adresa persoanei pentru care se achita obligatia de plata.
Fisierele prevazute la pct. 3.6.1 vor fi semnate electronic de catre operatorul SNEP cu certificate calificate.
Institutiile publice beneficiare trebuie sa confirme SNEP, pana la ora 18,00 a zilei z + 1, receptia fisierelor generate conform pct. 3.6.1.
In cazul in care institutiile publice nu pot descarca fisierele ori acestea sunt eronate, institutia publica beneficiara se va adresa operatorului SNEP, care are obligatia ca, pana la ora 10,00, sa ia masurile pentru solutionarea problemelor sesizate de institutia publica beneficiara.
Pana la ora 18,00 a zilei z + 1 operatorul SNEP va pune la dispozitia institutiilor publice beneficiare fisierele transmise de institutiile de credit acceptatoare aferente tranzactiilor decontate in ziua lucratoare z.
Institutiile publice beneficiare pot sesiza operatorul SNEP cu privire la eventualele erori legate de receptia si integritatea fisierelor, pana la ora 10,00 a zilei urmatoare.
In baza fisierelor transmise de SNEP si a extrasului de cont eliberat de unitatea Trezoreriei Statului care confirma incasarea sumelor, institutia publica beneficiara inregistreaza sumele in sistemele de gestiune proprii, in conformitate cu legislatia in vigoare.
Modalitati de restituire a platilor eronate efectuate de contribuabil pentru institutiile publice beneficiare
Restituirea sumelor aferente obligatiilor de plata cu debit care nu pot fi inregistrate de catre institutia publica beneficiara ca urmare a utilizarii de catre platitor a unui CUI eronat se efectueaza de catre institutia publica beneficiara, in termen de maximum doua zile lucratoare de la data primirii fisierelor generate conform pct. 3.6.1.
Restituirea sumelor platite eronat catre o institutie publica beneficiara, din alte motive decat cele mentionate la pct. 3.7.1, se efectueaza potrivit legislatiei in vigoare.
Institutiile publice beneficiare vor transmite in termen de maximum doua zile lucratoare institutiei de credit acceptatoare un fisier electronic care contine informatii aferente tranzactiilor ce urmeaza a fi restituite, cu urmatoarea structura:
a) numarul de identificare a tranzactiei (RRN);
b) data platii (data autorizarii tranzactiei);
c) suma platita.
Fisierele transmise vor fi semnate electronic cu certificat calificat sau eliberat cu titlu gratuit de catre operatorul SNEP.

================================================
ACTE PUBLICATE IN MONITORUL OFICIAL NR. 076/28.01.2011
================================================

*** HOTARAREA GUVERNULUI Nr. 50/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat

Firme interesate
Act de interes general

Cine ar trebui sa citeasca aceste acte
Directorul Executiv, consilier juridic, inspector din domeniul asistentei sociale, familiile si persoanele singure, cetateni romani, care, au dreptul la un venit minim garantat ca forma de asistenta sociala.

Index
Ajutorul social se acorda lunar, in completarea veniturilor nete lunare ale familiei sau ale persoanei singure, pentru asigurarea venitului minim garantat, la nivelul prevazut la art. 4 alin. (1) din lege.
Ajutorul social se acorda pe baza de cerere si declaratie pe propria raspundere, insotite de actele doveditoare privind componenta familiei si veniturile realizate in luna anterioara depunerii cererii de catre membrii acesteia.
Cererea si declaratia pe propria raspundere prevazute la alin. (1) se completeaza de catre reprezentantul familiei.
Reprezentantul familiei poate fi, dupa caz, unul dintre membrii familiei care are capacitate deplina de exercitiu ori, in cazurile prevazute de lege, tutorele sau curatorul persoanei indreptatite sa beneficieze de ajutor social.
In situatiile prevazute la art. 2 alin. (2) din lege, reprezentantul familiei este persoana care asigura cresterea si ingrijirea copiilor, daca aceasta are capacitate deplina de exercitiu, sau, dupa caz, reprezentantul legal al acesteia.
Modelul cererii si declaratiei pe propria raspundere pentru acordarea ajutorului social este prevazut in anexa nr. 1.
Cererea si declaratia pe propria raspundere prevazute la art. 9, insotite de actele doveditoare privind componenta familiei si veniturile realizate de membrii acesteia, se inregistreaza intr-un registru special la primaria comunei, orasului, municipiului sau, dupa caz, a sectorului municipiului Bucuresti in a carui raza teritoriala solicitantul are domiciliul ori, dupa caz, resedinta.
In cazul persoanelor fara domiciliu sau resedinta si fara locuinta, cererea insotita de documentele prevazute la alin. (1) se inregistreaza intr-un registru special la primaria comunei, orasului, municipiului ori, dupa caz, a sectorului municipiului Bucuresti in a carui raza teritoriala solicitantul traieste si se afla in evidenta serviciului public de asistenta sociala.
In situatia in care un membru al familiei ori persoana singura care solicita ajutorul social are domiciliul sau resedinta in alta unitate administrativ-teritoriala, cererea va fi insotita de o adeverinta eliberata de primaria comunei, orasului, municipiului sau, dupa caz, a sectorului municipiului Bucuresti in care aceasta are domiciliul sau resedinta, din care sa rezulte ca nu beneficiaza de ajutor social.
Adeverinta prevazuta la alin. (3) poate fi inlocuita, pentru motive temeinic justificate, de o declaratie pe propria raspundere data in fata secretarului comunei, orasului, municipiului sau, dupa caz, al sectorului municipiului Bucuresti unde depune cererea solicitantul ajutorului social.
Pentru situatia prevazuta la alin. (4) serviciul public de asistenta sociala din subordinea consiliului local sau, dupa caz, persoana cu atributii in domeniul asistentei sociale din aparatul de specialitate al primarului va solicita secretarului comunei, orasului, municipiului ori, dupa caz, al sectorului municipiului Bucuresti unde isi are domiciliul sau, dupa caz, resedinta persoana solicitanta de ajutor social confirmarea faptului ca aceasta nu beneficiaza de ajutor social.
Componenta familiei se dovedeste cu actele de identitate ale solicitantului si ale membrilor familiei si, dupa caz, cu urmatoarele acte, in copie:
a) certificatele de nastere ale copiilor;
b) livretul de familie;
c) certificatul de casatorie;
d) hotararea definitiva de incuviintare a adoptiei, de plasament familial al minorului, potrivit legii;
e) actul din care sa rezulte calitatea solicitantului de tutore sau curator;
f) acte din care sa rezulte ca un membru al familiei urmeaza o forma de invatamant in conditiile prevazute la art. 4 alin. (1) lit. a);
g) acte din care sa rezulte incadrarea, potrivit legii, in categoria persoanelor cu handicap accentuat sau grav ori in gradul I sau II de invaliditate, pentru persoanele aflate in intretinere;
h) dupa caz, alte acte doveditoare privind componenta familiei.
Actele prevazute la alin. (1) lit. a), c) si d) pot fi inlocuite, dupa caz, si de livretul de familie.
Actele de identitate prevazute la alin. (1) sunt, dupa caz, urmatoarele:
a) buletinul de identitate, cartea de identitate sau cartea de identitate provizorie, aflate in termenul de valabilitate, in cazul cetatenilor romani;
b) documentul de identitate, pasaport sau, dupa caz, permis de sedere temporara, permis de sedere permanenta, cartea de rezidenta, cartea de rezidenta permanenta, eliberate de autoritatile romane competente, aflate in termenul de valabilitate, in cazul cetatenilor straini sau apatrizi.
Potrivit prevederilor art. 7 alin. (1) din lege, persoanele apte de munca ce nu realizeaza venituri din salarii sau din alte activitati prezinta adeverinta ca sunt in evidenta agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca, respectiv a agentiei pentru ocuparea fortei de munca a municipiului Bucuresti, denumite in continuare agentii teritoriale pentru ocuparea fortei de munca, pentru incadrare in munca, si nu au refuzat un loc de munca, precum si adeverinta privind participarea la serviciile pentru stimularea ocuparii si de formare profesionala oferite de aceste agentii.
Cererile pentru acordarea ajutorului social se solutioneaza in termen de maximum 30 de zile de la data inregistrarii de catre persoanele din cadrul serviciului public de asistenta sociala sau, dupa caz, de persoanele desemnate prin dispozitie a primarului.
Pentru fiecare solicitant se intocmeste o documentatie distincta, pastrandu-se actele care au stat la baza stabilirii dreptului la ajutor social, cele emise ulterior de primar, precum si cele depuse ulterior de solicitant.
Datele cuprinse in formularul de cerere si declaratia pe propria raspundere privind componenta familiei si veniturile acesteia sunt supuse confidentialitatii. Acestea vor putea fi folosite numai in scopul stabilirii dreptului la ajutor social si al intocmirii unor situatii statistice, precum si in eventualitatea solicitarii de catre organele de ancheta.
In vederea solutionarii cererii pentru acordarea ajutorului social primarul dispune, in mod obligatoriu, efectuarea anchetei sociale la domiciliul sau, dupa caz, la resedinta solicitantului ajutorului social, pentru verificarea situatiei ce rezulta din datele inscrise in actele doveditoare.
Ancheta sociala se realizeaza de personalul serviciului public de asistenta sociala din subordinea consiliului local sau, dupa caz, de persoanele cu atributii in domeniul asistentei sociale din aparatul de specialitate al primarului, in termen de 15 zile lucratoare de la data inregistrarii cererii. Datele referitoare la familia sau persoana singura se inregistreaza in formularul de ancheta sociala, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 2.
La definitivarea anchetei sociale se pot utiliza si informatii de la cel putin doua persoane care cunosc situatia materiala, sociala si civila a persoanelor din gospodaria solicitantului de ajutor social. In acest caz, declaratiile persoanelor se consemneaza de personalul prevazut la alin. (2) si se semneaza de persoanele in cauza.
La efectuarea anchetei sociale pot participa si reprezentanti ai institutiilor publice sau ai organizatiilor nonguvernamentale care au ca obiect de activitate acest domeniu si care isi desfasoara activitatea pe teritoriul unitatii administrativ-teritoriale respective.
In cazul persoanelor prevazute la art. 5, ancheta sociala se efectueaza la locul desemnat de solicitant.
In cazul gospodariilor definite la art. 8 alin. (8) din lege, ancheta sociala se va completa pentru fiecare familie sau persoana singura.
Raspunderea asupra continutului anchetei sociale revine si persoanelor care au efectuat si au semnat ancheta sociala.
In cazul in care solicitantul refuza sa furnizeze informatiile necesare pentru intocmirea anchetei sociale se considera ca familia acestuia nu indeplineste conditiile de acordare a ajutorului social.
Cuantumul ajutorului social se stabileste ca diferenta intre nivelurile prevazute la art. 4 alin. (1) din lege si venitul net lunar al familiei sau persoanei singure, rezultat din fisa de calcul.
Dreptul la ajutorul social se acorda incepand cu luna urmatoare inregistrarii cererii.
In vederea stabilirii cuantumului ajutorului social persoana/persoanele din cadrul serviciului public de asistenta sociala sau, dupa caz, persoana/persoanele desemnata/desemnate prin dispozitie a primarului completeaza fisa de calcul al ajutorului social pe baza datelor din cerere si din declaratia pe propria raspundere, din actele doveditoare depuse de solicitant, precum si a celor rezultate din ancheta sociala.
Modelul fisei de calcul al ajutorului social este prevazut in anexa nr. 3.
In cazul sotilor despartiti in fapt, la stabilirea venitului net lunar al familiei sau al persoanei singure nu se iau in considerare veniturile celuilalt sot, daca se constata prin ancheta sociala ca nu au domiciliu comun si nu se gospodaresc impreuna.
In cazul in care un membru al familiei sau persoana singura beneficiara de ajutor social face dovada ca lucreaza pe baza de contract individual de munca, are statut de functionar public sau presteaza o activitate realizand venituri cu caracter salarial, cuantumul ajutorului social, calculat in conditiile prevazute la art. 15 alin. (1), se majoreaza cu 15%.
Majorarea cuantumului ajutorului social, prevazuta la alin. (1), se aplica o singura data, indiferent de numarul membrilor de familie care lucreaza pe baza de contract individual de munca, au statut de functionar public sau presteaza o activitate realizand venituri cu caracter salarial.
La stabilirea venitului net lunar al familiei si, dupa caz, al persoanei singure se iau in considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le realizeaza, inclusiv cele care provin din drepturi de asigurari sociale de stat, asigurari de somaj, obligatii legale de intretinere, indemnizatii, alocatii si ajutoare cu caracter permanent si alte creante legale, cu exceptia burselor de studiu si a burselor sociale, precum si a sprijinului financiar prevazut de Hotararea Guvernului nr. 1.488/2004 privind aprobarea criteriilor si a cuantumului sprijinului financiar ce se acorda elevilor in cadrul Programului national de protectie sociala "Bani de liceu", cu modificarile si completarile ulterioare.
In situatia in care familia definita la art. 2 din lege locuieste si se gospodareste impreuna cu alte familii sau persoane, veniturile acestora nu se iau in calcul la stabilirea venitului familiei, cu exceptia partii ce revine de drept din veniturile lunare nete, realizate in comun de persoanele din gospodarie.
In situatia in care nu se poate determina suma prevazuta la alin. (2), fiecare familie sau persoana singura va completa o declaratie pe propria raspundere pentru venitul rezultat din gospodarirea impreuna.
Dupa stabilirea dreptului de ajutor social, titularul ajutorului social are urmatoarele obligatii:
a) sa comunice primarului, in scris, orice modificare intervenita cu privire la domiciliul, veniturile si la numarul membrilor familiei, in termen de 15 zile de la data la care a intervenit aceasta;
b) sa depuna, din 3 in 3 luni, la primaria localitatii sau, dupa caz, a sectorului municipiului Bucuresti in a carui raza teritoriala isi are domiciliul ori resedinta, declaratia prevazuta la art. 9 alin. (5), insotita de o adeverinta eliberata de autoritatea competenta cu privire la veniturile realizate supuse impozitului pe venit.
Persoanele apte de munca pentru care se acorda ajutorul social si care nu realizeaza venituri din salarii sau din alte activitati, potrivit legii, au obligatia sa dovedeasca, lunar, cu adeverinta eliberata de agentia teritoriala pentru ocuparea fortei de munca, urmatoarele:
a) ca sunt inregistrate ca persoane in cautarea unui loc de munca in evidenta agentiei teritoriale pentru ocuparea fortei de munca;
b) ca nu au refuzat un loc de munca;
c) ca nu au refuzat participarea la servicii pentru stimularea ocuparii fortei de munca si la servicii de formare profesionala si, dupa caz, ca participa la un program de pregatire profesionala.
Fac exceptie de la obligatia prevazuta la alin. (2) persoanele apte de munca pentru care se acorda ajutorul social si care se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 7^2 din lege.
Declaratia pe propria raspundere prevazuta la alin. (1) lit. b) se trimite in copie de catre primarie la agentiile teritoriale, in termenul prevazut de art. 13^1 alin. (3) din lege.
Pentru sumele acordate ca ajutor social, una dintre persoanele majore apte de munca din familia beneficiara are obligatia de a presta lunar, la solicitarea primarului, actiuni sau lucrari de interes local, fara a se putea depasi regimul normal de lucru si cu respectarea normelor de securitate si igiena a muncii.
In vederea aplicarii prevederilor alin. (1), primarii au urmatoarele obligatii:
a) sa intocmeasca lunar un plan de actiuni sau de lucrari de interes local pentru repartizarea orelor de munca;
b) sa tina evidenta efectuarii orelor prevazute la lit. a) intr-un registru;
c) sa asigure instructajul privind normele de tehnica a securitatii muncii;
d) sa afiseze la loc vizibil planul de actiuni sau de lucrari de interes local prevazut la lit. a), lista cu beneficiarii de ajutor social, precum si cu persoanele care urmeaza sa efectueze orele de munca prevazute la alin. (1);
e) sa transmita agentiilor teritoriale documentele prevazute la lit. d) in luna urmatoare aprobarii acestora.
Planul de actiuni sau de lucrari de interes local se aproba anual prin hotarare a consiliului local si poate fi reactualizat pe parcursul anului.
Pentru persoanele prevazute la alin. (1) numarul orelor de munca se calculeaza proportional cu cuantumul ajutorului social de care beneficiaza familia sau persoana singura, cu un tarif orar corespunzator salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, raportat la durata medie lunara a timpului de munca.
Formula de calcul al numarului de ore este urmatoarea:

