Minorii de 16 ani isi vor putea deschide firme sau pot deveni asociati, potrivit unei propuneri legislative aflate la Senat. Propunerea legislativa vizeaza infiintarea unui nou tip de societate cu raspundere limitata: firma de exercitiu - S.R.L.-F.E.
Scopul proiectului de act normativ este dezvoltarea competentelor antreprenoriale in randul adolescentilor, in contextul in care Educatia antreprenoriala este deja inclusa in programa de liceu.
Initiatorii proiectului legislativ cred ca, in acest fel, adolescentilor le este oferita posibilitatea de a deveni antreprenori si de a administra o firma inca din timpul liceului, oferindu-le experienta practica in domenii precum tehnologie, marketing, contabilitate sau management.
"Prin introducerea firmelor de exercitiu, ca entitati care pot actiona in mod real in viata economica, are loc stimularea antreprenoriatului timpuriu prin reducerea varstei minime de la care se poate infiinta o societate, la 16 ani, adolescentii care au idei de afaceri inovatoare pot incepe mai devreme sa-si dezvolte proiectele. Tinerii cu pasiune pentru tehnologie, servicii sau alte domenii pot beneficia de experienta practica obtinuta din administrarea unei firme inca din anii de liceu. La 16 ani unii tineri pot avea motivatia pentru a incepe un proiect propriu", se arata in expunerea de motive a proiectului de lege.
Varsta minima de 16 ani corespunde cu varsta de la care un tanar poate incheia singur un contract individual de munca si cu varsta la care se poate obtine permis de conducere pe drumurile publice pentru anumite tipuri de autoturisme.
Initiatorii argumenteaza ca au adaptat conditiile de infiintare tipului special de societate pentru tinerii intre 16 si 18 ani, astfel aceasta poate fi inregistrata cel mai devreme la data implinirii varstei de 16 ani de catre asociatul unic sau de cel mai mic dintre asociati, in cazul societatilor cu mai multi asociati, fara a depasi varsta de 18 ani.
De asemenea, avand in vedere perioada relativ scurta de timp pentru functionarea acestui tip de spcietate, si pentru evitarea situatiei in care ar exista tentatia de a infiinta un numar mare de societati de catre minori, tinerii vor avea dreptul de a infiinta sau de a dobandi calitatea de asociat intr-o singura firma de exercitiu.
Firma de exercitiu va putea avea cel mult 3 grupe de activitate prevazute de clasificarea activitatilor din economia nationala in vigoare (CAEN Rev. 3).
In cele 3 grupe de activitate nu pot fi incluse ca obiecte de activitate ale societatii urmatoarele: intermedieri financiare si asigurari, tranzactii imobiliare, activitati de jocuri de noroc si pariuri, productie sau comercializare de armament, munitii, explozibili, tutun, alcool, substante aflate sub control national, plante, substante si preparate stupefiante si psihotrope.
Important de precizat este ca firmele de exercitiu sunt scutite de impozitul pe profit sau a impozitului pe venitul microintreprinderilor, pana la valoarea veniturilor totale sau activelor totale de 100.000 de lei, oricare dintre ele este atinsa prima. In cazul depasirii valorii veniturilor totale sau activelor totale de 100.000 de lei se aplica sistemul de impozitare reglementat de Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal.
Art. 1 Prezenta lege reglementeaza infiintarea firmelor de exercitiu, sub forma unei societati cu raspundere limitata, de catre tinerii cu varste intre 16 si 18 ani care desfasoara pentru prima data o activitate economica.
Art. 2
(1) Persoana fizica cu varsta intre 16 si 18 ani, care poate infiinta o firma de exercitiu, trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
a) are varsta de minim 16 de ani, impliniti cel mai tarziu in ziua inregistrarii societatii cu raspundere limitata in registrul comertului, si maxim 18 ani;
b) infiinteaza pentru prima data o societate cu raspundere limitata in conditiile Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare sau are calitatea de asociat intr-o singura societate cu raspundere limitata infiintata conform prezentei legi;
c) prezinta acordul scris al parintilor sau a tutorelui pentru dobandirea de parti sociale si de numire ca administrator al firmei de exercitiu.
(2) Persoana fizica prevazuta la alin. (1) poate infiinta sau detine parti sociale intr-o singura firma de exercitiu definita conform prezentei legi.
(3) In cazul societatii cu mai multi asociati, fiecare dintre acestia trebuie sa indeplineasca conditiile de la alin. (1) si (2).
Art. 3
(1) Societatea cu raspundere limitata - firma de exercitiu infiintata de persoana fizica trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
a) este societate cu raspundere limitata care functioneaza pe durata
determinata sau nedeterminta, in conditiile Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) este infiintata de o persoane fizica cu varsta intre 16 si 18 ani, ca asociat unic, sau de cel mult 3 persoane fizice cu varsta intre 16 si 18 ani, avand calitatea de asociati, care indeplinesc conditiile de la art. 2;
c) este administrata de asociatul unic sau obligatoriu de toti asociatii care trebuie sa aiba calitatea de administrator;
d) mentionarea obligatorie in actul constitutiv a faptului ca toti asociatii dobandesc calitatea de administrator, sub sanctiunea nulitatii acestuia, in cazul societatii cu mai multi asociati;
e) are in obiectul de activitate cel mult 3 grupe de activitate prevazute de clasificarea activitatilor din economia nationala in vigoare (CAEN Rev. 3). In cele 3 grupe de activitate nu pot fi incluse ca obiecte de activitate ale societatii urmatoarele: intermedieri financiare si asigurari, tranzactii imobiliare, activitati de jocuri de noroc si pariuri, productie sau comercializare de armament, muntii, explozibili, tutun, alcool, substante aflate sub control national, plante, substante si preparate stupefiante si psihotrope.
(2) Prin derogare de la art. 57 din Legea nr. 265 din 22 iulie 2022 privind registrul comertului si pentru modificarea si completarea altor acte normative cu incidenta asupra inregistrarii in registrul comertului, cu modificarile si completarile ulterioare, denumirea unei societati cu raspundere limitata, infiintata conform prezentei legi, se compune dintr-o denumire proprie insotita de sintagma scrisa in intregime "societate cu raspundere limitata - firma de exercitiu" sau abrevierea "S.R.L. - F.E.".
(3) Persoana fizica dobandeste capacitate de a infiinta un S.R.L. - F.E la implinirea varstei de 16 ani.
Art. 4
(1) S.R.L. - F.E poate detine active totale sau realizeaza o cifra de afaceri anuala neta de maxim 100.000 de lei, conform documentelor contabile si registrelor obligatorii conform legii. Prin active totale se inteleg active imobilizate plus active circulante plus cheltuieli in avans.
(2) La implinirea varstei de 18 ani de catre asociatul unic, S.R.L. - F.E devine SRL, conform manifestarii de vointa a asociatului unic, sau se radiaza conform legii.
(3) In cazul S.R.L. - F.E cu mai multi asociati, administratorul societatii nu poate fi o persoana majora. In situatia in care unul dintre administratori implineste 18 ani, mandatul acestuia inceteaza de drept. La implinirea varstei de 18 ani de catre toti asociatii S.R.L. - F.E devine SRL, functionand conform legii si in urma manifestarii de vointa a asociatilor, sau se radiaza conform legii.
(4) Prin exceptie de la dispozitiile art. 17 art. 51 din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, S.R.L. - F.E sunt scutite de impozitul pe profit sau a impozitului pe venitul microintreprinderilor, pana la valoarea veniturilor totale sau activelor totale de 100.000 de lei, oricare dintre ele este atinsa prima. In cazul depasirii valorii veniturilor totale sau activelor totale de 100.000 de lei se aplica sistemul de impozitare reglementat de Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal.
Art. 5
SRL FE au dreptul de a opta pentru tinerea contabilitatii in partida simpla, potrivit reglementarilor privind organizarea conducerea evidentei contabile in partida simpla de catre persoanele fizice care au calitatea de contribuabil, in conformitate cu prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile completarile ulterioare.
Art. 6
(1) Calitatea de S.R.L. - F.E se pierde prin efectul legii, iar societatea nu mai are dreptul de a desfssura o activitate economics:
a) la data la care asociatul unic sau cel mai mic dintre asociati implineste 18 ani, aplicandu-se dispozitiile art. 4 alin. 2 sau alin. 3, dupa caz;
b) la data la care oricare dintre autoritatile competente constata ca S.R.L. - F.E nu mai indeplineste una dintre conditiile prevazute la art. 3 alin. (1) coroborate cu dispozitiile art. 4 alin. 3;
c) la data la care activitatea S.R.L. - F.E a incetat voluntar;
d) la implinirea a 45 de
zile lucratoare de la data scadentei unei obligatii fiscale neindeplinite. Plata obligatie acorda dreptul reluarii activitatii economice;
e) la finalul lunii in care s-a depasit pragul mentionat la art. 4 alin. 1 in privinta activelor totale sau a cifrei de afaceri anuale nete. La atingerea acestui prag, S.R.L. - F.E are obligatia de a notifica in scris, cel mai tarziu pana la sfarsitul lunii urmatoare, oficiul registrului comertului in a carui raze teritoriala se afla sediul sau social, acesta avand obligatia inregistrarii suspendarii societatii.
(2) In termen de cel mult 45 de zile calendaristice de la pierderea calitatii de S.R.L. - F.E, si transformarii in SRL, in conditiile lit, a) din alin. 1, societatea respectiva are obligatia sa procedeze la schimbarea denumirii potrivit prevederilor art. 57 din Legea nr. 265 din 22 iulie 2022 privind registrul comertului si pentru modificarea si completarea altor acte normative cu incidenta asupra inregistrarii in registrul comertului, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 7
(1) Cesionarea partilor sociale de catre asociatul unic sau unul dintre asociati din cadrul S.R.L. - F.E se poate face doar catre o persoana fizica care indeplineste conditiile prevazute la art. 2, sub sanctiunea nulitatii actului de cesiune.
(2) In cazul reorganizarii prin fuziune sau divizare a S.R.L. - F.E, asociatul unic sau fiecare asociat al noii S.R.L. - F.E trebuie sa indeplineasca conditiile prevazute la art. 2, iar persoana juridica rezultata trebuie sa indeplineasca conditiile prevazute la art. 3, sub sanctiunea nulitatii actului de fuziune sau divizare.
Art. 8 Oficiul Registrul Comertului are obligatia verificarii, la momentul inregistrarii infiintarii, cesionari, fuziunii sau divizerii, sub sanctiunea respingerii inregistrarii, ca asociatul unic sau fiecare dintre asociati nu are calitate de asociat in mai mult de o firma de exercitiu in functiune definite conform prezentei legi.
Art. 9 Firmele de exercitiu, infiintate conform prezentei legi, pot beneficia de finantari in cadrul programelor finantate din fonduri europene sau nationale.
Atentie, acesta este un proiect de lege. Pentru a intra in vigoare trebuie sa treaca de Parlament si sa mearga spre promulgare la Presedintele Romaniei. Ulterior, va fi publicat in Monitorul Oficial.