Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Avocat. Indemnizatiile de maternitate si pentru cresterea copilului

Intrebare: O avocata asociata a unei societati civile de avocati urmeaza sa nasca in luna Martie 2012, si intentioneaza sa intre in concediu pentru sarcina si lauzie in perioada 1 Ianuarie-30 Aprilie 2012. Nu s-a asigurat inca pentru indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, iar la finele anului 2011 estimeaza ca nu va inregistra venit net din activitati independente, ci o pierdere fiscala. A platit insa impozit pe venit anticipat, la venitul estimat in declaratia 220, conform deciziei de impunere pe 2011 cod 260, astfel incat la inceputul lui 2012 va figura cu un impozit pe venit platit in plus. Doar la sfarsitul anului 2010, avocata a inregistrat un venit net, la care a platit impozit conform deciziei cod 250.

Avand in vedere cele prezentate mai sus, va rog sa imi precizati:
1. daca se asigura facultativ conform OUG 158/2005 si plateste contributia de concedii si indemnizatii incepand cu luna Decembrie 2011 (minimum 1 luna din ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical) este suficient pentru a putea beneficia de indemnizatia de maternitate incepand cu 1 ianuarie 2012 sau trebuie sa o faca mai devreme?

2. care va fi cuantumul contributiei de concedii si indemnizatii pe care va trebui sa o plateasca si la ce baza de calcul se va calcula aceasta (procentul de 0,85%)?

3. avand in vedere prevederile art. 5 lit. c din OUG 158/2005, care prevede obligativitatea platii contributiei de concedii si indemnizatii de catre persoanele autorizate sa desfasoare activitati independente, va mai putea avocata sa isi deduca fiscal, in vreun fel, plata acestei contributii? Eu inclin sa cred ca nu, deoarece doar daca plata s-ar fi facut prin intermediul societatii de avocati, ar fi putut fi evidentiata in Registrul Jurnal de Incasari si Plati al societatii, si ulterior, prin preluarea datelor din acesta, conform cotelor de participare la rezultat din actul constitutiv, si in declaratia 200, ca o contributie sociala;

4. care va fi cuantumul indemnizatiei de maternitate pe care o va primi pe durata concediului de sarcina si lauzie? Nu inteleg cum s-ar putea calcula o medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare pentru ca nu au existat venituri nete lunare in aceasta perioada, ci cel mult o pierdere fiscala;

5. care va fi cuantumul indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului in varsta de pana la 1 an pe care o va solicita cf. OUG 111/2010, dupa expirarea concediului de maternitate? Mai precis, cum s-ar putea calcula cei 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, daca in acea perioada nu au existat venituri nete, ci pierdere fiscala? Sau, in acest caz, avocata nu va mai putea beneficia de indemnizatie lunara pentru cresterea copilului in varsta de pana la 1 an?

Raspuns:
Stagiul minim de cotizare pentru acordarea indemnizatiei de maternitate este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical, potrivit art. 12 alin. (1) din Norma de aplicare a prevederilor OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate iar conform alin.(2) al aceluiasi articol in intelesul acestor norme norme, se considera o luna de stagiu de cotizare realizat in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical situatia in care sunt realizate cel putin 22 de zile de stagiu de cotizare.
 
Conform art. 8 alin. (1) din OUG 158/2005, stagiul de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate se constituie din insumarea perioadelor pentru care s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii de catre angajator sau, dupa caz, de catre asigurat, respectiv de catre fondul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale sau bugetul asigurarilor pentru somaj.
 
In cazul persoanelor autorizate sa desfasoare activitati independente stagiul de cotizare se constituie din insumarea perioadelor pentru care s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii de catre PFA.
In consecinta, o PFA va beneficia de concediu si indemnizatie de maternitate daca in ultimile 12 luni a realizat un stagiu de cotizare de cel putin 22 de zile in sensul ca, in aceasta perioada a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii.
 
Conform prevederilor art. 9 alin. (5) lit. a) din normele mai sus prevazute, in cazul persoanelor fizice autorizate sa desfasoare activitati independente, cota de contributie pentru concedii si indemnizatii se aplica asupra veniturilor din deciziile de impunere estimative/anuale eliberate de unitatile fiscale teritoriale.
 