*T*
                             170 ore x cuantumul ajutorului social*1)
   Numarul de ore  = ¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦
   de munca           Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata*2)

*ST*
-------------
*1) Reprezinta numarul mediu de ore aferente salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata. Numarul de ore se modifica anual.
*2) Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este cel aprobat anual prin hotarare a Guvernului. In prezent, potrivit prevederilor Hotararii Guvernului nr. 1.193/2010 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este 670 lei lunar.
Fac exceptie de la obligatia de a presta orele de munca persoanele prevazute la art. 7^2 din lege.
Situatia lunara privind persoanele apte de munca din familiile beneficiare de ajutor social, precum si activitatile realizate de acestia, conform planului de actiuni prevazut la alin. (3), se transmite agentiilor teritoriale in termenul prevazut la art. 13^1 alin. (3) din lege. Situatia se va completa potrivit modelului prevazut in anexa nr. 10.

*** ORDINUL ANAF Nr. 26/2011 pentru aprobarea Instructiunilor privind depunerea online a declaratiilor privind situatia achizitiilor si livrarilor de produse accizabile utilizand aplicatia EMCS-RO STOCURI

Firme interesate
Antrepozitarii autorizati care completeaza online declaratiile privind situatiile achizitiilor si livrarilor de produse accizabile

Cine ar trebui sa citeasca aceste acte
Directorul Executiv, Directorul Economic, consilier juridic, specialisti financiari din Administratia publica centrala, inspector vamal

Index
Accesul la aplicatia EMCS-RO STOCURI este acordat de catre Autoritatea Nationala a Vamilor operatorilor economici autorizati sa desfasoare operatiuni cu produse accizabile, in regim suspensiv de accize, care indeplinesc conditiile prevazute in Instructiunile privind accesul operatorilor economici la aplicatia EMCS-RO STOCURI.
Declaratiile privind situatia achizitiilor si livrarilor de produse accizabile depuse online contin toate informatiile care se regasesc in anexele nr. 35, 47, 48.1-48.5, 49, 52.1, 52.2, 53.1 si 53.2 la Norme.
Declaratia online este completata de catre operatorul economic conectat la aplicatia EMCS-RO STOCURI utilizand userul si parola comunicate in urma primirii aprobarii accesului la aplicatia EMCS-RO STOCURI.
Declaratiile online privind situatiile achizitiilor si livrarilor de produse accizabile se completeaza si se depun, potrivit legislatiei in vigoare, de categoriile de operatori economici la termenele prevazute de lege, dupa cum urmeaza:
antrepozitarii autorizati pentru productie depun lunar la autoritatea vamala, pana pe data de 15 a lunii urmatoare celei pentru care se face raportarea, potrivit prevederilor art. 206^55 alin. (2) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumit in continuare Codul fiscal, coroborate cu pct. 109 alin. (1) din Norme, declaratiile aferente anexelor nr. 48.1-48.5;
antrepozitarii autorizati pentru depozitare depun lunar la autoritatea vamala, pana pe data de 15 a lunii urmatoare celei pentru care se face raportarea, potrivit prevederilor art. 206^55 alin. (3) din Codul fiscal, coroborate cu pct. 109 alin. (1) si (2) din Norme, declaratia prevazuta in anexa nr. 49;
antrepozitarii autorizati pentru productia sau pentru depozitarea de produse energetice care livreaza combustibil pentru motor cu destinatia utilizarii exclusive pentru aeronave, precum si antrepozitele fiscale in numele carora se emit facturile catre aeronave depun lunar la autoritatea vamala, pana pe data de 15 a lunii urmatoare celei pentru care se face raportarea, potrivit pct. 113.1.1 alin. (9), (10), (14) si (15) din Norme, anexa nr. 52.1;
operatorii economici care detin certificate de autorizare pentru aprovizionarea aeronavelor cu produse energetice, precum si antrepozitele fiscale care fac alimentarea aeronavelor depun lunar la autoritatea vamala, pana la data de 15 a lunii urmatoare celei pentru care se face raportarea, potrivit pct. 113.1.1 alin. (11), (12), (14) si (15) din Norme, anexa nr. 53.1;
antrepozitarii autorizati pentru productia sau pentru depozitarea de produse energetice care livreaza combustibil pentru motor cu destinatia utilizarii exclusive pentru nave depun lunar la autoritatea vamala, pana pe data de 15 a lunii urmatoare celei pentru care se face raportarea, potrivit pct. 113.1.2 alin. (6) si (7) din Norme, anexa nr. 52.2;
distribuitorii autorizati in calitate de utilizatori finali care aprovizioneaza nave depun lunar la autoritatea vamala, pana pe data de 15 a lunii urmatoare celei pentru care se face raportarea, potrivit pct. 113.1.2 alin. (16) si (17) din Norme, anexa nr. 53.2;
destinatarii inregistrati depun lunar la autoritatea fiscala teritoriala in raza careia isi au sediul social, pana pe data de 15 a lunii urmatoare celei pentru care se face raportarea, potrivit prevederilor art. 206^50 din Codul fiscal, coroborate cu pct. 105 alin. (2) si (3) din Norme, anexa nr. 47;
utilizatorii finali depun lunar, pana la data de 15 a lunii urmatoare celei pentru care se face raportarea, la autoritatea vamala emitenta a autorizatiei, potrivit prevederilor art. 206^20 si 206^58 din Codul fiscal, coroborate cu pct. 82 alin. (22) din Norme, anexa nr. 35;
utilizatorii finali depun trimestrial, pana la data de 15 inclusiv a lunii imediat urmatoare trimestrului pentru care se face raportarea, la autoritatea vamala emitenta a autorizatiei, potrivit prevederilor art. 206^60 alin. (1) lit. k) din Codul fiscal, coroborate cu pct. 113.7 alin. (8) din Norme, anexa nr. 35;
utilizatorii finali depun anual, pana la data de 31 ianuarie a fiecarui an, la autoritatea vamala emitenta a autorizatiei, potrivit prevederilor art. 206^60 alin. (1) lit. e) din Codul fiscal, coroborate cu pct. 113.3 alin. (9) din Norme, anexa nr. 35.
Operatorii economici care detin certificate de autorizare pentru aprovizionarea aeronavelor cu produse energetice au obligatia de a prezenta certificatul emis de autoritatea competenta in domeniul aeronautic la Directia de autorizari din cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor, in vederea inregistrarii certificatelor in baza de date de autorizari.
Obligativitatea depunerii online a declaratiilor intervine incepand cu luna martie, pentru luna februarie a anului curent.
In situatia in care operatorii economici constata erori in declaratia transmisa in termen legal pot depune o declaratie rectificativa pentru ultima declaratie transmisa.
In cazul operatorilor economici cu autorizatii invalide, ca urmare a unei decizii de revocare/suspendare/anulare a autorizatiei care efectueaza livrari din stoc de produse accizabile, actualizarea stocului va fi efectuata de catre ofiterul vamal care asigura supravegherea livrarii, inregistrandu-se date in aplicatia EMCS-RO STOCURI doar la rubrica "Iesiri".
Au obligatia sa creeze declaratii de tip anexa nr. 48.1 la Norme antrepozitarii care detin antrepozite fiscale de productie alcool si bauturi spirtoase.
Declaratia cuprinde doua tabele:
Tabelul "Materii prime", in care se vor completa urmatoarele rubrici:
a) rubrica "Tipul produsului/Cod NC" - se completeaza codul NC al produsului, selectand din lista de coduri NC filtrata in functie de valoarea introdusa. Se face dublu-clic pe codul NC al produsului utilizat ca materie prima pentru productia produsului accizabil pentru care antrepozitarul detine autorizatie de productie in antrepozitul fiscal pentru care se intocmeste declaratia. Automat se completeaza si descrierea codului NC ales. Subrubrica "Unitatea de masura": se selecteaza dintr-o lista de valori care se afiseaza in momentul in care cursorul este in aceasta rubrica;
b) rubrica "Stoc initial" va fi completata de utilizator la prima declaratie si este egala cu cantitatea de produs existenta la inceputul perioadei. Sistemul va prelua automat stocul final inscris in declaratia anterioara;
c) rubrica "Intrari" provenite din operatiuni interne (productie proprie sau alte achizitii), achizitii intracomunitare si/sau import. Se va completa corespunzator cantitatii de produs inscrise in documentele de circulatie corespunzatoare fiecarei proveniente, aferente perioadei de raportare;
d) rubrica "Utilizat" se completeaza corespunzator cantitatilor de materii prime utilizate pentru fabricarea alcoolului, in perioada de raportare;
e) rubrica "Stoc final" se completeaza automat de catre sistem corespunzator cantitatilor de materii prime existente la finalul perioadei de raportare, dupa formula: stoc initial + intrari - utilizat;
f) rubrica "Diferenta" este completata automat de catre sistem corespunzator cantitatilor rezultate pentru fiecare materie prima. In cazul in care a fost modificata valoarea calculata automat de catre sistem din rubrica "Stoc final", valoarea din rubrica "Diferenta" este actualizata dupa formula: stoc initial + intrari - utilizat - stoc final. In cazul in care "Diferenta" este diferita de 0, campul "Motiv diferenta" este obligatoriu. Utilizatorul trebuie sa completeze motivul pentru care au aparut diferente in declaratie.
Tabelul "Livrari" in care apar urmatoarele rubrici:
a) rubrica "Tipul produsului/Cod NC": se alege produsul selectand din lista de coduri NC filtrata in functie de valoarea introdusa. Se face dublu-clic pe codul NC al produsului accizabil pentru care antrepozitarul detine autorizatie de productie in antrepozitul fiscal pentru care se intocmeste declaratia. Automat se completeaza si descrierea codului NC ales. Subrubrica "Unitatea de masura": se selecteaza dintr-o lista de valori care se afiseaza in momentul in care cursorul este in aceasta rubrica;
b) rubricile: "Stoc initial", "Cantitati produse", "Intrari", "Iesiri", "Utilizate in activitatea proprie" se completeaza cu valori corespunzatoare operatiunilor desfasurate in perioada de raportare. Cantitatile de alcool se exprima in hectolitri;
c) rubrica "Stoc final" se completeaza automat de catre sistem corespunzator cantitatilor existente la finalul perioadei de raportare, dupa formula: stoc initial + cantitati produse + intrari - utilizate in activitatea proprie;
d) rubrica "Diferenta" este completata automat de catre sistem corespunzator cantitatilor rezultate pentru fiecare produs. In cazul in care a fost modificata valoarea calculata automat de catre sistem din rubrica "Stoc final", valoarea din rubrica "Diferenta" este actualizata dupa formula: stoc initial + cantitati produse + intrari - utilizate in activitatea proprie - stoc final. In cazul in care "Diferenta" este diferita de 0, campul "Motiv diferenta" este obligatoriu. Utilizatorul trebuie sa completeze motivul pentru care au aparut diferente in declaratie.
Utilizatorul poate adauga, edita si sterge produse atunci cand completeaza o declaratie, astfel:
Pentru a adauga o materie prima se selecteaza butonul "+Materii prime" de sub tabelul "Materii prime".
Pentru a adauga o livrare de produse se selecteaza butonul "+Livrari" de sub tabelul "Livrari".
Pentru "Editare" se apasa iconita de editare din dreptul produsului care se doreste a fi editat sau se face clic pe codul NC al produsului.
Pentru a salva datele introduse se apasa butonul "Aplica".
Pentru "Stergere" se apasa iconita de stergere a produsului. Este afisat un mesaj de confirmare. Produsele care au un stoc initial diferit de zero nu pot fi sterse.

================================================
ACTE PUBLICATE IN MONITORUL OFICIAL NR. 077/31.01.2011
================================================

*** ORDINUL ANAF AUTORITATEA NATIONALA A VAMILOR Nr. 90/2011 pentru aprobarea Instructiunilor privind accesul operatorilor economici la aplicatia EMCS-RO STOCURI pentru depunerea online a declaratiilor privind situatia achizitiilor si livrarilor de produse accizabile

Firme interesate
Societatile comerciale, operatori economici care depun online prin aplicatia EMCS-RO STOCURI declaratiile privind situatia achizitiilor si livrarilor de produse accizabile.

Cine ar trebui sa citeasca aceste acte
Directorul Executiv, Directorul Economic, consilier juridic, specialisti financiari din Administratia publica centrala, inspector vamal

Index
Accesul operatorilor economici la aplicatia EMCS-RO STOCURI se realizeaza pe baza unei autorizatii eliberate de Autoritatea Nationala a Vamilor - Directia de tehnologia informatiei, comunicatii si statistica vamala.
Autorizatia de acces a operatorilor economici care au obligatia sa depuna online declaratiile privind situatia achizitiilor si livrarilor de produse accizabile in aplicatia EMCS-RO STOCURI se acorda pe baza unei cereri scrise, intocmita potrivit modelului prevazut in anexa nr. 2, care cuprinde: denumirea societatii comerciale, tipul autorizatiei, informatii privind sediul social al societatii (localitate, adresa), codul unic de inregistrare (CUI), numele, prenumele si functiile persoanelor care reprezinta legal societatea comerciala. Cererea de autorizare pentru acces la aplicatia EMCS-RO STOCURI se depune de catre reprezentantul legal al operatorului economic autorizat ca antrepozitar, destinatar inregistrat, utilizator final sau operator economic care detine certificat de autorizare pentru aprovizionarea aeronavelor cu produse energetice. Cererea se transmite Autoritatii Nationale a Vamilor - Directia de tehnologia informatiei, comunicatii si statistica vamala impreuna cu:
copia autorizatiei de antrepozitar/antrepozit fiscal, destinatar inregistrat, utilizator final sau copia certificatului de autorizare pentru aprovizionarea aeronavelor cu produse energetice emis de autoritatea competenta;
formularul de inregistrare in aplicatia EMCS-RO STOCURI, conform modelului prevazut in anexa nr. 3;
lista cuprinzand directiile judetene si a municipiului Bucuresti pentru accize si operatiuni vamale/birourile vamale (DJAOV/BV) in a caror raza de competenta se afla sediul social al solicitantului si persoanele desemnate (utilizatori) sa depuna online declaratii privind situatia achizitiilor si livrarilor de produse accizabile in aplicatia EMCS-RO STOCURI, conform modelului prevazut in anexa nr. 4;
o declaratie-angajament completata conform modelului prevazut in anexa nr. 5.
Emiterea autorizatiei de acces
Dupa verificarea documentelor mentionate la paragraful B se intocmeste autorizatia de acces al operatorilor economici inregistrati la aplicatia EMCS-RO STOCURI, intr-un singur exemplar, si se semneaza de catre directorul Directiei de tehnologia informatiei, comunicatii si statistica vamala din cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 6. Exemplarul original al autorizatiei se transmite solicitantului, iar o copie a acestuia se pastreaza in evidenta Serviciului analiza si optimizarea aplicatiilor informatice din cadrul Directiei de tehnologia informatiei, comunicatii si statistica vamala.
Autorizatia de acces va contine informatii privind componenta la care se autorizeaza accesul, denumirea si sediul social ale societatii, codul de acciza al antrepozitarului/ destinatarului inregistrat/utilizatorului final ori codul certificatului de autorizare pentru aprovizionarea aeronavelor cu produse energetice, dupa caz, denumirea certificatului digital, precum si parola acestuia alocata fiecarui operator economic autorizat in functie de locatia de unde se conecteaza, precum si informatii privind data emiterii autorizatiei/actualizarii acesteia. Impreuna cu autorizatia se va transmite fisierul electronic ce reprezinta certificatul digital (fisier care asigura accesul criptat si securizat la aplicatia EMCS-RO STOCURI), acesta din urma fiind transmis la adresa de e-mail comunicata de solicitant prin formularul de inregistrare prevazut in anexa nr. 3.
Dupa obtinerea autorizatiei de acces la aplicatia EMCS-RO STOCURI, solicitantul va depune imediat o copie a acesteia la fiecare DJAOV/BV in a carei/carui raza de competenta se afla sediul social al acestuia, impreuna cu lista cuprinzand persoanele (utilizatori) desemnate sa depuna online declaratii privind situatia achizitiilor si livrarilor de produse accizabile, conform modelului prevazut in anexa nr. 4.
Suspendarea, revocarea si anularea autorizatiei de acces
Autoritatea Nationala a Vamilor poate suspenda autorizatia de acces daca:
titularul solicita;
titularul nu respecta regulile si conditiile tehnice impuse de cerintele Sistemului informatic integrat vamal. Inainte de a dispune suspendarea autorizatiei, Autoritatea Nationala a Vamilor pune in vedere titularului sa isi indeplineasca obligatiile si stabileste un termen pentru aceasta. Daca titularul nu isi indeplineste obligatiile in termenul stabilit, Autoritatea Nationala a Vamilor suspenda autorizatia pe o perioada de la 3 la 12 luni. Daca in aceasta perioada titularul isi indeplineste obligatiile, Autoritatea Nationala a Vamilor poate ridica masura suspendarii. Daca in termenul pentru care s-a dispus suspendarea titularul nu isi indeplineste obligatiile, Autoritatea Nationala a Vamilor anuleaza autorizatia;
autorizatia operatorilor economici autorizati ca antrepozitar, destinatar inregistrat, utilizator final sau operator economic care detine certificat de autorizare pentru aeronave a fost invalidata.
Autoritatea Nationala a Vamilor poate anula sau revoca autorizatia de acces in conditiile prevazute la art. 8-10 din Regulamentul (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului din 12 octombrie 1992 de instituire a Codului Vamal Comunitar. Autoritatea Nationala a Vamilor poate dispune anularea autorizatiei/extinderii autorizatiei si atunci cand titularul nu respecta regulile de functionare, securitate si confidentialitate a datelor impuse de cerintele Sistemului informatic integrat vamal sau la solicitarea titularului.
Decizia de suspendare, revocare sau anulare contine data de la care masura intra in vigoare si este transmisa titularului.
Actualizarea datelor privind autorizatia de acces
Autorizatia de acces al operatorilor economici la aplicatia EMCS-RO STOCURI se actualizeaza la cererea titularului, atunci cand:
au survenit modificari fata de situatia initiala in ceea ce priveste depunerea online a declaratiilor privind situatia achizitiilor si livrarilor de produse accizabile;
unul sau mai multe dintre elementele care au stat la baza emiterii autorizatiei au fost modificate (actualizate).
Cererea de actualizare a autorizatiei de acces la aplicatia EMCS-RO STOCURI se va transmite Autoritatii Nationale a Vamilor - Directia de tehnologia informatiei, comunicatii si statistica vamala impreuna cu copia autorizatiei de operator economic autorizat sa desfasoare operatiuni cu produse accizabile in regim suspensiv de accize.
Extinderea autorizatiei de acces
Extinderea autorizatiei de acces la aplicatia EMCS-RO STOCURI, conform modelului prevazut in anexa nr. 7, se acorda la cererea titularului, atunci cand:
este titular al unei autorizatii de acces la EMCS-RO STOCURI;
a obtinut o noua autorizatie de operator economic autorizat sa desfasoare operatiuni cu produse accizabile in regim suspensiv de accize diferita de autorizatia/autorizatiile initiala/initiale.
Cererea de extindere a autorizatiei de acces la aplicatia EMCS-RO STOCURI, al carei model este prevazut in anexa nr. 2A, se va transmite Autoritatii Nationale a Vamilor - Directia de tehnologia informatiei, comunicatii si statistica vamala impreuna cu:
o copie a noii autorizatii de antrepozitar, destinatar inregistrat, utilizator final sau operator economic care detine certificate de autorizare pentru aprovizionarea aeronavelor cu produse energetice, dupa caz;
lista cuprinzand persoanele (utilizatori) desemnate sa depuna online declaratii privind situatia achizitiilor si livrarilor de produse accizabile, pentru fiecare DJAOV/BV, conform modelului prevazut in anexa nr. 4.
Operatorul economic solicitant va depune un singur dosar de autorizare pentru accesul la aplicatia EMCS-RO STOCURI.
Operatorul economic care a obtinut autorizatia de acces la aplicatia EMCS-RO STOCURI va parcurge toti pasii prezentati in "Instructiunile de instalare si configurare ale aplicatiei EMCS-RO STOCURI prin conexiuni INTERNET", publicate pe pagina de internet a Autoritatii Nationale a Vamilor.
Orice modificare intervenita in datele titularului autorizatiei se va transmite in scris Autoritatii Nationale a Vamilor.
Pentru situatia in care sunt modificari privind personalul desemnat sa depuna online declaratii privind situatia achizitiilor si livrarilor de produse accizabile (anexa nr. 4), operatorul economic solicitant va transmite modificarile in scris, in termen de 24 de ore de la producerea lor, la DJAOV/BV in a carei/carui raza de competenta se afla sediul social al acestuia.
Autoritatea Nationala a Vamilor va informa operatorii economici, prin publicatii pe pagina de internet proprie, despre schimbarile ce pot surveni in politica de acces la aplicatia EMCS-RO STOCURI, aprobate prin ordin al vicepresedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala care conduce Autoritatea Nationala a Vamilor.

================================================
ACTE PUBLICATE IN MONITORUL OFICIAL NR. 078/31.01.2011
================================================

*** HOTARAREA GUVERNULUI Nr. 52/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor

Firme interesate
Act de interes general

Cine ar trebui sa citeasca aceste acte
Directorul Executiv, Directorul de Resurse Umane, consilier juridic, inspector din domeniul asistentei sociale, salariati, beneficiarii indemnizatiei pentru cresterea copilului


