Un caz practic lamuritor este cel pe care il vom prezenta in randurile urmatoare si pe care ne bazam pentru a intelege mecanismul recuperarii creantelor neincazate cand clientul a fost declarat inactiv.
Plecam de la premisa ca acest client nu achita contravaloarea serviciilor fata de prestator. Facturile si debitul sunt din luna iulie 2011, in perioada 2011 - 2014 societatea trimitandu-i acestuia o confirmare de sold la sfarsitul anului 2013, confirmare ce este inregistrata la registratura debitorului insa nu este remisa catre prestator si cu confirmarea de sold (are doar numar de intrare). La sfarsitul anului 2014, societatea ii trimite clientului notificare prealabila darii in judecata, insa acesta nu a putut fi gasit. In plus, din luna octombrie 2014, este declarat contribuabil inactiv.
Cum se vor recupera banii? Persoana in cauza mai poate fi actionata in instanta atata vreme cat este declarata contribuabil inactiv prin decizia organului fiscal?
Raspunsul specialistilor:
De la bun inceput stabilim ca pentru a recupera creantele, ne vom adresa unui jurist/ avocat.
In contabilitate, atunci cand apare riscul de a nu se putea incasa total sau partial creantele, ca urmare a insolvabilitatii, falimentului, disparitiei clientilor sau altor debitori se constituie ajustari pentru deprecierea creantelor.
Ajustarile pentru deprecierea creantelor se inregistreaza in contabilitate in momentul in care se estimeaza ca o creanta nu se va incasa integral, la nivelul sumei care nu se mai poate recupera.
Din punct de vedere fiscal provizioanele sunt deductibile in limitele si conditiile prevazute la art. 22 din Codul fiscal.
Potrivit art. 22 lit.c), sunt deductibileprovizioanele constituite in limita unui procent de 20% incepand cu data de 1 ianuarie 2004, 25% incepand cu data de 1 ianuarie 2005, 30% incepand cu data de 1 ianuarie 2006, din valoarea creantelor asupra clientilor, inregistrate de catre contribuabili, altele decat cele prevazute la lit. d), f), g) si i), care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
1. sunt inregistrate dupa data de 1 ianuarie 2004;
2. sunt neincasate intr-o perioada ce depaseste 270 de zile de la data scadentei;
3. nu sunt garantate de alta persoana;
4. sunt datorate de o persoana care nu este persoana afiliata contribuabilului;
5. au fost incluse in veniturile impozabile ale contribuabilului;
Conform art. 22 lit. j) sunt deductibile provizioanele constituite in limita unei procent de 100% din valoarea creantelor asupra clientilor, inregistrate de catre contribuabili, daca care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii: ...
Continuarea pe www.Infotva.ro>>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<