O postare a unui procuror din Brasov a atras numeroase critici, unele venind chiar din partea judecatorilor.
Alexandru Codreanu a facut o declaratie in mediul online care a atras numeroase critici din partea celor implicati in actul de justitie, unii dorind chiar sa sesizeze Inspectia Judiciara.
Iata ce a scris procurorul.
"Nu vad de ce nu se introduc si in avocatura:
- Obligativitatea absolvirii unei forme de invatamant asemanatoare INM-ului.
- Examene de grad, astfel incat, la nivel de tribunal, curte de apel etc. si al parchetelor aferente sa nu aiba drept de a pune concluzii decat anumiti avocati.
- Specializarea stricta pentru ca nu mi se pare firesc sa existe avocati care stiu din toate cate nimic.
- Terminarea cu cea mai degradanta forma de practicare a profesiei juridice – avocatul din oficiu.
Piata libera a avocaturii este o iluzie. Este ca si cum am crede ca toti suntem liberi sa ne cumparam apartamente in Manhattan.
LE: nu vad nimic ofensator in postarea mea (de altfel, ea poate disparea urgent prin vointa celor ce modereaza acest grup; la fel pot sa fiu exclus urgent daca incalc regulile scrise sau nescrise ale grupului).
Ma gandesc totusi ca sunt necesare lamuriri in ceea ce priveste calificarea ca “degradanta” a acestei forme de practicare a avocaturii care este, in opinia mea, lista aparatorilor din oficiu.
Pai cum ar putea fi demna cand: onorariile depind de finalizarea dosarului (pot trece ani); esti conditionat de o lista prestabilita de barou; apararea este exercitata formal (avocatul de la u.p. nu este acelasi cu cel de pe instanta astfel incat avem doi aparatori care nu au cum sa cunoasca dosarul); unii avocati reclama arbitrariul alcatuirii listelor (s-a ajuns pana in punctul in care aluziile la anumite aspecte imbraca cel putin conotatii penale – am sfatuit sa se formuleze denunturi); formalitatile mie imi par excesive (se asigura apararea, apoi se aduce referatul si in final prestatorul da telefoane pentru a se interesa de finalizarea dosarului)?
Propunerea unei doamne avocat cu punerea la dispozitia inculpatului a unei sume de bani necesare pentru incheierea unui contract pare totusi una mai rationala dar prezinta inconveniente care se cer totusi a fi inlaturate", a scris procurorul brasovean.
Reactia unor judecatori
Madalina Dardeci, presedintele Sectiei VI civila de la Tribunalul Bucuresti a aratat ca "pledeaza pentru avocatul din oficiu".
"Pornind de la postarea unui domn procuror, prin care institutia avocatului din oficiu “este o forma degradanta de exercitare a acestei profesii”,
Ma ridic si ma inclin in fata avocatilor, adica si in fata avocatilor care fac oficii!
Da, am intalnit, in cariera mea de judecator de penal, avocati din oficiu care spuneau “lasam la aprecierea instantei ” sau, mai grav, “de acord cu cele sustinute de procuror”(cand procurorul cerea ani grei de inchisoare).
Dar am intalnit avocati din oficiu care “s-au batut ca leii” pentru clientii lor!
In comercial, sunt avocati din oficiu care fac niste pledoarii de iti sa te ridici si sa ii aplauzi si sa le multumesti pentru felul in care si-au aparat clientul!
Putem spune ca noi, magistratii, suntem perfecti, far’ de pacat, altfel incat sa ridicam piatra?
Aceasta profesie ne da dreptul sa umilim? Cine suntem noi? Care este rolul nostru in societate?
Dreptul de a ne exprima liber nu inseamna ca avem dreptul de a-i jigni pe ceilalti!
Nu este un razboi intre noi si avocati! Nu suntem dumnezei, iar avocatii ingeri decazuti!
Poate ne oprim din aceasta canibalizare a profesiei si o readucem acolo unde ii este locul: modelatoare de destine, nu distrugatoare a acestora!
Pentru aceste motive,
Eu, judecator de scaun, sunt alaturi de colegii avocati si imi cer scuze pentru ceea ce li se intampla!”, a scris judecatoarea Madalina Dardeci
Judecatoarea Adriana Stoicescu, presedintele Tribunalului Timis, a reactionat si ea!
,,Admonestata fiind, de un coleg procuror, ca fac rau profesiei si magistratilor prin postarile mele, recidivez, pledand cauza avocatilor, alaturi de celelalte colege dragi mie.
Am avut imensa onoare sa invat cate ceva, cat m-a dus pe mine mintea, de la nume ilustre ale avocaturii timisene.