Index
Beneficiaza de drepturile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, denumita in continuare ordonanta de urgenta, urmatoarele persoane, denumite in continuare persoane indreptatite:
a) oricare dintre parintii firesti ai copilului/copiilor, respectiv fiecare, in cazul prevazut la art.10 din ordonanta de urgenta;
b) oricare dintre sotii carora li s-a/s-au incredintat copilul/copii in vederea adoptiei sau au adoptat copilul/copiii, respectiv fiecare, in cazul prevazut la art. 10 din ordonanta de urgenta;
c) persoana care are copilul in plasament ori in plasament in regim de urgenta;
d) asistentul maternal profesionist, numai pentru copiii sai naturali ori adoptati;
e) persoana care a fost numita tutore.
Persoanele indreptatite prevazute la alin. (1) beneficiaza de drepturile prevazute de ordonanta de urgenta daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) se incadreaza in prevederile art. 2 alin. (1) sau, dupa caz, in prevederile art. 2 alin. (5) si (6) din ordonanta de urgenta;
b) sunt cetateni romani sau, dupa caz, straini ori apatrizi;
c) au domiciliul sau resedinta in Romania, conform legii;
d) locuiesc in Romania impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora.
Drepturile prevazute la art. 2 alin. (1)-(4), art. 5 alin. (1), art. 6 alin. (1), art. 7 alin. (1) si (2), art. 8 alin. (4) si art. 9 alin. (5) si (6) din ordonanta de urgenta se cuvin pentru fiecare dintre primele 3 nasteri sau, dupa caz, pentru primele 3 situatii prevazute la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta.
Alocatia de stat pentru copii se cuvine in cuantumul prevazut la art. 5 alin. (2) din ordonanta de urgenta pentru fiecare copil pana la implinirea varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap.
La stabilirea celor 3 nasteri sau, dupa caz, a celor 3 situatii prevazute la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta, se iau in calcul numai cele pentru care s-a beneficiat de drepturile prevazute de ordonanta de urgenta, respectiv de drepturile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007, cu modificarile si completarile ulterioare.
In situatia in care persoana se afla la a patra nastere ori urmatoarele sau, dupa caz, la a patra situatie prevazuta la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta ori urmatoarele si nu a beneficiat de drepturile mentionate la alin. (1), atunci, in intelesul ordonantei de urgenta, drepturile prevazute de aceasta se acorda.
Concediul si indemnizatiile lunare pentru cresterea copilului, prevazute de ordonanta de urgenta, se acorda persoanelor indreptatite, daca acestea au realizat venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul fiscal, timp de 12 luni in ultimul an anterior datei nasterii copilului sau, dupa caz, anterior datei la care s-a realizat incredintarea in vederea adoptiei, s-a incuviintat adoptia ori s-a instituit plasamentul sau tutela.
De drepturile prevazute la alin. (1) beneficiaza si persoanele care au realizat in perioada de referinta avuta in vedere venituri supuse impozitului pe venit, dar care, potrivit legii, sunt scutite de plata acestora.
Se iau in considerare perioadele prevazute la art. 2 alin. (5) lit. o)-s) din ordonanta de urgenta si in situatia in care persoana admisa la cursurile unei alte forme de invatamant preuniversitar sau, dupa caz, universitar, postuniversitar de masterat sau de doctorat, organizat potrivit legii, nu poate incepe cursurile din motive medicale, inclusiv starea de graviditate ori maternitate.
In aplicarea art. 2 alin. (5) lit. m), o)-s) din ordonanta de urgenta, cursurile preuniversitare, universitare, postuniversitare la nivelul studiilor universitare de masterat pot fi frecventate atat la unitati de invatamant de stat, cat si particulare, autorizate sau acreditate, in conditiile legii, in tara sau intr-un alt stat membru al Uniunii Europene, intr-un domeniu recunoscut de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Drepturile reprezentand indemnizatiile prevazute la art. 2 alin. (1)-(4) din ordonanta de urgenta se acorda pe baza de cerere, insotita in mod obligatoriu de copia actului de identitate al solicitantului si a certificatului de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul ori, dupa caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul si, dupa caz, de actele doveditoare prevazute la alin. (4)-(7), care sa ateste indeplinirea conditiilor prevazute de ordonanta de urgenta.
In cazul in care nu a fost intocmit actul de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul, cererea prevazuta la alin. (1) va fi insotita de copia legalizata a actului constatator al nasterii. Pentru copiii cetateni straini sau romani nascuti in strainatate, cererea va fi insotita de certificatul sau extrasul de nastere tradus in limba romana si legalizat.
Pentru situatia prevazuta la alin. (2), beneficiarii dreptului au obligatia sa depuna la agentia pentru prestatii sociale judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, denumita in continuare agentia teritoriala, copia certificatului de nastere al copilului, in termen de 30 de zile de la eliberarea acestuia, dar nu mai tarziu de 6 luni de la nasterea copilului sau 12 luni de la inregistrarea nasterii la autoritatile romane competente, in conditiile Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civila, republicata, cu modificarile ulterioare, in cazul copiilor cetateni romani nascuti in strainatate.
Actele doveditoare privind calitatea solicitantului si relatia acestuia cu copilul/copiii pentru care solicita dreptul se prezinta in copie certificata sau, dupa caz, autentificata pentru conformitate cu originalul si sunt, dupa caz, urmatoarele:
a) certificatele de nastere ale copiilor pentru care se solicita drepturile prevazute de ordonanta de urgenta, precum si ale celorlalti copii aflati in intretinere;
b) hotararea judecatoreasca de incredintare in vederea adoptiei, potrivit legii;
c) hotararea judecatoreasca de incuviintare a adoptiei, potrivit legii;
d) hotararea judecatoreasca sau, dupa caz, hotararea comisiei pentru protectia copilului pentru masura plasamentului, potrivit legii;
e) decizia directorului general al directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului sau, dupa caz, hotararea judecatoreasca pentru masura plasamentului in regim de urgenta, potrivit legii;
f) hotararea judecatoreasca de instituire a tutelei sau, dupa caz, dispozitia autoritatii tutelare, potrivit legii;
g) actul doveditor care atesta calitatea de reprezentant legal al persoanei minore lipsite de capacitate deplina de exercitiu al drepturilor civile, indreptatita sa beneficieze de indemnizatie pentru cresterea copilului, respectiv parinte, tutore, curator, alta persoana desemnata reprezentant legal prin decizia directorului general al directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului sau, dupa caz, prin hotarare judecatoreasca.
Actele doveditoare privind realizarea de venituri, precum si nivelul lunar, trimestrial sau anual al acestora, eliberate de angajator sau de organele competente, sunt, dupa caz, urmatoarele:
a) dovada eliberata de angajator sau de entitatile asimilate angajatorului, care au calitatea de platitori de venituri supuse impozitului, din care sa rezulte ca persoana indreptatita a realizat timp de 12 luni in ultimul an anterior nasterii copilului venituri din salarii, sau, dupa caz, de autoritatea competenta, in caz de dizolvare, faliment ori lichidare judiciara a angajatorului;
b) dovada privind veniturile realizate in anul fiscal anterior celui in care s-a nascut copilul si/sau, dupa caz, dovada privind venitul calculat in vederea platii anticipate a impozitului, precum si copia deciziei de impunere, eliberata de autoritatile competente, in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente si/sau din activitati agricole;
c) dovada eliberata de organele competente, in cazul persoanelor care realizeaza venituri profesionale neimpozabile;
d) dovada eliberata de organele competente, in cazul asociatilor unici, privind veniturile realizate de acestia;
e) adeverinta eliberata de platitorul indemnizatiei de maternitate, potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, de angajator sau, dupa caz, de casa teritoriala de asigurari de sanatate ori de agentia judeteana pentru ocuparea fortei de munca;
f) dovada eliberata de autoritatile competente, de angajatori sau, dupa caz, declaratia pe propria raspundere, din care sa rezulte data de la care solicitantul se afla in concediu pentru cresterea copilului;
g) copia contractului de munca sau, dupa caz, dovada eliberata de angajatori ori de autoritatile competente straine sau romane, tradusa si legalizata, care sa ateste perioadele in care au fost realizate activitati profesionale si care sunt totalizate conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European si al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala, denumit in continuare Regulamentul nr. 883/2004 si ale Regulamentului (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere in aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala, precum si veniturile aferente acestor activitati, inclusiv cele provenite din perioadele de somaj si concedii medicale. Aceste prevederi se aplica si persoanelor care au realizat activitati salariale ori independente in statele care aplica prevederile Regulamentului (CEE) nr. 1.408/1971 al Consiliului din 14 iunie 1971 privind aplicarea regimurilor de securitate sociala in raport cu lucratorii salariati si cu familiile acestora, care se deplaseaza in cadrul Comunitatii, pentru situatiile prevazute la art. 90 alin. (1) din Regulamentul nr. 883/2004.
Actele doveditoare privind atestarea situatiilor prevazute la art. 2 alin. (5) din ordonanta de urgenta si, dupa caz, nivelul venitului lunar aferent acestor perioade, certificate pentru conformitate de autoritatile competente, sunt urmatoarele:
a) dovada eliberata de institutia care a trimis persoana in misiune permanenta in strainatate, pentru situatia prevazuta la lit. k);
b) dovada eliberata de agentia teritoriala pentru ocuparea fortei de munca, pentru situatiile prevazute la lit. a), b), c), t);
c) dovada eliberata de casele teritoriale de pensii, pentru situatia prevazuta la lit. d) si e);
d) dovada eliberata de angajator pentru situatiile prevazute la lit. c), d), f), i), j), u);
e) dovada eliberata de casa teritoriala de asigurari de sanatate, pentru situatia prevazuta la lit. c);
f) adeverinta eliberata de institutia de invatamant, care sa ateste frecventarea cursurilor fara intrerupere, pana la data solicitarii acesteia, pentru situatiile prevazute la lit. m)-s);
g) diploma de absolvire, foaia matricola sau adeverinta eliberata de institutia de invatamant superior, pentru situatiile prevazute la lit. t) si v);
h) livretul militar, certificatul sau orice alta dovada eliberata, dupa caz, de centrul militar in a carui raza teritoriala domiciliaza persoana indreptatita sau de structurile militare ale institutiilor din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala, in care sunt precizate cu exactitate perioadele si natura situatiei respective, pentru situatia prevazuta la lit. l).
i) dovada privind calitatea de elev, student sau masterand la o unitate de invatamant, recunoscuta pe teritoriul statului respectiv, eliberata de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, prin Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor, ori de catre institutiile de invatamant abilitate pentru recunoasterea studiilor ori a perioadelor de studii efectuate in strainatate, in baza procedurilor legale in vigoare, pentru situatia prevazuta la lit. m).
In cazul prevazut la art. 2 alin. (5) lit. j) din ordonanta de urgenta, persoana indreptatita prezinta dovada eliberata de angajator, din care sa reiasa ca aceasta s-a aflat in perioada de maximum 3 luni de la incetarea unui contract de munca pe perioada determinata si inceperea unui alt contract de munca pe durata determinata la acelasi angajator, considerate contracte succesive, conform art. 80 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare.
In cazurile prevazute la art. 2 alin. (5) lit. g) si h) din ordonanta de urgenta, nu este necesar ca persoana indreptatita sa prezinte acte doveditoare privind atestarea acestor situatii, drepturile respective fiind acordate de agentiile teritoriale.
Alte acte doveditoare privind acordarea drepturilor reprezentand indemnizatiile prevazute la art. 2 alin. (1)-(4) din ordonanta de urgenta sunt, dupa caz, urmatoarele:
a) declaratia pe propria raspundere din care sa rezulte ca celalalt parinte firesc sau, dupa caz, o alta persoana dintre cele prevazute la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta nu beneficiaza de indemnizatie sau de stimulent;
b) declaratia pe propria raspundere a persoanei indreptatite din care sa reiasa ca se ocupa de cresterea si ingrijirea copilului si ca acesta nu este incredintat sau dat in plasament unei alte persoane ori unui organism privat autorizat sau serviciu public;
c) certificatul de incadrare a copilului intr-un grad de handicap;
d) adeverinta eliberata de medicul specialist privind certificarea nasterii inainte de termen;
e) alte documente, dupa caz, din care sa rezulte indeplinirea conditiilor de acordare a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului, la solicitarea agentiilor teritoriale.
Pentru cetatenii straini sau apatrizi, componenta familiei, filiatia copiilor si situatia lor juridica se dovedesc cu documentele eliberate de autoritatile din tara de origine si confirmate de autoritatile romane sau, dupa caz, cu documentele eliberate de autoritatile romane, precum si cu alte documente prevazute la alin. (4).

================================================
ACTE PUBLICATE IN MONITORUL OFICIAL NR. 079/31.01.2011
================================================

*** ORDONANTA DE URGENTA A GUVERNULUI Nr. 3/2011 privind masuri economice pe anul 2011 la nivelul unor operatori economici

Firme interesate
Regiile autonome, societatile si companiile nationale, de interes judetean sau local

Cine ar trebui sa citeasca aceste acte
Directorul Executiv, Directorul Economic, consilier juridic, specialisti financiari din Administratia publica centrala si locala

Index
Prevederile art. 3^1 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 79/2008 privind masuri economico-financiare la nivelul unor operatori economici, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 465 din 23 iunie 2008, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 203/2009, se aplica de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta si pana la data de 31 decembrie 2011, contractele de mandat modificandu-se in mod corespunzator.
Pana la data de 31 decembrie 2011 reprezentantii statului sau ai unitatilor administrativ-teritoriale in organele de conducere sau de control ale operatorilor economici carora li se aplica prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 79/2008, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 203/2009, beneficiaza de o indemnizatie de 1% din remuneratia directorului/directorului general sau a presedintelui consiliului de administratie, respectiv al consiliului de supraveghere.
In toate cazurile, orice forma de indemnizatie suplimentara sau remuneratie pentru activitatea depusa de reprezentantii statului sau ai unitatilor administrativ-teritoriale in cadrul oricaror organe, comitete, comisii sau orice alte asemenea structuri infiintate de organele constitutive ale operatorilor economici, inclusiv ale filialelor acestora, carora li se aplica prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 79/2008, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 203/2009, nu poate depasi indemnizatia de 1% prevazuta la art. 2.

================================================
ACTE PUBLICATE IN MONITORUL OFICIAL NR. 081/31.01.2011
================================================

*** ORDONANTA DE URGENTA A GUVERNULUI Nr. 1/2011 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniti din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala

Firme interesate
Beneficiarii pensiilor speciale care se revizuiesc, din oficiu

Cine ar trebui sa citeasca aceste acte
Directorul Executiv CNAS, consilier juridic, inspector din domeniul asigurarilor sociale, pensionari

Index
Obligatia identificarii si transmiterii la casele de pensii sectoriale a veniturilor realizate lunar de catre fiecare beneficiar, in vederea efectuarii revizuirii prevazute la alin. (1), revine institutiilor din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala in cadrul carora beneficiarul si-a desfasurat activitatea.
Institutiile prevazute la alin. (2) transmit datele necesare revizuirii la casele de pensii sectoriale, cel mai tarziu pana la data de 31 octombrie 2011.
In cazul pensiilor prevazute la alin. (1), pentru care, pana cel mai tarziu la data de 31 octombrie 2011, nu pot fi identificate veniturile realizate lunar pentru anumite perioade, la stabilirea punctajului mediu anual se utilizeaza cuantumul soldei de grad si al soldei de functie minime corespunzatoare gradului militar detinut, conform anexei nr. 1, dar nu mai putin de salariul mediu brut/net pe economie, iar pentru perioada anterioara anului 1952 se utilizeaza salariul mediu brut pe economie.
Evolutia salariului mediu brut/net pe economie si a salariului minim pe economie este prevazuta in anexa nr. 2.
Pensiile prevazute la art. 1 pot fi revizuite si la cererea beneficiarului, in baza actelor doveditoare prezentate de acesta, intocmite conform prevederilor legale, din care rezulta alte date si elemente decat cele utilizate la recalculare/revizuire, perioade referitoare la drepturi cu caracter salarial, perioade suplimentare la vechimea in serviciu, respectiv in munca, utile in sistemul public de pensii, care se au in vedere la stabilirea stagiului de cotizare si a punctajului mediu anual.
Drepturile de pensii revizuite potrivit alin. (1) se cuvin astfel:
a) de la data de 1 ianuarie 2011, daca cererea de revizuire, impreuna cu toate actele doveditoare, a fost depusa la casa de pensii sectoriala pana la data de 1 ianuarie 2014;
b) de la data de intai a lunii urmatoare celei in care cererea, impreuna cu toate actele doveditoare, a fost depusa la casa de pensii sectoriala peste termenul prevazut la lit. a).
Pentru revizuirea pensiilor prevazute la art. 1 se utilizeaza metodologia de calcul prevazuta in anexa nr. 3.
Pensiile recalculate pe baza documentelor care atesta veniturile lunare individuale realizate pentru intreaga perioada care constituie stagiu de cotizare raman in plata in cuantumurile rezultate in urma recalcularii.
Pensiile recalculate pe baza documentelor care atesta veniturile realizate si a salariului mediu brut pe economie sau exclusiv pe baza salariului mediu brut pe economie pentru perioadele care constituie stagiu de cotizare si ale caror cuantumuri sunt mai mari decat cele aflate in plata in luna decembrie 2010 se mentin in plata in cuantumurile rezultate in urma recalcularii pana la data emiterii deciziei de revizuire.
Pensiile recalculate pe baza documentelor care atesta veniturile realizate si a salariului mediu brut pe economie sau exclusiv pe baza salariului mediu brut pe economie pentru perioadele care constituie stagiu de cotizare si ale caror cuantumuri sunt mai mici decat cele aflate in plata in luna decembrie 2010 se mentin in plata in cuantumurile avute in luna decembrie 2010 incepand cu luna ianuarie 2011 pana la data emiterii deciziei de revizuire.
Diferentele aferente lunii ianuarie 2011 se achita pana la sfarsitul lunii februarie 2011.
In cazul pensiilor prevazute la art. 5 si 6, nu mai tarziu de data de 31 martie 2012 se va efectua regularizarea acestora, prin stabilirea sumelor de plata sau de recuperat, dupa caz, in functie de cuantumurile rezultate dupa luarea in considerare a tuturor documentelor care atesta veniturile realizate pe intreaga durata a stagiului de cotizare sau dupa aplicarea grilei prevazute in anexa nr. 1.
Sumele de plata se vor achita pana cel tarziu la data de 31 decembrie 2012, iar sumele de recuperat se retin din drepturile de pensie, in conditiile legii.
Constituie stagiu de cotizare vechimea in serviciu si, dupa caz, vechimea in munca valorificata in ultima decizie de pensie pana la data incheierii procesului de recalculare, respectiv perioadele in care beneficiarul:
a) a avut calitatea de cadru militar in activitate;
b) a avut calitatea de functionar public cu statut special in institutiile de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala, precum si in sistemul administratiei penitenciare;
c) a indeplinit serviciul militar ca militar in termen, militar cu termen redus, elev sau student al unei institutii militare de invatamant pentru formarea cadrelor militare, respectiv elev sau student al unei institutii de invatamant pentru formarea cadrelor militare/politistilor sau functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare;
d) a fost concentrat sau mobilizat ca rezervist;
e) a fost in captivitate;
f) a realizat vechime in munca recunoscuta in conditiile legii, pana la data intrarii in vigoare a Legii nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
g) a realizat perioade asimilate vechimii in munca, conform legii, pana la data intrarii in vigoare a Legii nr. 164/2001, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
h) a realizat perioade de vechime in munca recunoscute in baza Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri, republicat;
i) a realizat vechime in munca, ca timp util, in fostele unitati agricole cooperatiste, calculat potrivit Legii nr. 80/1992 privind pensiile si alte drepturi de asigurari sociale ale agricultorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
j) a urmat, anterior datei intrarii in vigoare a Legii nr. 164/2001, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cursurile de zi ale invatamantului superior, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora, potrivit legii.
Constituie stagiu de cotizare si perioada suplimentara la vechimea in munca sau la vechimea in serviciu acordata in baza legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001 pentru perioadele realizate in grupa I si a II-a de munca, respectiv in conditii deosebite, conditii speciale si alte conditii.
Pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001 care reprezinta, potrivit legii, stagiu de cotizare realizat in conditii deosebite, conditii speciale sau alte conditii de munca se acorda perioade suplimentare la vechimea in munca sau la vechimea in serviciu, care constituie stagii de cotizare in conditii normale, dupa cum urmeaza:
a) 3 luni pentru fiecare an lucrat in conditii deosebite de munca;
b) 6 luni pentru fiecare an lucrat in conditii speciale de munca;
c) 12 luni pentru fiecare an lucrat in alte conditii de munca, asa cum sunt reglementate in domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, pe baza criteriilor si metodologiei de incadrare prevazute, pana la 31 decembrie 2010, de Hotararea Guvernului nr. 1.294/2001 privind stabilirea locurilor de munca si activitatilor cu conditii deosebite, conditii speciale si alte conditii, specifice pentru cadrele militare in activitate, cu modificarile ulterioare, si de Hotararea Guvernului nr. 1.822/2004 privind stabilirea locurilor de munca si activitatilor cu conditii deosebite, speciale si alte conditii, specifice pentru politisti, cu modificarile ulterioare.

================================================
ACTE PUBLICATE IN MONITORUL OFICIAL NR. 083/01.02.2011
================================================

*** ORDINUL  INSTITUTULUI NATIONAL DE STATISTICA Nr. 21/2011 privind aprobarea Normelor de completare a Declaratiei statistice Intrastat

Firme interesate
Actul intereseaza operatorii economici care au obligatia furnizarii de date statistice Intrastat

Cine ar trebui sa citeasca aceste acte
Directorul Executiv, Directorul Economic, consilier juridic, specialisti financiari din Administratia publica centrala, consultant fiscale, expert contabil

Index
Declaratia statistica Intrastat este o declaratie obligatorie, conform Legii nr. 422/2006, pentru schimbul de bunuri intre Romania si alte state membre ale Uniunii Europene. Introducerile reprezinta fluxuri de bunuri din alte state membre ale Uniunii Europene catre teritoriul Romaniei, iar expedierile reprezinta fluxuri de bunuri care parasesc teritoriul Romaniei cu destinatia alte state membre ale Uniunii Europene.
Obligatia de raportare in sistemul statistic Intrastat
Obligatia furnizarii de date statistice Intrastat revine tuturor operatorilor economici care indeplinesc simultan urmatoarele conditii:
1. sunt inregistrati in scopuri de taxa pe valoarea adaugata - adica au cod de identificare fiscala;
2. realizeaza schimburi de bunuri cu alte state membre ale Uniunii Europene;
3. valoarea totala anuala a schimburilor de bunuri cu alte state membre ale Uniunii Europene, pentru fiecare dintre cele doua fluxuri, introduceri si, respectiv, expedieri, depaseste pragul valoric Intrastat stabilit pentru fiecare an.
Obligatiile in sistemul Intrastat se stabilesc de catre Institutul National de Statistica pe baza declaratiilor statistice Intrastat din anul precedent si a informatiilor din deconturile de TVA si declaratiile recapitulative privind livrarile/achizitiile intracomunitare de bunuri (VIES) furnizate de Ministerul Finantelor Publice. Schimbul de date intre Institutul National de Statistica si Ministerul Finantelor Publice are loc intr-un singur sens, respectiv Ministerul Finantelor Publice furnizeaza Institutului National de Statistica informatiile din deconturile de TVA si declaratiile recapitulative privind livrarile/achizitiile intracomunitare de bunuri (VIES), insa Institutul National de Statistica nu furnizeaza sub nicio forma si pe nicio cale informatii statistice colectate in cadrul sistemului statistic Intrastat la nivel de operator economic.
Praguri valorice Intrastat
Institutul National de Statistica a stabilit un nivel al pragurilor valorice Intrastat de 900.000 lei pentru expedieri intracomunitare de bunuri si de 300.000 lei pentru introduceri intracomunitare de bunuri.
Un operator economic a carui valoare anuala pentru introducerile intracomunitare de bunuri este egala sau mai mare de 300.000 lei trebuie sa declare pentru fluxul introduceri. Un operator economic a carui valoare anuala pentru expedierile intracomunitare de bunuri este egala sau mai mare de 900.000 lei trebuie sa declare pentru fluxul expedieri.
Pentru anul de referinta, furnizorii de informatii statistice Intrastat sunt:
a) operatorii economici care au avut obligatia de raportare in sistemul statistic Intrastat pentru intregul an anterior celui de referinta si care pe tot parcursul anului anterior celui de referinta au realizat un nivel al schimburilor intracomunitare de bunuri superior nivelului pragurilor valorice Intrastat stabilite pentru anul de referinta, separat pentru fiecare flux. Acestia completeaza si transmit Declaratia statistica Intrastat pentru intregul an de referinta;
b) operatorii economici care au dobandit obligatia de raportare pentru sistemul statistic Intrastat in cursul anului anterior celui de referinta, prin depasirea pragurilor valorice Intrastat stabilite pentru anul anterior celui de referinta, separat pentru fiecare flux. Acestia completeaza si transmit Declaratia statistica Intrastat pentru intregul an de referinta;
c) operatorii economici care depasesc nivelul pragurilor valorice Intrastat in cursul anului de referinta, separat pentru fiecare flux. Obligatia de raportare pentru sistemul statistic Intrastat a acestora intervine in luna in care valoarea cumulata de la inceputul anului de referinta a schimburilor intracomunitare de bunuri depaseste nivelul pragurilor valorice Intrastat stabilite pentru anul de referinta, separat pe cele doua fluxuri.
Pragul valoric Intrastat pentru declararea valorii statistice se aplica acelor furnizori de informatii statistice Intrastat care in anul anterior celui de referinta sau in anul de referinta au inregistrat valori anuale, separat pentru fiecare flux, peste nivelul pragului valoric Intrastat stabilit pentru valoarea statistica la 10.000.000 lei pentru introduceri si, respectiv, 20.000.000 lei pentru expedieri. Aceasta regula este stipulata in legislatia comunitara, avand ca principal obiectiv reducerea sarcinilor de raportare pentru intreprinderile mici si mijlocii.
Operatorii economici au obligatia sa transmita date pentru sistemul statistic Intrastat pentru introducerile si expedierile de bunuri lunare, intotdeauna pana la sfarsitul anului de referinta in care pragul valoric Intrastat a fost depasit si pentru urmatorul an calendaristic. Dupa un an calendaristic intreg in care furnizorul de informatii statistice nu a realizat un nivel al schimburilor intracomunitare de bunuri, exprimat in valori cumulate de la inceputul anului calendaristic, superior nivelului pragului valoric Intrastat stabilit pentru introduceri si/sau expedieri, obligatia de a raporta date pentru sistemul statistic Intrastat inceteaza si nu va mai trebui transmisa Declaratia statistica Intrastat incepand cu luna ianuarie a anului urmator. Aceasta se va aplica in conditiile in care pragul valoric Intrastat nu este depasit din nou in cursul anului urmator. Regulile mentionate vor fi aplicate din nou, in mod separat pentru introduceri si expedieri intracomunitare de bunuri.

================================================
ACTE PUBLICATE IN MONITORUL OFICIAL NR. 084/01.02.2011
================================================

*** CIRCULARA A BANCII NATIONALE A ROMANIEI Nr. 5/2011 privind nivelul ratei dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei valabil in luna februarie 2011

Firme interesate
Act de interes general

Index
Pentru luna februarie 2011, nivelul ratei dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei este de 6,25% pe an.

================================================
ACTE PUBLICATE IN MONITORUL OFICIAL NR. 085/02.02.2011
================================================

*** ORDINUL Nr. 53/25 /2011 al ministrului SANATATII si al presedintelui CASEI NATIONALE DE ASIGURARI DE SANATATE pentru aprobarea modelului si continutului formularului "Declaratie-inventar privind contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate aflata in sold la data de 31 decembrie 2010 si neachitata pana la data de 31 ianuarie 2011, inclusiv accesoriile aferente pe ani fiscali si soldul sumelor de recuperat de la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate"

Firme interesate
Act de interes general

Cine ar trebui sa citeasca aceste acte
Directorul Economic, Directorul de Resurse Umane, consilier juridic, specialisti din domeniul Resurselor Umane, persoane care au calitatea de salariat, inspector din domeniul asigurarilor de sanatate

Index
Se aproba modelul si continutul formularului "Declaratie-inventar privind contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate aflata in sold la data de 31 decembrie 2010 si neachitata pana la data de 31 ianuarie 2011, inclusiv accesoriile aferente pe ani fiscali si soldul sumelor de recuperat de la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate", prevazute in anexa nr. 1.
Persoanele fizice si juridice prevazute la art. 296^3 lit. e) si g), precum si institutia publica prevazuta la art. 296^3 lit. f) pct. 1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt obligate sa depuna la casele de asigurari de sanatate in a caror raza administrativ-teritoriala isi au sediul social, pana la data de 15 februarie 2011, declaratia prevazuta la alin. (1).
Declaratia-inventar se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanta, cu respectarea conditiilor prevazute in anexa nr. 2.
Declaratia-inventar se depune si pe un formular editat sau descarcat de pe site-ul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, de la adresa www.cnas.ro. Formularul editat, semnat si stampilat se depune la casele de asigurari de sanatate insotit de certificatul de atestare fiscala emis de organul fiscal competent.

================================================
ACTE PUBLICATE IN MONITORUL OFICIAL NR. 087/02.02.2011
================================================

*** ORDINUL OFICIULUI NATIONAL DE PREVENIRE SI COMBATERE A SPALARII BANILOR Nr. 95/2011 privind aprobarea Normelor metodologice de efectuare a notificarilor si de solutionare a cererilor de autorizare a efectuarii unor tranzactii financiare

Firme interesate
Actul intereseaza toate persoanele care transfera fonduri catre si din Iran

Cine ar trebui sa citeasca aceste acte
Directorul Executiv, consilier juridic, persoane fizice care  transfera fonduri catre si din Iran

Index
Se supun regimului notificarii prealabile urmatoarele transferuri de fonduri catre si din Iran:
a) cele datorate in cazul unor tranzactii privind alimente, echipamente medicale sau in scopuri umanitare, daca valoarea transferului de fonduri depaseste 10.000 euro sau o suma echivalenta;
b) orice alt transfer, daca suma transferata depaseste 10.000 euro si este sub 40.000 euro sau o suma echivalenta.
Dispozitiile alin. (1) se aplica si transferurilor de fonduri care par sa aiba legatura intre ele.
Notificarea prealabila a transferurilor de fonduri catre si din Iran se face cu cel putin 3 zile lucratoare inainte de efectuarea transferului.
Notificarile prealabile referitoare la transferuri de fonduri catre Iran se transmit Oficiului de catre prestatorul de servicii de plata al platitorului, daca ordinul initial de executare a transferului de fonduri a fost emis in Romania.
Notificarile prealabile referitoare la transferuri de fonduri din Iran se transmit Oficiului de catre prestatorul de servicii de plata al beneficiarului, daca beneficiarul transferului de fonduri isi are resedinta in Romania sau daca prestatorul de servicii de plata al beneficiarului este stabilit in Romania.
In situatia in care prestatorul de servicii de plata al beneficiarului este stabilit intr-un alt stat membru, iar beneficiarul transferului de fonduri este o persoana care isi are resedinta in Romania, notificarile prealabile referitoare la transferuri de fonduri din Iran se transmit Oficiului sau autoritatii competente din statul membru al Uniunii Europene in care este stabilit prestatorul de servicii de plata al beneficiarului.
Notificarea prealabila a transferului de fonduri catre si din Iran se transmite direct Oficiului de catre beneficiar sau platitor, daca unul dintre acestia isi are resedinta in Romania si daca prestatorul de servicii de plata este inregistrat, constituit sau isi desfasoara activitatea pe teritoriul unui stat tert.
Notificarea prealabila se efectueaza prin mijloace electronice sau pe suport hartie, in forma stabilita de Oficiu, conform anexei nr. 1.
Prestatorii de servicii de plata pot imputernici alte persoane sa notifice Oficiului, in numele lor, cu privire la efectuarea unor transferuri de fonduri catre si din Iran.
In situatia prevazuta la alin. (2), acordarea unei imputerniciri de catre prestatorul de servicii de plata altei persoane nu il exonereaza pe acesta de indeplinirea obligatiilor legale stabilite de reglementarile europene si nationale.
Formularul de imputernicire a altei persoane pentru notificarea Oficiului in numele prestatorului de servicii de plata este prevazut in anexa nr. 2.
Notificarea prealabila a transferurilor de fonduri catre sau din Iran se depune, in format tiparit, in dublu exemplar, direct la sediul Oficiului.
Institutiile de credit si sucursalele din Romania ale institutiilor de credit straine pot transmite notificarile prealabile in format electronic prin reteaua de comunicatie interbancara, conform protocoalelor incheiate cu Oficiul.
Oficiul confirma primirea notificarii prealabile astfel:
a) elibereaza pe loc emitentului exemplarul al doilea al notificarii prealabile cu numar de inregistrare de primire la Oficiu;
b) electronic, pentru situatia prevazuta la art. 6 alin. (2).
Autorizarea prealabila a transferurilor de fonduri catre si din Iran
Se supun regimului de autorizare prealabila transferurile de fonduri catre si din Iran de peste 40.000 euro sau o suma echivalenta, altele decat cele prevazute la art. 3 alin. (1) lit. a).
Dispozitiile alin. (1) se aplica si transferurilor de fonduri care par sa aiba legatura intre ele, indiferent de valoarea acestora, daca valoarea totala a transferului de fonduri este de peste 40.000 euro sau o suma echivalenta.
Cererile de autorizare prealabila referitoare la transferuri de fonduri catre Iran se transmit Oficiului de catre prestatorul de servicii de plata al platitorului, daca ordinul initial de executare a transferului de fonduri a fost emis in Romania.
Cererile de autorizare prealabila referitoare la transferuri de fonduri din Iran se transmit Oficiului de catre prestatorul de servicii de plata al beneficiarului, daca beneficiarul transferului de fonduri isi are resedinta in Romania sau daca prestatorul de servicii de plata al beneficiarului este stabilit in Romania.
In situatia in care prestatorul de servicii de plata al beneficiarului este stabilit intr-un alt stat membru al Uniunii Europene, iar beneficiarul transferului de fonduri este o persoana care isi are resedinta in Romania, cererile de autorizare prealabila referitoare la transferuri de fonduri din Iran se transmit Oficiului sau autoritatii competente din statul membru in care este stabilit prestatorul de servicii de plata al beneficiarului.
Cererea de autorizare prealabila a transferului de fonduri catre sau din Iran se transmite direct Oficiului de catre beneficiar sau platitor, daca unul dintre acestia isi are resedinta in Romania si daca prestatorul de servicii de plata este inregistrat, constituit sau isi desfasoara activitatea pe teritoriul unui stat tert.
Cererea de autorizare prealabila se intocmeste conform modelului prevazut in anexa nr. 3.
Prestatorii de servicii de plata pot imputernici alte persoane sa adreseze Oficiului, in numele lor, cererea de autorizare prealabila pentru efectuarea unor transferuri de fonduri catre si din Iran.
Formularul de imputernicire a altei persoane pentru transmiterea la Oficiu a cererii de autorizare prealabila in numele prestatorului de servicii de plata este prevazut in anexa 4.
Cererea de autorizare prealabila a transferurilor de fonduri catre sau din Iran se intocmeste in limba romana, in dublu exemplar, in format tiparit, pe suport hartie, conform formularului-tip prevazut in anexa nr. 3, fiind completata, semnata si stampilata de reprezentantul legal al prestatorului de servicii de plata sau de persoana imputernicita de acesta ori de platitorul sau beneficiarul transferului de fonduri in situatia prevazuta la art. 9 alin. (4).
Cererea de autorizare prealabila a transferurilor de fonduri catre sau din Iran se depune direct la registratura Oficiului, fiind insotita de documentele necesare in vederea sustinerii acesteia.
In functie de tipul si scopul transferului de fonduri, prestatorul de servicii de plata sau persoana imputernicita de acesta ori, in cazul prevazut la art. 9 alin. (4), platitorul sau beneficiarul transferului are obligatia de a analiza si verifica veridicitatea informatiilor si de a depune la registratura Oficiului, in vederea sustinerii cererii de autorizare prealabila, urmatoarele documente, in copie certificata "conform cu originalul":
a) in cazul transferurilor de fonduri catre Iran, cererea de autorizare prealabila va fi insotita, dupa caz, in functie de specificul transferului de fonduri, de urmatoarele documente referitoare la platitor:
(i) documente de infiintare si functionare, acte aditionale la acestea, acte de constituire ale platitorului, precum si certificatul de inregistrare a societatii sau actul de identitate, in cazul persoanelor fizice;
(ii) certificatul constatator, eliberat de Oficiul National al Registrului Comertului, care sa nu fie mai vechi de 3 luni;
(iii) factura furnizorului, declaratie pe propria raspundere sau alt document care evidentiaza obligatia de plata;
(iv) contractul sau alt document in baza caruia se efectueaza transferul de fonduri;
(v) declaratia vamala, licente eliberate de Ministerul Afacerilor Externe/Departamentul pentru controlul exporturilor - ANCEX sau alte autorizatii necesare, dupa caz, in functie de specificul tranzactiei;
(vi) date de identificare privind transportatorul si asiguratorul bunurilor importate;
(vii) cerere de consultanta, avizata de Ministerul Afacerilor Externe/Departamentul pentru controlul exporturilor - ANCEX;
(viii) documente avizate de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si/sau Departamentul pentru controlul exporturilor - ANCEX pentru produsele din anexele III si VI la Regulamentul nr. 961/2010, conform legislatiei;
b) in cazul transferurilor de fonduri din Iran: cererea de autorizare prealabila va fi insotita, dupa caz, in functie de specificul transferului de fonduri, de urmatoarele documente referitoare la beneficiar:
 (i) documente de infiintare si functionare, acte aditionale la acestea, acte de constituire ale beneficiarului transferului de fonduri, precum si certificatul de inregistrare a societatii sau actul de identitate, in cazul persoanelor fizice;
(ii) certificatul constatator al beneficiarului transferului de fonduri, eliberat de Oficiul National al Registrului Comertului, care sa nu fie mai vechi de 3 luni;
(iii) factura furnizorului, declaratie pe propria raspundere sau alt document care evidentiaza obligatia de plata;
(iv) contractul sau alt document in baza caruia se efectueaza transferul de fonduri;
(v) declaratia vamala, licente eliberate de Ministerul Afacerilor Externe/Departamentul pentru controlul exporturilor -- ANCEX sau alte autorizatii necesare, dupa caz, in functie de specificul tranzactiei;
(vi) date de identificare privind transportatorul si asiguratorul bunurilor exportate;
(vii) cerere de consultanta, avizata de Ministerul Afacerilor Externe/Departamentul pentru controlul exporturilor - ANCEX;
(viii) documente avizate de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si/sau Departamentul pentru controlul exporturilor - ANCEX pentru produsele din anexa III la Regulamentul nr. 961/2010, conform legislatiei.
In situatia in care documentele prevazute la alin. (3) sunt redactate intr-o limba straina, se vor depune insotite de traducerea autorizata in limba romana.

================================================
ACTE PUBLICATE IN MONITORUL OFICIAL NR. 088/02.02.2011
================================================

*** ORDIN Nr. 159/2011 al ministrului MUNCII, FAMILIEI SI PROTECTIEI SOCIALE pentru stabilirea valorii sumei lunare indexate care se acorda sub forma de tichete de cresa pentru semestrul I 2011

Firme interesate
Persoanele care beneficiaza de tichete cadou si tichete de cresa a caror valoare se indexeaza

Index
Pentru semestrul I 2011, incepand cu luna februarie, valoarea sumei lunare indexate care se acorda sub forma de tichete de cresa, stabilita potrivit prevederilor pct. 6.1 si 6.3 din Normele metodologice de aplicare a dispozitiilor Legii nr. 193/2006 privind acordarea tichetelor cadou si a tichetelor de cresa, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.317/2006, cu modificarile ulterioare, este de 370 lei.

*** ORDINUL ANAF Nr. 232/2011 privind procedura de predare-primire a informatiilor si/sau a documentelor privind creantele fiscale ale sediilor secundare inregistrate fiscal ca platitoare de salarii si venituri asimilate salariilor

Firme interesate
Organele fiscale care inregistreaza sediile secundare ale contribuabililor ca platitoare de salarii si venituri asimilate salariilor

Cine ar trebui sa  citeasca aceste acte
Directorul Executiv, Directorul Economic, consilier juridic, salariati, specialisti financiari din Administratia publica centrala

Index
Competenta privind inregistrarea fiscala a sediilor secundare ca platitoare de salarii si venituri asimilate salariilor, potrivit legii, revine organului fiscal in a carui raza teritoriala se afla situate acestea.
Prin prezentul ordin se aproba:
a) procedura de predare-primire a informatiilor si/sau a documentelor privind creantele fiscale ale sediilor secundare inregistrate fiscal ca platitoare de salarii si venituri asimilate salariilor, denumite in continuare sedii secundare, cuprinsa in anexa nr. 1;
b) modelul si continutul formularului "Proces-verbal de predare-primire a informatiilor si/sau a documentelor privind creantele fiscale ale sediilor secundare", prevazute in anexa nr. 2.
Predarea-primirea se va face pe baza certificatului de atestare fiscala si a procesului-verbal de predare-primire a informatiilor si/sau a documentelor privind creantele fiscale ale sediilor secundare, denumit in continuare proces-verbal, transmise electronic organului fiscal competent in administrarea contribuabilului care a infiintat respectivele sedii secundare.
Predarea-primirea informatiilor si/sau a documentelor privind creantele fiscale ale sediilor secundare se va efectua potrivit calendarului comunicat de catre Directia generala de reglementare a colectarii creantelor bugetare din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, denumit in continuare calendar.
Directia generala de reglementare a colectarii creantelor bugetare, Directia generala proceduri pentru administrarea veniturilor, Directia generala de planificare strategica si monitorizare a realizarii creantelor bugetare, Directia generala de tehnologia informatiei, Directia generala de administrare a marilor contribuabili, directiile generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti, precum si administratiile finantelor publice implicate vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
1. Obiectul prezentei proceduri il reprezinta predareaprimirea informatiilor si/sau a documentelor privind creantele fiscale ale sediilor secundare existente in evidentele fiscale la data de 31 ianuarie 2011.
2. Organele fiscale participante la procedura de predare-primire sunt:
a) organele fiscale in a caror administrare s-au aflat sediile secundare, denumite in continuare organe fiscale predatoare;
b) organul fiscal competent in administrarea contribuabilului care a infiintat respectivele sedii secundare, denumit in continuare organ fiscal primitor;
c) directiile generale ale finantelor publice judetene sau a municipiului Bucuresti carora le revin sarcini pe linia coordonarii si monitorizarii procedurilor de predare-primire desfasurate pe raza lor de competenta.
Desfasurarea procedurii
A. Predarea-primirea informatiilor si/sau a documentelor privind creantele fiscale ale sediilor secundare prevazute la cap. 1 se va efectua, potrivit calendarului, prin parcurgerea urmatoarelor etape:
1. transferul electronic al informatiilor existente in evidentele fiscale la data de 31 ianuarie 2011 in urmatoarele baze de date: DECIMP, SACF si, dupa caz, OBLIG, de catre organul fiscal predator;
2. emiterea, de catre organul fiscal predator, a certificatului de atestare fiscala, cuprinzand creantele fiscale existente in sold la data de 31 ianuarie 2011;
3. intocmirea procesului-verbal de predare-primire a informatiilor si/sau a documentelor privind creantele fiscale ale sediilor secundare de catre organul predator.
3.1. Procesul-verbal reprezinta documentul justificativ care sta la baza inregistrarii in contabilitatea creantelor bugetare a predarii-primirii dintre unitatile fiscale. Totodata, intr-o prezentare sintetica, acesta reflecta situatia fiscala a sediului secundar, reprezentand un instrument de semnalare, de catre organul fiscal predator, si de sesizare, de catre organul fiscal primitor, a neregularitatilor din evidenta fiscala a sediilor secundare supuse procedurii de predare-primire.
3.2. Informatiile referitoare la sediile secundare, prevazute la pct. 1b din procesul-verbal, vor fi completate de unitatea Trezoreriei Statului din cadrul organului fiscal predator.
3.3. Informatiile inscrise la pct. 1 b din procesul-verbal se transmit unitatii Trezoreriei Statului primitoare de catre organul fiscal primitor in format electronic - prin e-mail (format. pdf scanat) si/sau printr-un fisier electronic care cuprinde toate informatiile respective. Modelul formularului fisierului electronic si procedura de utilizare a acestuia vor fi stabilite de Directia generala trezorerie si contabilitate publica si Directia generala de tehnologia informatiei.
4. transmiterea electronica de catre organul fiscal predator, in primele 10 zile lucratoare ale lunii februarie 2011, a urmatoarelor documente:
a) certificatul de atestare fiscala (in format .pdf);
b) procesul-verbal de predare-primire a informatiilor si/sau a documentelor privind creantele fiscale ale sediilor secundare (in format .pdf si .xls);
5. confirmarea primirii informatiilor si/sau a documentelor privind creantele fiscale ale sediilor secundare si a preluarii administrarii acestora de catre organul fiscal primitor, potrivit calendarului, in cel mult 5 zile de la data primirii procesuluiverbal. Aceasta operatiune se desfasoara dupa verificarea corectitudinii informatiilor primite, semnarea si retransmiterea electronica (in format. pdf) a procesului-verbal, semnat de catre conducatorul organului fiscal primitor.
B. Transmiterea in format hartie a unor componente ale dosarului fiscal, ulterior predarii-primirii informatiilor si/sau a documentelor privind creantele fiscale ale sediilor secundare, se va face numai la cererea scrisa si justificata a organului fiscal primitor.

*** ORDINUL Nr. 156/2011 al ministrului Finantelor Publice privind prospectele de emisiune ale certificatelor de trezorerie cu discont si ale obligatiunilor de stat de tip benchmark aferente lunii februarie 2011

Firme interesate
Persoane fizice si juridice interesate de achizitionarea de certificate de trezorerie cu discount si obligatiuni de tip benchmark

Index
Valoarea nominala individuala a unui certificat de trezorerie cu discont este de 10.000 lei.
Metoda de vanzare este licitatia si va avea loc la data mentionata in tabelul de mai sus, iar adjudecarea se va face dupa metoda cu pret multiplu.
Certificatele de trezorerie cu discont pot fi cumparate de catre dealerii primari, care vor depune oferte atat in cont propriu, cat si in contul clientilor persoane fizice si juridice.
Ofertele de cumparare sunt competitive si necompetitive.
In cadrul ofertei de cumparare competitive se vor indica elementele cuprinse in anexa nr. 7 la Normele Bancii Nationale a Romaniei nr. 13/2005 in aplicarea Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei nr. 11/2005 privind piata primara a titlurilor de stat administrata de Banca Nationala a Romaniei, cu modificarile si completarile ulterioare.
Numarul de transe valorice la rate diferite ale randamentului nu este restrictionat.
Ofertele de cumparare necompetitive pot fi depuse de persoane fizice si juridice, cu exceptia institutiilor de credit, astfel cum sunt acestea definite in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 227/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, in calitate de clienti ai dealerilor primari.
In cadrul ofertei de cumparare necompetitive se vor indica elementele cuprinse in anexa nr. 5 la Normele Bancii Nationale a Romaniei nr. 13/2005, in aplicarea Regulamentului nr. 11/2005 privind piata primara a titlurilor de stat administrata de Banca Nationala a Romaniei, cu modificarile si completarile ulterioare. Se admit oferte de cumparare necompetitive intr-o pondere de 25% din totalul emisiunilor anuntate. Executarea acestora se va efectua la nivelul mediu ponderat al randamentului la care s-au adjudecat ofertele competitive.
Fiecare transa a ofertei de cumparare competitive sau necompetitive va fi de minimum 10.000 lei.
Valoarea nominala totala a emisiunii de obligatiuni de stat de tip benchmark poate fi majorata prin redeschideri ulterioare ale acesteia.
Valoarea nominala individuala a unei obligatiuni de stat de tip benchmark este de 10.000 lei.
Dobanda (cuponul) pentru obligatiunile de stat de tip benchmark cu scadenta la 3 ani si 5 ani se plateste anual la datele specificate in prospectul de emisiune aprobat prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 708/2010 privind prospectele de emisiune a certificatelor de trezorerie cu discont si a obligatiunilor de stat de tip benchmark aferente lunii martie 2010, iar dobanda (cuponul) pentru obligatiunile de stat de tip benchmark cu scadenta la 10 ani se plateste la datele specificate in prospectul de emisiune aprobat prin Ordinul ministrului economiei si finantelor nr. 266/2007 privind prospectele de emisiune a certificatelor de trezorerie cu discont si a obligatiunilor de stat de tip benchmark aferente lunii iunie 2007, fiind determinata conform formulei:

*T*
D = VN* r/frecventa anuala a cuponului (1),

in care:

D = dobanda (cupon);
VN = valoarea nominala;
r = rata cuponului.
*ST*
Metoda de vanzare este licitatia si va avea loc la data mentionata in tabelul de mai sus, iar adjudecarea se va efectua dupa metoda cu pret multiplu. Cotatia de pret va fi exprimata sub forma procentuala, cu 4 zecimale.
Obligatiunile de stat de tip benchmark pot fi cumparate de catre dealerii primari, care vor depune oferte atat in cont propriu, cat si in contul clientilor, persoane fizice si juridice.
Ofertele de cumparare sunt competitive si necompetitive.
In cadrul ofertei de cumparare competitive se vor indica elementele cuprinse in anexa nr. 10 la Normele Bancii Nationale a Romaniei nr. 13/2005 in aplicarea Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei nr. 11/2005 privind piata primara a titlurilor de stat administrata de Banca Nationala a Romaniei, cu modificarile si completarile ulterioare.
Numarul cotatiilor de pret nu este restrictionat.
Ofertele de cumparare necompetitive pot fi depuse de persoane fizice si juridice, cu exceptia institutiilor de credit, asa cum sunt acestea definite in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 277/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, in calitate de clienti ai dealerilor primari.
In cadrul ofertei de cumparare necompetitive se vor indica elementele cuprinse in anexa nr. 9 la Normele Bancii Nationale a Romaniei nr. 13/2005 in aplicarea Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei nr. 11/2005 privind piata primara a titlurilor de stat administrata de Banca Nationala a Romaniei, cu modificarile si completarile ulterioare. Se admit oferte de cumparare necompetitive intr-o pondere de 25% din totalul emisiunilor anuntate. Executarea acestora se va efectua la nivelul mediu ponderat al pretului la care s-au adjudecat ofertele competitive.
Fiecare transa a ofertei de cumparare competitive sau necompetitive va fi de minimum 10.000 lei.
Ofertele de cumparare se transmit la Banca Nationala a Romaniei, ce actioneaza in calitate de administrator al pietei primare si secundare a titlurilor de stat si al sistemului de inregistrare/depozitare, in ziua licitatiei, pana la ora 12,00.
Rezultatul licitatiei se va stabili in aceeasi zi la sediul Bancii Nationale a Romaniei de catre comisia de licitatie constituita in acest scop si va fi dat publicitatii.

================================================
ACTE PUBLICATE IN MONITORUL OFICIAL NR. 089/03.02.2011
================================================

*** HOTARAREA GUVERNULUI Nr. 65/2011 privind reglementarea unor masuri financiare temporare pentru stimularea gradului de absorbtie a fondurilor alocate pentru agricultura aferente schemelor de plati directe si pentru masuri de piata in agricultura

Firme interesate
Beneficiarii platilor efectuate in cadrul schemelor de plati directe pentru agricultura care sunt virate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

Cine ar trebui sa citeasca aceste acte
Directorul Executiv, Directorul Economic, consilier juridic, specialisti financiari din Administratia publica centrala, beneficiarii particulari ai platilor efectuate in cadrul schemelor de plati directe pentru agricultura

Index
In vederea stimularii gradului de absorbtie a fondurilor alocate pentru agricultura aferente schemelor de plati directe pentru agricultura si pentru masurile de piata in agricultura, se aloca temporar Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, pana la finele anului 2011, suma de 3.000.000 mii lei, din veniturile obtinute din privatizare, inregistrate in contul curent general al Trezoreriei Statului.
Sumele alocate de Ministerul Finantelor Publice din veniturile din privatizare inregistrate in contul curent general al Trezoreriei Statului vor fi rambursate de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale din sumele restituite cu aceasta destinatie de catre Uniunea Europeana, in contul curent general al Trezoreriei Statului, pana la data de 31 decembrie 2011.
Suma prevazuta la alin. (1) este destinata asigurarii resurselor necesare efectuarii cheltuielilor aferente schemelor de plata directe pe suprafata implicate in derularea Fondului european de garantare agricola (F.E.G.A.) si pentru masuri de piata in agricultura, pentru anii agricoli 2010 si 2011, inclusiv avansul reprezentand pana la 50% din suma ce se va aproba a se acorda beneficiarilor schemei de plata directa unica pe suprafata, finantata din F.E.G.A., aferenta anului agricol 2011, pentru care se vor finaliza verificarile conditiilor de eligibilitate, potrivit prevederilor art. 20 din Regulamentul (CE) nr. 73/2009 al Consiliului din 19 ianuarie 2009 de stabilire a unor norme comune pentru sistemele de ajutor direct pentru agricultori in cadrul politicii agricole comune si de instituire a anumitor sisteme de ajutor pentru agricultori, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1.290/2005, (CE) nr. 247/2006, (CE) nr. 378/2007 si de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1.782/2003, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 30 din 31 ianuarie 2009, cu modificarile si completarile ulterioare.
Din suma prevazuta la alin. (1) se deconteaza doar cheltuielile eligibile aferente masurilor de piata in agricultura, precum si cele aferente schemelor de plata directe pe suprafata implicate in derularea F.E.G.A., respectiv:
a) schema de plata directa unica pe suprafata;
b) schema de plata separata pentru zahar.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale are obligatia ca, in termen de 5 zile lucratoare de la data incasarii sumelor de la Comisia Europeana, sa reconstituie veniturile obtinute din privatizare inregistrate in contul curent general al Trezoreriei Statului, pana la nivelul sumei acordate conform art. 1 alin. (1).
In cazul in care sumele restituite de Uniunea Europeana, reprezentand cheltuielile efectuate pe seama veniturilor obtinute din privatizare sunt diminuate cu sumele corespunzatoare prevazute la art. 6 lit. f), g) si i) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 74/2009 privind gestionarea fondurilor comunitare nerambursabile provenite din Fondul european de garantare agricola, Fondul european agricol de dezvoltare rurala si Fondul european pentru pescuit si a fondurilor alocate de la bugetul de stat, privind gestionarea fondurilor alocate de la bugetul de stat, privind gestionarea fondurilor nerambursabile alocate de la Comunitatea Europeana si a fondurilor alocate de la bugetul de stat aferente programului de colectare si gestionare a datelor necesare desfasurarii politicii comune in domeniul pescuitului si a programului de control, inspectie si supraveghere in domeniul pescuitului si pentru modificarea art. 10 din Legea nr. 218/2005 privind stimularea absorbtiei fondurilor SAPARD, Fondul european agricol de dezvoltare rurala, Fondul european pentru pescuit, Fondul european de garantare agricola, prin preluarea riscului de creditare de catre fondurile de garantare, aprobata cu modificari prin Legea nr. 371/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, reconstituirea veniturilor obtinute din privatizare pana la sfarsitul perioadei prevazute la art. 1 alin. (1) se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

*** ORDINUL ANAF Nr. 73/2011 pentru modificarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 101/2008 privind aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor, taxelor si contributiilor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa

Firme interesate
Act de interes general

Cine ar trebui sa citeasca aceste acte
Directorul Executiv, Directorul Economic, consilier juridic, specialisti financiari din Administratia publica centrala, inspector fiscal,

Index
1. Termenul de depunere a declaratiei:
- pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare perioadei de raportare, potrivit pct. 1.1 si 1.2;
- la alte termene, astfel cum este prevazut pentru obligatiile de plata mentionate la pct. 1.3.
1.1. Lunar, pentru obligatiile de plata reprezentand:
a) impozit retinut la sursa, conform legislatiei specifice privind impozitul pe venitul persoanelor fizice: impozit pe veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, pentru care obligatia declararii, calcularii, retinerii si platii contributiilor sociale nu revine platitorului de venit, impozit pe veniturile din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara, impozit pe veniturile din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, pentru care obligatia declararii, calcularii, retinerii si platii contributiilor sociale nu revine platitorului de venit, impozit pe veniturile din vanzarea bunurilor in regim de consignatie, impozit pe veniturile din activitati desfasurate in baza contractelor de agent, comision sau mandat comercial, impozit pe veniturile din dividende distribuite persoanelor fizice, impozit pe veniturile din dobanzi, impozit pe castigul din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, precum si din orice alte operatiuni de acest gen, altele decat cele cu instrumente financiare tranzactionate pe piete autorizate si supravegheate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, impozit pe veniturile din premii si din jocuri de noroc, impozit pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, impozit pe veniturile din activitati agricole, impozit pe veniturile din alte surse, datorat de persoanele fizice;
b) accize, cu exceptia situatiilor prevazute la pct. 1.3;
c) impozit la titeiul din productia interna;
d) impozit pe dividende distribuite persoanelor juridice;
e) impozit pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti, persoane fizice/juridice, conform titlului V din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, sau conform conventiilor de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu alte state;
f) varsaminte de la persoanele juridice pentru persoanele cu handicap neincadrate, conform Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
g) taxa anuala de autorizare a jocurilor de noroc, regularizata periodic, in functie de realizari;
h) contributii pentru finantarea unor cheltuieli de sanatate, prevazute de Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare.
1.2. Trimestrial, pentru obligatiile de plata reprezentand:
a) plati anticipate, in contul impozitului pe profit anual, datorate de societati comerciale bancare, persoane juridice romane, si de sucursalele din Romania ale bancilor, persoane juridice straine;
b) impozit pe profit datorat de persoane juridice romane, altele decat cele prevazute la lit. a);
c) impozit pe profit din asociere datorat de persoane fizice;
d) impozit pe profit datorat de persoane juridice straine, altele decat cele prevazute la lit. a): impozit pe profit datorat de persoane juridice straine care desfasoara activitate prin intermediul unui sediu permanent in Romania, impozit pe profit din asocieri fara personalitate juridica, impozit pe profit datorat de persoane juridice straine care vand/cesioneaza proprietati imobiliare situate in Romania sau titluri de participare detinute la o persoana juridica romana, conform art. 13 lit. b), c) si d) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare;
e) impozit pe veniturile microintreprinderilor;
f) impozit pe veniturile persoanelor fizice dintr-o asociere cu o persoana juridica microintreprindere, care nu genereaza o persoana juridica;
g) redevente miniere si petroliere;
h) facilitatile fiscale prevazute la art. 38 alin. (1) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
1.3. Alte termene:
a) pana la data de 25 decembrie inclusiv a anului in curs pentru anul urmator, pentru obligatiile de plata reprezentand taxa pentru activitatea de prospectiune, explorare si exploatare a resurselor minerale, cuprinsa la pozitia 25 din Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat, prevazut in anexa nr. 15 la ordin;
b) pana la termenul de plata prevazut de lege, pentru urmatoarele obligatii de plata: impozit pe veniturile din dobanzi, in cazul imprumuturilor acordate pe baza contractelor civile; impozit pe castigul din transferul dreptului de proprietate asupra titlurilor de valoare, in cazul societatilor inchise, si din transferul partilor sociale; impozit pe veniturile din lichidarea unei persoane juridice; varsaminte din profitul net al regiilor autonome, societatilor si companiilor nationale;
c) pana la termenul prevazut la art. 206^52 alin. (4) si (5) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru accizele datorate de operatorii economici, in situatiile prevazute la art. 206^7 alin. (1) lit. b) si c), alin. (7), (8) si (9) din aceeasi lege.
2. Organul fiscal competent
Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat se depune la organul fiscal in a carui evidenta fiscala contribuabilul este inregistrat ca platitor de impozite, taxe si contributii.
3. Modul de depunere
Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat se completeaza cu ajutorul programului de asistenta.
Formularul se depune in format hartie, semnat si stampilat conform legii, cu codificarea informatiei prin cod de bare sau prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.
II. Completarea declaratiei
1. Perioada de raportare
In rubrica "Luna" se inscrie cu cifre arabe numarul lunii la care se refera obligatia sau numarul ultimei luni a perioadei de raportare, dupa caz (de exemplu: 1 pentru luna ianuarie sau 3 pentru trimestrul I).
Anul pentru care se completeaza declaratia se inscrie cu cifre arabe cu 4 caractere (de exemplu: 2011).
2. Sectiunea A "Date de identificare a platitorului"
In caseta "Cod de identificare fiscala" se completeaza codul de identificare fiscala atribuit contribuabilului, conform legii, inscriindu-se cifrele cu aliniere la dreapta.
In cazul asocierilor fara personalitate juridica pentru care, potrivit legii, exista obligatia inregistrarii fiscale se completeaza codul de inregistrare fiscala atribuit asocierii, conform legii.
In cazul asocierilor fara personalitate juridica pentru care, potrivit legii, nu exista obligatia inregistrarii fiscale se completeaza codul de identificare fiscala al persoanei desemnate, care indeplineste, potrivit legii, obligatiile declarative ale asociatilor.
In situatia in care declaratia se completeaza de catre imputernicit/reprezentant fiscal, desemnat potrivit legii, se inscriu codul de identificare fiscala atribuit de organul fiscal competent persoanei ale carei obligatii sunt indeplinite, precum si datele de identificare ale acesteia, iar la rubrica "Functia/Calitatea" din formular se inscrie "Imputernicit".
In cazul in care contribuabilul este inregistrat in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, in prima casuta se inscrie prefixul RO.
In rubrica "Denumire" se inscriu, dupa caz, denumirea sau numele si prenumele platitorului de impozit, taxe si contributii.
Rubricile privind adresa se completeaza, dupa caz, cu datele privind adresa domiciliului fiscal al platitorului de impozite, taxe si contributii.
3. Sectiunea B "Date privind creanta fiscala"
Pentru fiecare impozit, taxa si contributie prevazute in Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat, prevazut in anexa nr. 15 la ordin, pentru care exista obligatii declarative in perioada de raportare, se completeaza in acelasi formular cate un tabel generat cu ajutorul programului de asistenta, corespunzator tipului de impozit, taxa sau contributie, inscriindu-se sumele reprezentand obligatiile constituite in perioada de raportare la care se refera declaratia, in conformitate cu instructiunile de mai jos.
In situatia in care in perioada de raportare nu au rezultat sume datorate/de plata/de recuperat/de restituit pentru impozitele, taxele si contributiile cuprinse in vectorul fiscal atasat contribuabilului, la rubrica "Suma datorata/de plata" se inscrie cifra 0 (zero).
Necompletarea tabelului corespunzator tipului de impozit, taxa sau contributie din sectiunea B, respectiv tabelul de la pct. I sau II, dupa caz, pentru impozitul, taxa sau contributia pentru care exista obligatie declarativa potrivit legii, echivaleaza cu nedeclararea obligatiei respective.
Corectarea obligatiilor declarate eronat in formular se face prin depunerea formularului 710 "Declaratie rectificativa", cod 14.13.01.00/r, conform procedurii legale in vigoare.
Coloana "Denumire creanta fiscala" - se inscrie denumirea obligatiei de plata, conform Nomenclatorului obligatiilor de plata la bugetul de stat, prevazut in anexa nr. 15 la ordin, datorata in perioada de raportare.
3.1. Tabelul de la pct. I "Impozite si taxe care se platesc in contul unic" se completeaza pentru declararea obligatiilor de plata prevazute la pozitiile 1-18, 20-24, 28 si 29 din Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat, prevazut in anexa nr. 15 la ordin.
Randul 1 "Suma datorata" - se inscrie suma reprezentand impozitul datorat/taxa datorata in perioada de raportare, conform legii.
Randul 2 "Suma de plata" - se inscrie suma de la randul 1.
Randul 3 "Suma de recuperat" se completeaza numai in cazul asocierilor fara personalitate juridica, prevazute la art. 28 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru asociatii persoane juridice straine si persoane fizice.
Randul "Total obligatii de plata" - se inscrie suma reprezentand obligatii de plata la bugetul de stat pentru perioada de raportare, care se plateste in contul unic corespunzator, respectiv totalul sumelor declarate, inscrise la randul 2 "Suma de plata", pentru fiecare impozit/taxa declarat/declarata in perioada de raportare.
3.1.1. (1) Pentru impozitele si taxele cuprinse la pozitiile 1, 5, 7-18, 20-24 si 28 din Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat, prevazut in anexa nr. 15 la ordin, formularul se completeaza dupa cum urmeaza:
Randul 1 "Suma datorata" - se inscrie suma reprezentand impozitul datorat/taxa datorata in perioada de raportare, conform legii.
Randul 2 "Suma de plata" - se inscrie suma de la randul 1.
(2) Pentru platile anticipate in contul impozitului pe profit anual, prevazute la pozitia 1 din Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat, prevazut in anexa nr. 15 la ordin, datorate de contribuabilii prevazuti la art. 34 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, societati comerciale bancare, persoane juridice romane, si sucursalele din Romania ale bancilor, persoane juridice straine, formularul se completeaza trimestrial, dupa cum urmeaza:
Randul 1 "Suma datorata" - se inscrie suma reprezentand o patrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, actualizat cu indicele de inflatie (decembrie fata de luna decembrie a anului anterior), calculata in conformitate cu prevederile art. 34 alin. (6) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
Contribuabilii prevazuti la art. 34 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, nou-infiintati sau care la sfarsitul anului fiscal precedent inregistreaza/au inregistrat pierdere fiscala, efectueaza plati anticipate in contul impozitului pe profit la nivelul sumei rezultate din aplicarea cotei de impozit asupra profitului contabil al perioadei pentru care se efectueaza plata anticipata.
Pentru efectuarea platilor anticipate in anul 2011, contribuabilii prevazuti la art. 34 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, aplica urmatoarele reguli:
a) contribuabilii care in perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2010 au datorat impozit pe profit/impozit minim si in perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2010 au datorat impozit pe profit efectueaza trimestrial plati anticipate in contul impozitului pe profit la nivelul unei patrimi din suma rezultata prin adunarea impozitului datorat in cele doua perioade, actualizata cu indicele de inflatie;
b) contribuabilii care in perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2010 au datorat impozit pe profit/impozit minim si in perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2010 au inregistrat pierdere fiscala efectueaza trimestrial plati anticipate in contul impozitului pe profit la nivelul unei patrimi din impozitul pe profit/impozitul minim aferent primei perioade, actualizat cu indicele de inflatie.
Randul 2 "Suma de plata" - se inscrie suma de la randul 1.
(3) La pozitia 15 din Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat, prevazut in anexa nr. 15 la ordin, se inscrie numai suma reprezentand impozitul pe castigul din transferul valorilor mobiliare, in cazul societatilor inchise, si din transferul partilor sociale.
(4) In cazul in care autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, au optat pentru achizitionarea de produse ori de servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap angajate in unitatile protejate autorizate, pe baza de parteneriat, pentru obligatia prevazuta la pozitia 24 "Varsaminte de la persoane juridice pentru persoanele cu handicap neincadrate" din Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat, prevazut in anexa nr. 15 la ordin, formularul se completeaza dupa cum urmeaza:
- in situatia in care valoarea achizitiilor este in suma echivalenta cu suma datorata la bugetul de stat in conditiile prevazute la art. 78 alin. (3) lit. a) din Legea nr. 448/2006, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in luna de raportare nu exista obligatia declararii celor prevazute la pozitia 24 "Varsaminte de la persoanele juridice pentru persoanele cu handicap neincadrate";
- in situatia in care valoarea achizitiilor este mai mica decat echivalentul sumei datorate la bugetul de stat in conditiile prevazute la art. 78 alin. (3) lit. a) din Legea nr. 448/2006, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in luna de raportare, la pozitia 24 "Varsaminte de la persoanele juridice pentru persoanele cu handicap neincadrate" se declara diferenta dintre echivalentul sumei datorate bugetului de stat si valoarea produselor si serviciilor achizitionate;
- in situatia in care valoarea achizitiilor este mai mare decat echivalentul sumei datorate la bugetul de stat in conditiile prevazute la art. 78 alin. (3) lit. a) din Legea nr. 448/2006, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pozitia 24 "Varsaminte de la persoanele juridice pentru persoanele cu handicap neincadrate" nu se declara in luna de raportare, iar diferenta de sume se reporteaza in lunile urmatoare prin diminuarea obligatiei de plata.
3.1.2. (1) Pentru obligatiile prevazute la pozitiile 2-4 din Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat, prevazut in anexa nr. 15 la ordin, datorate de contribuabilii prevazuti la art. 34 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, formularul se completeaza astfel:
Randul 1 "Suma datorata" - se inscrie suma reprezentand impozitul pe profit datorat pentru perioada de raportare, calculata ca diferenta intre impozitul pe profit stabilit, cumulat de la inceputul anului, la sfarsitul perioadei de raportare si impozitul pe profit stabilit, cumulat de la inceputul anului, la sfarsitul perioadei precedente celei de raportare, in situatia in care cumulat, in perioada de raportare, s-a inregistrat profit impozabil.
In situatia in care in perioada de raportare s-a inregistrat pierdere fiscala sau scaderea profitului impozabil, la randul 1 din formular se va inscrie cifra 0 (zero).
Contribuabilii care desfasoara activitati de natura barurilor de noapte, cluburilor de noapte, discotecilor, cazinourilor sau pariurilor sportive, inclusiv persoanele juridice care realizeaza aceste venituri in baza unui contract de asociere, stabilesc impozitul pe profit potrivit art. 18 alin. (1) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
Randul 2 "Suma de plata" - se inscrie suma de la randul 1.
(2) Formularul nu se completeaza pentru impozitul pe profit de catre urmatorii contribuabili:
- organizatiile nonprofit;
- contribuabilii care obtin venituri majoritare din cultura cerealelor si plantelor tehnice, pomicultura si viticultura.
(3) Pentru trimestrul IV, contribuabilii prevazuti la art. 34 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, completeaza in formular, pentru impozitul pe profit, o suma egala cu impozitul calculat si evidentiat pentru trimestrul al III-lea al aceluiasi an fiscal, in conformitate cu prevederile art. 34 alin. (10) din aceeasi lege.
Contribuabilii prevazuti la art. 34 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, care definitiveaza pana la data de 25 februarie inchiderea exercitiului financiar anterior nu completeaza formularul pentru impozitul pe profit pentru trimestrul al IV-lea, in conformitate cu prevederile art. 34 alin. (11) din aceeasi lege.



Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 07 Februarie 2011
Votati articolul "Noile modele de formulare privind impozitul pe venituri, valoarea tichetelor de cresa acordate, declaratia Intrastat, declaratii online taxe si impozite":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

ARTICOLE SIMILARE

Mai multe articole despre declaratia Intrastat
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!

Modificarile din

Contractele Civile si Actele Comerciale

se aplica deja!

Descarcati GRATUIT Raportul Special

"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016