Cunoasteti ce este si ce rol are Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene?
de Monica Stoian
In vederea constiturii Europei Unite, anumite state (astazi in numar de 27) au incheiat intre ele tratate care instituie Comunitatile Europene (ce au devenit apoi Uniunea Europeana), ale carei institutii sunt menite sa adopte reguli de drept in domenii specifice. Memorator Gramatica Gimnaziu Consilier Codul Muncii Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Astfel create, Comunitatile, prin propriile institutii, isi elaboreaza norme juridice (regulamente, directive si decizii). Mai mult decat atat, dreptul comunitar are prioritate fata de dreptul national si se aplica in toate statele membre.
Pentru a veghea la respectarea legii, pentru a o intelege si a o aplica in mod uniform in toate statele membre, o institutie jurisdictionala este indispensabila.
In vederea indeplinirii acestui important rol, a fost constituita Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene, care impreuna cu judecatorii nationali reprezinta puterea judecatoreasca a Europei Unite.
Tratatele, regulamentele, directivele si deciziile, precum si jurisprudenta Curtii de Justitie a Comunitatilor Europene (in continuare CJCE) constituie dreptul comunitar. In acest sens trebuie subliniat ca dreptul comunitar are prioritate fata de dreptul national si se aplica in toate statele membre.
Multe dintre actele normative din dreptul national au origine comunitara (indiferent ca este vorba de dreptul muncii, al mediului, de protectia consumatorilor, de libera circulatie a marfurilor sau de libera prestare a serviciilor).
Sfera de atributii principale ale CJCE cuprinde interpretarea uniforma a dreptului comunitar si aprecierea valabilitatii sale. Curtea este competenta sa se pronunte in special asupra intrebarilor formulate de catre judecatorii nationali, al caror rol fundamental este ca sunt primii care trebuie sa aplice dreptul comunitar.
Prin urmare, cu alte cuvinte, sarcinile fundamentale ale CJCE sunt: cea de a examina legalitatea actelor comunitare si de a asigura interpretarea si aplicarea uniforma a dreptului comunitar, mai ales prin solutionarea cererilor avand ca obiect pronuntarea unei hotarari preliminare. CJCE intervine, de asemenea, pentru aplicarea dreptului comunitar si pentru solutionarea conflictelor ce pot aparea intre institutiile comunitare sau intre aceste institutii si statele membre, precum si intre statele membre.
Curtea de Justitie a Comunitatilor europene este constituita din trei instante:
- Curtea de Justitie (creata in 1952);
- Tribunalul de Prima Instanta (creat in 1988);
- Tribunalul Functiei Publice (creat in 2004).
Astfel, Tribunalul de Prima Instanta are competenta si se pronunta asupra actiunilor introduse de statele membre impotriva Comisiei si impotriva anumitor acte ale Consiliului, precum si asupra actiunilor introduse de persoane fizice sau juridice impotriva deciziilor institutiilor comunitare sau a abtinerii institutiilor comunitare, in cazul in care acestea sunt destinatarele actului sau cand acesta le priveste in mod direct.
In ceea ce priveste Tribunalul Functiei Publice, acesta are rolul de a solutiona litigiile intre institutiile europene si agentii acestora.
Trebuie subliniat ca CJCE nu este o instanta de recurs pentru hotararile pronuntate de instantele nationale, neputand sa caseze sau sa modifice hotararile pronuntate la nivel national.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri