Un grup de opt organizatii neguvernamentale solicita demisia ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, dupa ce acesta a facut declaratii privind achitarea definitiva a lui Dan Hosu, sotul fostei sefe DIICOT Giorgiana Hosu, fara sa existe o sentinta in acest sens.
Intr-o scrisoare deschisa semnata de cele opt organizatii membre ale Grupului "ONG-uri pentru cetatean" se exprima ingrijorarea cu privire la succesiunea de fapte care indica
un posibil amestec al ministrului Justitiei intr-un dosar de coruptie aflat in dezbaterea instantei, scrie
Agerpres.
Pe data de 18 ianuarie, Catalin Predoiu a afirmat intr-un interviu ca sentinta in dosarul lui Dan Hosu ar fi de achitare. Ministrul a facut o greseala, deoarece dosarul respectiv inca se judeca, iar urmatorul termen este programat pe 7 februarie, se mentioneaza in scrisoare.
"Enciclopedia Juridica" - Ghid practic de Legislatie si Spete rezolvate ...click pentru detalii si comenzi<<
Conform semnatarilor, a doua zi, pe 19 ianuarie, Predoiu a prezentat scuze publice, afirmand ca aflase informatia "pe surse neoficiale", dar fara a explica in ce situatii ministrul Justitiei ajunge sa discute "neoficial" despre dosare aflate pe rolul instantelor.
Ulterior, publicatia G4Media a dezvaluit ca, tot pe 19 ianuarie, Catalin Predoiu a avut o intalnire la Ministerul Justitiei cu una din judecatoarele din dosarul lui Dan Hosu, pe care o convocase sub motivatia oficiala a discutarii prezentei magistratului de la Curtea de Apel Bucuresti pe lista de propuneri aprobata de Guvern pentru postul de judecator al Romaniei la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Totusi, rezultatul acestei selectii fusese comunicat public, de catre Guvern cu trei luni inainte, la data de 19 octombrie 2022, mai explica organizatiile.
Intr-un raspuns catre aceeasi publicatie transmis pe 31 ianuarie, Ministerul Justitiei afirma ca decizia privind lista de candidati pentru judecator CEDO a fost luata in sedinta de Guvern din data de 18 ianuarie, ceea ce ar justifica convocarea judecatoarei pe 19 ianuarie.
Publicatia G4Media a continuat investigatia si a aratat ca nu a existat niciun document legat de aceste numiri la CEDO pe agenda sedintei de Guvern din 18 ianuarie comunicata public. Ziaristii mai sustin ca, pe pagina de Internet a Guvernului, a fost modificat anuntul cu privire la sedinta din 19 octombrie 2022, astfel incat sa nu mai includa memorandumul cu privire la CEDO, se mai arata in scrisoare.
In aceeasi zi, Guvernul a revenit cu precizari din care rezulta ca, in data de 19 octombrie 2022, s-ar fi amanat decizia, iar comunicatul de atunci reprezinta o "eroare materiala". De asemenea, in sedinta din 18 ianuarie 2023, memorandumul privind judecatorii pentru CEDO ar fi fost discutat in sectiunea actelor confidentiale.
"Exista suspiciuni rezonabile ca ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a avut acces la informatii dintr-un dosar aflat pe rol, un dosar cu mare incarcatura politica. Predoiu nu a furnizat nicio explicatie rezonabila pentru 'sursele neoficiale' ale informatiilor sale. Coincidenta sau nu, Predoiu a intrat intr-un dialog direct cu una din judecatoarele din dosarul in cauza, a doua zi dupa ce a recunoscut public ca are informatii din dosar. Ministerul Justitiei si Guvernul Romaniei au modificat informatii din comunicatele oficiale, aparent cu scopul de a acoperi pretextul invocat de Predoiu pentru convocarea judecatoarei in cauza. Consideram ca Predoiu si-a depasit mult atributiile de ministru, iar toata evolutia faptelor ridica suspiciuni rezonabile cu privire la o incercare de musamalizare a unei interventii politice in justitie. In aceste conditii, consideram ca Predoiu este incompatibil moral cu pozitia de ministru al Justitiei si solicitam demisia sa imediata", au transmis cele opt ONG-uri.
Scrisoarea este semnata de Centrul pentru Inovare Publica, CeRe:Centrul de Resurse pentru participare publica, ActiveWatch, Funky Citizens, Militia Spirituala, Asociatia Respiro, Centrul FILIA, Asociatia CIVICA.