Curtea de Apel Bucuresti a amanat din nou sentinta in dosarul "Colectiv". Iata de ce!
Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a amanat joi, pentru 15 aprilie, pronuntarea sentintei definitive in dosarul "Colectiv", in care fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat in prima instanta la 8 ani si 6 luni de inchisoare pentru abuz in serviciu, in legatura cu tragedia in urma careia au decedat 64 de persoane.
Procesul s-a terminat in luna decembrie, iar judecatorii au amanat in doua randuri pronuntarea sentintei, pe 3 ianuarie si 3 martie 2020.
Desi instanta a avut la dispozitie doua luni de la ultima amanare pentru redactarea deciziei, CAB da vina acum pe avocati, care ar fi continuat sa depuna concluzii scrise dupa data stabilita de magistrati.
"Avand in vedere complexitatea deosebita a cauzei, precum si imprejurarea ca avocatii partilor au continuat sa depuna concluzii scrise dupa termenul stabilit de instanta in luna decembrie, ultimul set de concluzii scrise fiind depus in data de 28.02.2022, avand in continuare nevoie de timp pentru deliberare si redactarea hotararii si fiind, in continuare, in termenul prevazut de dispozitiile art. 391 Cpp, in temeiul art.391 Cpp, amana termenul de deliberare, redactare si pronuntare a hotararii la data de 15 aprilie 2022", se arata intr-un comunicat al CAB.
La ultimul termen al procesului, din 21 decembrie 2021, avocatii inculpatilor au solicitat achitarea sau aplicarea unor pedepse mai blande, apreciind ca procurorii ar fi gresit cand au decis trimiterea in judecata a clientilor lor, dar si magistratii Tribunalului Bucuresti, cand au pronuntat pedepse cu executare.
De cealalta parte, procurorii au cerut pedepse "orientate spre maximumul prevazut de lege" si cu executare pentru fostul primar al Sectorului 4 al Capitalei Cristian Popescu-Piedone, functionari din Primarie, patronii clubului, doi pompieri, doi pirotehnisti si reprezentatii unei firme de artificii, sustinand ca ordinea sociala a fost "alterata" de coruptie, iar oameni au ars. "Nu vorbim de doi, ci de un cimitir", au transmis anchetatorii.
Initial, procesul ar fi trebuit sa se incheie in luna iunie 2021, insa completul de judecata, format din magistratii Adina Pretoria Dumitrache si Andrei Viorel Iugan, a ridicat din oficiu o cerere de schimbare a incadrarii juridice a faptelor pentru o parte dintre inculpatii din dosarul 'Colectiv'.
Propunerea a dus atunci la dezbateri aprinse intre judecatoarea Adina Pretoria Dumitrache, pe de o parte, si, pe de alta, procurorul DNA si avocatii victimelor, care au reclamat ca se incearca tergiversarea procesului si aplicarea unor pedepse mai mici inculpatilor.
Cei doi judecatori ai completului nu au cazut de acord asupra schimbarii incadrarii juridice a faptelor, astfel incat s-a format un complet de divergenta, prin includerea unui al treilea magistrat.
Ulterior, acest complet de divergenta a decis sa inlature aplicarea consecintelor deosebit de grave in cazul infractiunii de abuz in serviciu de care sunt acuzati o parte dintre inculpatii din dosarul 'Colectiv', printre care si Cristian Popescu-Piedone.
Procesul se afla in faza de apel. Sentinta CAB poate fi definitiva.