Poate mai sunt cativa carora nume ca Mihai Ruva, Mircea Stoenescu, Mircea Gant sau Petru Pordea, Ioan Hampu sau Mircea Haitonic le trezesc aceleasi sentimente de respect si gratitudine, de bucurie si mandrie ca au stat in preajma lor, intr-o vreme in care judecatorul nu intreba sictirit „cu cheltuieli sau fara?”.
Atunci am inteles pe deplin ce inseamna un judecator care nu are absolut nicio legatura cu minunatia asta de vocatie si mi-am promis mie insami ca, daca vreodata voi deveni judecator, sa nu fiu asa: acra, lipsita de elementar bun simt, superioara fara nici un argument pentru asta..
Avocatura te obliga intai de toate sa fii OM. Empatic pana la a te identifica cu problemele celui care vine in fata ta cu viata in palme, trebuie sa fii preot si psiholog, prieten sau dadaca. Te obliga sa citesti tot timpul, sa fii la curent, la fel ca un judecator, cu toate ametelile legislative ale timpului nostru.
Nu exista nicio diferenta, in umila mea opinie, intre avocat si magistrat. Doar locul pe care il ocupi in sala de judecata si faptul ca avocatul se ridica in picioare cand intra onorabila instanta. Da, desigur, rolurile sunt diferite, raspunderea e alta, dar, in esenta suntem COLEGI. Si atat.
Avocatura m-a invatat sa ascult omul si sa il privesc in ochii. Sa citesc dincolo de povestea spusa si sa inteleg ce drama poarta fiecare in suflet si ce povara pe umeri.
Avocatura m-a invatat sa respect oamenii, indiferent ca e presedinte de tara sau femeie de serviciu si sa incerc sa vad samanta de bunatate din fiecare om care vine sa-mi ceara ajutorul.
Avocatura m-a invatat pentru prima data sa fiu judecator", a spus Stoicescu.
Cea mai dura reactie, insa, a venit din Cluj. Judecatoare Adina Lupea l-a numit "accident nefericit" pe procurorul brasovean.
”Desi nu este treaba mea, m-a mahnit teribil schimbul de replici de pe acel grup ce se dorea de bune practici intre practicieni de elita. Desigur, nu sunt in locul moderatorilor, poate le-a fost greu sa gestioneze, insa cred ca nu le-a fost atat de greu cata vreme cei care au ridicat piatra sunt din anturajul favorit. Nu o sa ma transform intr-un aparator al avocatilor, dar cred ca trebuie sa fii jos de tot, ceva de genul “cat de jos poti ajunge?” incat sa iei in deradere un avocat din oficiu. De-a lungul carierei mele am intalnit si de aceia care mimau doua vorbe, dar am intalnit si multi, mult mai multi care pentru mizeria aia de onorariu dadeau tot din ei.Cum poti sa ii insulti in corpore?
Cum poti sa te crezi deasupra tuturor, cand amendezi procurori din alte structuri cand nu ti-au raspuns la adrese infantile? Cum poti sa te autoerijezi in reprezentant al unei asociatii obscure si sa ataci magistrati judecatori? Cum poti sa nu iti dai seama ca ai luat-o pe aratura rau cand casti ochii ca dementul si te pretinzi apostol?
Ma bucura la propriu reactia corpului de avocati care l-au pus la zid pe domnul procuror, care acum se vaieta ca nu se poate exprima liber pe un grup privat.
Domnule Codreanu, acelasi care mi-ati dat colegii pe mana IJ ca nu va conveneau, acelasi caruia nu ii convenea halba mea de bere fara sa vedeti parul din ochii dvs,, ati facut o facultate degeaba.
Ati ales sa faceti o asociatie obscura si sa va erijati in cavaler al dreptatii si pentru ca nimeni nu v-a tras de maneca, ati ajuns sa jigniti si avocatii.
Avocatii au facut aceeasi facultate, au poate mult mai multe provocari decat noi. Magistratii. Ati nimerit in breasla magistratilor dintr-o eroare. Un magistrat adevarat nu insulta participantii la actul de justitie. Sunteti intr-o tabara sinistra, sunteti plin de venin, sunteti o jignire pentru procurori. Sunteti viral numai pentru rautatile debitate , sunteti celebru numai pentru ca ati atacat judecatori, sunteti un nimeni.
Si daca noi judecatorii am fost decenti si nu v-am raspuns pe masura ineptiilor debitate, acum a venit timpul sa platiti.
Nu sunteti singur in breasla si cu siguranta sunteti departe de a fi un guru.
Sunteti un accident nefericit in magistratura, un tiran, un despot si unul caruia trebuia sa ii se spuna: Stai jos, nota 1!”, a scris judecatoarea Adina Lupea.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.