La art. 11 alin. (1) din aceleasi norme este prevazuta modalitatea in care vor proceda casele de asigurari de sanatate in cazul in care, contributia calculata la venitul estimat este mai mare, respectiv mai mica decat contributia datorata, calculata in raport cu decizia de impunere anuala, respectiv:
a) in cazul in care venitul realizat este mai mare fata de venitul estimat, conform deciziei de impunere anuale emise de organele fiscale, suma realizata in plus se va distribui proportional pe cele 12 luni, contributia recalculandu-se in mod corespunzator, cu luarea in considerare a plafonului stabilit de lege. Diferenta de contributie ramasa de achitat conform deciziei de impunere anuale se achita in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere, perioada pentru care nu se calculeaza si nu se datoreaza majorari de intarziere potrivit reglementarilor in materie privind colectarea creantelor bugetare. In situatia in care asiguratul a beneficiat de indemnizatie de asigurari sociale de sanatate in anul financiar inchis, cuantumul indemnizatiei se recalculeaza, urmand ca suma rezultata in plus sa fie compensata cu obligatia de plata rezultata din decizia de impunere anuala sau cu obligatii de plata viitoare, dupa caz;
b) in cazul in care venitul realizat este mai mic fata de venitul estimat, conform deciziei de impunere anuale emise de organele fiscale, contributia se recalculeaza, urmand ca diferenta achitata in plus de asigurat sa fie compensata cu obligatiile de plata viitoare. In situatia in care asiguratul a beneficiat de indemnizatie de asigurari sociale de sanatate in anul financiar inchis, cuantumul indemnizatiei se recalculeaza, urmand ca indemnizatia platita in plus sa fie compensata cu diferenta de contributie achitata conform deciziei anticipate sau cu obligatii de plata viitoare, dupa caz;
c) in cazul in care asiguratul a realizat pierdere fiscala, conform deciziei de impunere anuale emise de organele fiscale, contributia achitata de contribuabil se restituie. In situatia in care asiguratul a beneficiat de indemnizatie de asigurari sociale de sanatate in anul financiar inchis, contributia achitata de asigurat se compenseaza cu indemnizatia de asigurari sociale de sanatate, iar in cazul in care raman diferente, acestea se recupereaza sau se platesc, dupa caz.
 
Baza de calcul a indemnizatiei de maternitate se determina, potrivit art. 10 alin. (1) ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii. Daca in ultimele 6 luni anterioare producerii riscului nu sunt venituri realizate baza de calcul nu poate fi determinata.
 
OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate instituie dreptul, nu obligatia persoanelor fizice autorizate de a se asigura in sistemul asigurarilor pentru concedii si indemnizatii.
 
Astfel, daca doresc sa beneficieze de concedii si indemnizatii, persoanele care realizeaza venituri din drepturi de autor sunt obligate sa depuna declaratia de asigurare pentru concedii si indemnizatii la Casa de asigurari de sanatate la care sunt luate in evidenta ca platitori de contributie de asigurari sociale de sanatate.
 
Declaratia de asigurare pentru concedii si indemnizatii se intocmeste in forma scrisa, conform modelului prezentat in anexa nr. 4 la Norma din 27 ianuarie 2006 de aplicare a prevederilor OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, si se depune personal sau de catre persoana imputernicita de titularul declaratiei.
 
Beneficiarii veniturilor din drepturi de autor pot solicita retragerea declaratiei de asigurare pentru concedii si indemnizatii prin depunerea la casele de asigurari de sanatate a formularului-tip al solicitarii de retragere a declaratiei de asigurare pentru concedii si indemnizatii, conform modelului prezentat in anexa nr. 6 a normelor.
 
Simpla calitate de PFA nu da dreptul la concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului, ci este necesar ca PFA sa realizeze venituri in aceasta calitate timp de 12 luni anterior nasterii copilului, conform prevederilor art. 2 alin. (1) din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, respectiv:
 
Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii 571/2003 privind Codul fiscal , cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
(2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. a) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei.
(3) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. b) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei.



Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 06 Septembrie 2011
Votati articolul "Avocat. Indemnizatiile de maternitate si pentru cresterea copilului":
Rating:

Nota: 4.25 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI