Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis ca judecatoarea care a permis unui suspect de viol sa se intoarca acasa in arest la domiciliu - pentru ca nu s-a mediatizat cazul sau nu s-au organizat proteste - sa fie suspendata din functie.
Sectia pentru judecatori in materie disciplinara a CSM a admis cu majoritate de voturi sesizarea din oficiu in acest caz si, in temeiul dispozitiilor art. 52 alin. (1) teza a-II-a din Legea nr. 317/2004 republicata, din oficiu, a dispus "suspendarea din functie a doamnei Cristina Coarna, judecator in cadrul Judecatoriei Braila pana la finalizarea procedurii disciplinare ce face obiectul lucrarii Inspectiei Judiciare nr.21-568".
Totodata, tot cu majoritate, Sectia a stabilit un termen de 5 zile pentru efectuarea verficarilor prealabile in lucrarea nr. 21-568.
"Cu opinie separata in sensul respingerii sesizarii din oficiu privind suspendarea din functie a doamnei Cristina Coarna, judecator in cadrul Judecatoriei Braila in temeiul art.52 alin.(1) teza a-II-a din
Legea nr. 317/2004 republicata, ca inadmisibila. Cu opinie separata in sensul respingerii reducerii, din oficiu, a termenului de efectuare a verificarilor prealabile in lucrarea Inspectiei Judiciare nr. 21-568", au transmis reprezentantii CSM.
Judecatoarea Cristina Coarna de la Judecatoria Braila a motivat in termeni bizari decizia din 22 decembrie 2020 prin care a dispus inlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu in cazul unui suspect de viol asupra unei minore sechestrate timp de 8 luni – potrivit motivarii deciziei Tribunalului Braila din 23 decembrie 2020, care a corectat decizia judecatoarei Coarna si a mentinut arestul preventiv. Inspectia Judiciara a anuntat ca a luat act de informatiile aparute in spatiul public privind instrumentarea unei cauze de la Judeatoria Braila si s-a decis sesizarea din oficiu pentru a se stabili daca exista indiciile savarsirii vreunei abateri disciplinare.
"Cu titlul de exemplu, instanta de fond a considerat ca un atentat terorist care sa genereze victime multiple, un omor care sa starneasca frica generala ar putea justifica masura arestarii preventive (…). In prezenta cauza, faptele inculpatului, desi reprobabile nu sunt de o asa gravitate incat sa fi generat o rumoare sociala de amploare, o reactie a societatii din care sa rezulte ca oamenii considera faptele sale ca punandu-le in pericol viata, existenta in vreun fel. Nu au existat iesiri in strada, proteste in presa”, se arata document.
Desi pe 23 decembrie 2020, Tribunalul Braila i-a invalidat decizia de inlocuire a arestului preventiv cu arestul la domiciliu, pe 8 februarie 2021, completul 9 Penal CPF de la Judecatoria Braila, al carei titular e judecatoarea Cristina Coarna, a luat aceeasi decizie de inlocuire a arestului preventiv cu arestul la domiciliu. Decizia judecatoarei Coarna din 8 februarie 2021 nu este definitiva, urmand ca Tribunalul Braila sa judece contestatia Parchetului pe 15 februarie 2021.