In urma mai multor dezbateri, parlamentarii au decis ca este necesara o modificare. Prin urmare, coroana de otel se intoarce pe stema Romaniei. Acest lucru se va intampla, insa, dupa adoptarea propunerii.
Initiatorii sustin ca prin aceasta completare legislativa "Parlamentul va aduce pe linia traditiei heraldice romanesti principalul simbol al statului roman national, suveran, independent, unitar si indivizibil".
Stema Romaniei, incepand cu anul 1867, a avut scutul timbrat cu o coroana aurie, iar, incepand cu anul 1897 si pana in 1948, a avut scutul timbrat cu Coroana de otel a Romaniei, coroana turnata din otelul unui tun otoman capturat la 30 august 1877, in batalia de la Plevna din Razboiul de independenta (1877-1878), simbolizand caracterul national al statului, suveranitatea si independenta obtinuta cu multe jertfe de eroi pe campul de lupta.
Stema de astazi a Romaniei este compusa din simbolurile reprezentative ale provinciilor istorice romanesti: Tara Romaneasca, Moldova, Transilvania, Banatul, Oltenia si Dobrogea.
Coroana de otel a Romaniei a fost faurita de catre elevii si soldatii meseriasi ai Arsenalului Armatei din Bucuresti dupa un proiect al marelui artist plastic roman Theodor Aman, membru al Academiei Romane.
In prezent Coroana de otel a Romaniei este o piesa reprezentativa a patrimoniului cultural national si este expusa la Tezaurul istoric al Muzeului National de Istorie a Romaniei din Bucuresti.
"Readucerea stemei pe linia traditiei heraldice nationale este o forma de decomunizare si continua demersul Parlamentului Romaniei din anul 2016 cand coroana de otel a fost repusa doar pe capul acvilei cruciate. De asemenea, timbrarea scutului mare al stemei tarii cu Coroana de otel a Romaniei se aliniaza unei tendinte tot mai puternice in heraldica europeana, indiferent de forma de guvernamant din statele care au repus coroana in stemele lor. Exemple in acest sens ne ofera mai multe republici: Albania, Austria, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Cehia, Federatia Rusa, Georgia, Croatia, Finlanda, Malta, Muntenegru si San Marino.", sustin semnatarii proiectului de lege.
Initiativa modifica Legea nr. 102/1992 privind stema si sigiliul statului la art. 1, alin. (2), dupa cum urmeaza:
Daca
actul va fi aprobat, atunci pana la data de 31 decembrie 2022, autoritatile publice au obligatia sa inlocuiasca stemele si sigiliile existente in prezent cu noile modele ale acestora, astfel cum sunt modificate potrivit dispozitiilor prezentei legi.