Un caz practic lamuritor este cel pe care il vom prezenta in randurile urmatoare si pe care ne bazam pentru a intelege mecanismul recuperarii creantelor neincazate cand clientul a fost declarat inactiv.
Plecam de la premisa ca acest client nu achita contravaloarea serviciilor fata de prestator. Facturile si debitul sunt din luna iulie 2011, in perioada 2011 - 2014 societatea trimitandu-i acestuia o confirmare de sold la sfarsitul anului 2013, confirmare ce este inregistrata la registratura debitorului insa nu este remisa catre prestator si cu confirmarea de sold (are doar numar de intrare). La sfarsitul anului 2014, societatea ii trimite clientului notificare prealabila darii in judecata, insa acesta nu a putut fi gasit. In plus, din luna octombrie 2014, este declarat contribuabil inactiv.
Cum se vor recupera banii? Persoana in cauza mai poate fi actionata in instanta atata vreme cat este declarata contribuabil inactiv prin decizia organului fiscal?
Raspunsul specialistilor:
De la bun inceput stabilim ca pentru a recupera creantele, ne vom adresa unui jurist/ avocat.
In contabilitate, atunci cand apare riscul de a nu se putea incasa total sau partial creantele, ca urmare a insolvabilitatii, falimentului, disparitiei clientilor sau altor debitori se constituie ajustari pentru deprecierea creantelor.
Ajustarile pentru deprecierea creantelor se inregistreaza in contabilitate in momentul in care se estimeaza ca o creanta nu se va incasa integral, la nivelul sumei care nu se mai poate recupera.
Din punct de vedere fiscal provizioanele sunt deductibile in limitele si conditiile prevazute la art. 22 din Codul fiscal.
Potrivit art. 22 lit.c), sunt deductibileprovizioanele constituite in limita unui procent de 20% incepand cu data de 1 ianuarie 2004, 25% incepand cu data de 1 ianuarie 2005, 30% incepand cu data de 1 ianuarie 2006, din valoarea creantelor asupra clientilor, inregistrate de catre contribuabili, altele decat cele prevazute la lit. d), f), g) si i), care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
1. sunt inregistrate dupa data de 1 ianuarie 2004;
2. sunt neincasate intr-o perioada ce depaseste 270 de zile de la data scadentei;
3. nu sunt garantate de alta persoana;
4. sunt datorate de o persoana care nu este persoana afiliata contribuabilului;
5. au fost incluse in veniturile impozabile ale contribuabilului;
Conform art. 22 lit. j) sunt deductibile provizioanele constituite in limita unei procent de 100% din valoarea creantelor asupra clientilor, inregistrate de catre contribuabili, daca care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii: ...
Continuarea pe www.Infotva.ro>>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal in zile lucratoare pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am o angajata cu care am incheiat si este in desfasurare un contract de munca la domiciliu, cu urmatoarele date: norma partiala de lucru pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte, norma de lucru este ore/luna fiind platita in functie de orele lucrate in cadrul proiectului, functia ei de baza NU este la compania noastra ci este la un alt angajator la care are alt contract de munca cu norma intreaga, 8ore/zi. Ne-a informat ca ea isi va lua concediu de risc maternal, are sarcina cu risc si nu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<